23.03.2020

Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία και CoVid-19

επιστροφή

 

Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μια αιματολογική κακοήθεια, στην οποία διαταράσσεται η διαφοροποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυξημένος αριθμός ανώριμων λευκοκυττάρων στο περιφερικό αίμα . Είναι μία από τις τέσσερις συνηθέστερες μορφές λευχαιμίας, αντιπροσωπεύοντας, παγκοσμίως, το 10-15% του συνόλου των περιστατικών λευχαιμίας στους ενήλικες. Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται ένα με δύο περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Η ΧΜΛ συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία - στα 45 με 55 έτη κατά μέσο όρο - ενώ περίπου το 2% των περιστατικών είναι παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1200 ασθενείς με ΧΜΛ.

 

Ο ιός SARS-Cov 2 είναι ένας νέος κορονοϊός που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Κορονοϊών. Πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γουχάν της Κίνας. Ο νέος ιός προκαλεί μια ασθένεια που λέγεται COVID-19 και η εκδήλωσή της ποικίλλει από απλά συμπτώματα κρυολογήματος έως και σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη. Χιλιάδες κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, ωθώντας τον ΠΟΥ να κάνει λόγο για πανδημία.

 

Παράγοντες κινδύνου για τη βαριά νόσηση ασθενών από COVID-19

Οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες (όπως οι χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού λ.χ.), καθώς και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά από COVID-19 όμως δεν έχουν εξακριβωθεί οι ακριβείς παράγοντες κινδύνου. Ως γενικός κανόνας, οι ανοσοκατεσταλμένοι θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα παιδιά σπάνια εμφανίζουν βαριά λοίμωξη από COVID-19.

 

Οι ασθενείς με ΧΜΛ είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για να εκδηλώσουν βαριά λοίμωξη από COVID-19;

 

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη μόλυνση ασθενών με ΧΜΛ που λαμβάνουν θεραπεία με αναστολείς της τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙ). Μέχρι στιγμής σε κανονικές συνθήκες, ούτε η ίδια η ΧΜΛ ούτε η θεραπευτική αγωγή με ΤΚΙ κατά της ΧΜΛ φαίνεται να προκαλούν μια κατάσταση κλινικά σημαντικής ανοσοκαταστολής.  Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουμε επακριβώς εάν η προστασία από τον COVID-19 προϋποθέτει ένα επίπεδο ανοσολογικού ελέγχου το οποίο μπορεί εν μέρει να υποστεί βλάβη από την ύπαρξη μη ελεγχόμενης ΧΜΛ ή θεραπείας με ΤΚΙ. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται οι ασθενείς με ΧΜΛ που λαμβάνουν θεραπεία με ΤΚΙ να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να ακολουθούν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα που ορίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τους, προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνση από τον ιό και να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του.

Άλλωστε οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ίσως ανήκουν σε ευπαθή ομάδα λόγω παραγόντων που δεν σχετίζονται με τη ΧΜΛ  (όπως λ.χ. η προχωρημένη ηλικία, άλλα υποκείμενα νοσήματα ή η ανοσοκαταστολή λόγω άλλης νόσου).

 

Τι να κάνετε αν πάσχετε από ΧΜΛ και έχετε μολυνθεί από COVID-19

  1. Αν έχετε συμπτώματα που υποδεικνύουν μόλυνση από COVID-19 ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο μολυσμένο από κορωνοϊό, καλέστε για οδηγίες στο  τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ (τετραψήφιος αριθμός 1135).
  2. Ενημερώστε τον αιματολόγο/ογκολόγο σας τηλεφωνικά (μην προσέρχεστε στο νοσοκομείο χωρίς ενημέρωση γιατί μπορεί να μεταδώσετε τον ιό στο υγειονομικό προσωπικό ή σε άλλες ευπαθείς ομάδες ασθενών).  
  3. Μη διακόπτετε τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για τη ΧΜΛ, εκτός αν ο αιματολόγος ή ο ογκολόγος σας σας συμβουλέψει να το κάνετε. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχετε μολυνθεί από COVID-19, ζητήστε από τον αιματολόγο σας να επικοινωνήσει με τους θεράποντες ιατρούς σας, γιατί ίσως χρειάζεται να προσαρμοστεί αναλόγως η φαρμακευτική αγωγή σας.

 

Πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό για ασθενείς με ΧΜΛ

 

Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες:

  1. Διατηρήστε απόσταση ασφαλείας (>1- 2 μέτρα) από ανθρώπους με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.
  2. Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.
  3. Πλένετε τα χέρια τακτικά με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδίως μετά την τουαλέτα, μετά τη χρήση ΜΜΜ, πριν το φαγητό, αφού φυσήξετε τη μύτη σας, μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ένα αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
  4. Περιορίστε τις κοινωνικές επαφές.
  5. Σε περίπτωση που φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φταρνιστείτε, χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο και αμέσως μετά πετάξτε το στα σκουπίδια.
  6. Μη χρησιμοποιείτε μάσκα αν δεν έχετε συμπτώματα ασθένειας, εκτός και αν ο γιατρός σας σας συστήσει να το κάνετε ή υπάρχει σχετική οδηγία στο νοσοκομείο ή στην περιοχή που βρίσκεστε.
  7. Αποφύγετε τις μετακινήσεις εκτός από τις απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πολλαπλά κρούσματα του ιού.  (Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον χάρτη του ΠΟΥ).
  8. Αποφύγετε τα ταξίδια αν έχετε συπτώματα κρυολογήματος. Αν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψετε, χρησιμοποιήστε μάσκα.
  9. Αν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και έχετε ραντεβού με τον αιματολόγο σας, τηλεφωνήστε πρώτα στον γιατρό σας. Ίσως είναι καλύτερα να αναβάλετε την επίσκεψή σας προκειμένου να προστατέψετε τους επαγγελματίες υγείας και άλλες ευπαθείς ομάδες νοσηλευόμενων ασθενών ή επισκεπτών.
  10. Αν αισθάνεστε καλά, μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον αιματολόγο σας, εκτός αν ο γιατρός σας σας ζητήσει να το καθυστερήσετε.

 

Πηγή: CML Advocates Network

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..