16.12.2020

Δραματική καθυστέρηση στη διάγνωση ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα λόγω πανδημίας

επιστροφή

 

Δραματική καθυστέρηση στη διάγνωση ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων της νόσου την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2019 και το 2018!

 

Αυτό έδειξε μεγάλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 10 πνευμονολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, μεγάλη μείωση άνω του 50% καταγράφηκε και στις βρογχοσκοπήσεις σε άτομα με υποψία καρκίνου του πνεύμονα.

 

Τα αποτελέσματά της μελέτης θα παρουσιαστούν στο 29ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, το οποίο οργανώνει διαδικτυακά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) 17-19 Δεκεμβρίου.

 

Ο πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Στέλιος Λουκίδης τόνισε ότι προφανώς η καθυστέρηση στη διάγνωση οφείλεται στο φόβο των ανθρώπων λόγω της πανδημίας. Υπογράμμισε όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα άτομα με covid-19 δεν νοσηλεύονται στην ίδια πτέρυγα. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε βροχγοσκόπηση ή άλλους είδους επεμβατική διαδικασία, υποβάλλονται σε μοριακό τεστ για τον νέο ιό.

 

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι, σύμφωνα με την κα Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, πολλοί ασθενείς προσέφυγαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, που η διάγνωση του καρκίνου έγινε σε πολύ προχωρημένο στάδιο 3 ή 4, στο οποίο οι θεραπευτικές δυνατότητες είναι περιορισμένες.

 

Από την άλλη, είναι σημαντικό ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Επίσης, δεν υπήρξε μόλυνση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα ή άλλης πνευμονικής νόσου από covid-19, τουλάχιστον στο πρώτο κύμα, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στις πνευμονολογικές κλινικές ήταν αποτελεσματικά.

Ο γ.γ. της εταιρείας κ. Λευτέρης Ζέρβας ανέφερε ότι η ΕΠΕ θα ρίξει βάρος στον καρκίνο του πνεύμονα το 2021 προς δύο κατευθύνσεις:

  1. Ενίσχυση των δράσεων για διακοπή του καπνίσματος.
  2. Εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία της πρώιμης διάγνωσης με τη χρήση της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας του πνεύμονα.

Ο κ. Λουκίδης σημείωσε πως η πανδημία ανέδειξε την αξία της πνευμονολογίας και την ανάγκη επαναπροδιορισμού των κλινικών σε γενικά νοσοκομεία με συγεκριμένο σχέδιο λειτουργίας πνευμονολογικών κλινικών. Ακόμη, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πνευμονολόγους.

 

Το συνέδριο έχει πλούσια θέματα για όλο το φάσμα των αναπνευστικών παθήσεων, όπως η κυστική ίνωση, η φυματίωση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι θα υπάρξει ειδικό στρογγυλό τραπέζι για τα νέα καπνικά προϊόντα, καθώς και ξεχωριστό πάνελ με φοιτητές ιατρικής για θέματα που αφορούν κυρίως την ΠΦΥ.

 

Πηγή: virus.com.gr

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..