01.05.2022

8 MAIOY - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΩΟΘΗΚΩΝ

επιστροφή

8 Μαΐου

Παγκόσμια μέρα ενημέρωσης για τον Καρκίνο των Ωοθηκών

 

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, με σκοπό την επαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση των γυναικών αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας  για αυτή την ασθένεια.

 

Ο καρκίνος των ωοθηκών παρόλο που είναι  λιγότερα συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας  ή τον καρκίνο του ενδομητρίου, είναι ο πιο θανατηφόρος, χωρίς να υπάρχει για αυτόν αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πολλές φορές τα συμπτώματα συγχέονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες (όπως το ευερέθιστο έντερο) και οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια αφού ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.

 

Κάθε γυναίκα στον κόσμο κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών και αποτελεί  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την 8η συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο στις γυναίκες, ενώ είναι ο 7ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.

314,000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ενώ 207,000 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν το καρκίνο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της «Globocan», για το 2020, μέχρι το 2040, ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών θα αυξηθεί σχεδόν κατά 37% σε 428.966.

Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο προβλέπεται να αυξηθεί σε 313.617, μια αύξηση άνω του 50% από το 2020.

Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών ποικίλλουν μεταξύ των χωρών.

Για παράδειγμα, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, τα τρέχοντα ποσοστά κυμαίνονται από 36% έως 46%, όπου αντίστοιχα τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού φτάνει το 90%.

 

 

Ο «καρκίνος των ωοθηκών» δεν είναι ένα μόνο τύπος, μάλλον είναι ένας γενικός όρος για μια πληθώρα διαφορετικών τύπων καρκίνου που επηρεάζουν τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και την πρωτογενή περιτοναϊκή κοιλότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών και υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στη συχνότητα εμφάνισης και τις προοπτικές όσον αφορά τους διαφορετικούς τύπους.

 

 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική για την σωστότερη θεραπεία δηλαδή η  χειρουργική επέμβαση, η  χημειοθεραπεία αλλά και ο συνδυασμός των δύο οδηγούν σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης. Για αυτό το λόγο η ενημέρωση για τους παράγοντες  κινδύνου, η γνώση των συμπτωμάτων και των ενδείξεων, καθώς και το οικογενειακό  ιστορικό είναι όλα εξίσου σημαντικά για τον εντοπισμό της νόσου νωρίτερα.

 

 

Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της για περαιτέρω αξιολόγηση:

  • Επίμονο αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά
  • Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος
  • Πόνος στην πύελο ή την κοιλιά
  • Αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα (Επείγουσα ούρηση, ή συχνοουρία).

Άλλα συμπτώματα είναι

  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
  • Μη φυσιολογική αιμορραγία – Οποιαδήποτε μετ-εμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα πρέπει πάντα να ελέγχεται από τον γιατρό σας.
  • Υπερβολική κούραση, χωρίς λόγο
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

 

Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το ιστορικό αναπαραγωγής και το οικογενειακό ιστορικό.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε γυναίκες με συγκεκριμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2,  ή άλλες αλλοιώσεις στο γενετικό προφίλ, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του.

 

Οι τρόποι διάγνωσης είναι συνδιαστικά η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για την πρωτεΐνη CA-125

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή PET scan ως μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας.

Όμως ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν μία ασθενής έχει καρκίνο των ωοθηκών είναι μέσω της βιοψίας.

 

Σε μια παγκόσμια έρευνα που έκανε η https://worldovariancancercoalition.org/ η  οποία βασίζεται στις απαντήσεις από  περισσότερες από 1.500 γυναίκες που ζουν με καρκίνο των ωοθηκών, διαπίστωσε ότι εννέα στις 10 γυναίκες παρουσίασαν πολλαπλά συμπτώματα πριν από τη διάγνωση, ανεξάρτητα από το στάδιο της διάγνωσης ή τον τύπο του καρκίνου των ωοθηκών.

Ανησυχητικά, η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών δεν είχαν ακούσει για τον καρκίνο των ωοθηκών ή δεν γνώριζαν τίποτα για αυτόν, πριν από τη διάγνωσή τους.

 

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών και τα συμπτώματά του με τις γυναίκες –και τους κλινικούς γιατρούς– είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις στη διάγνωση.

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς δεν υπάρχει κανένα συνηθισμένο, απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών να μην αμελούμε το ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο όπου θα συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή βλέπουμε ή νιώθουμε στο αναπαραγωγικό μας σύστημα. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας, να το εμπιστευόμαστε και να ζητήσουμε βοήθεια από τον ειδικό γιατρό που θα μπορέσει να αναγνωρίσει τα σημάδια.

Το Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα στην Αθήνα καθώς και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρισμένα σας κέντρα αναφοράς για τον καρκίνο των Ωοθηκών από το ESGO την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων, ESGO.

 

Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ και η Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη»Κ.Ε.Φ.Ι., συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που γίνεται από την Παγκόσμια Συνασπισμό για τον Καρκίνο των Ωοθηκών, World Ovarian Cancer Coalition https://worldovariancancercoalition.org  από  το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου, ENGAGE https://engage.esgo.org  και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ESGO https://esgo.org, με τίτλο «Καμιά Γυναίκα Να Μην Μείνει Πίσω» “Νo Woman Left Behind” μέσω ποστ στα σόσιαλ μίντια και με μία εκδήλωσης ενδυνάμωσης στα γραφεία του Συλλόγου για τα μέλη μας με καρκίνο Ωοθηκών.

 

Ενωθείτε μαζί μας λοιπόν σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα για να ενημερώσουμε τις γυναίκες για αυτόν τον ύπουλο, φονικό καρκίνο και να οδηγήσουμε σε έγκαιρη διάγνωση και σε αποτελεσματική θεραπεία όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..