16.04.2021

Οδηγίες για τον εμβολιασμό Covid-19 για ογκολογικούς ασθενείς από τον ECPC

επιστροφή

Οδηγίες για τον εμβολιασμό Covid-19 για ογκολογικούς ασθενείς


Οι ασθενείς με καρκίνο συστήνεται να εμβολιαστούν ανεξάρτητα α) εάν έχουν ενεργό καρκίνο, β) το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας που λαμβάνουν, γ) εάν είναι σε περίοδο παρακολούθησης μετά από αντικαρκινική θεραπεία, δ) εάν είναι μετά από ενεργό καρκίνο, χωρίς ενεργό νόσο πλέον.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες συγκεκριμένες συστάσεις για το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού Covid-19 και την προτεραιότητα σε ασθενείς με καρκίνο προτάθηκαν από διάφορα εθνικά και διεθνή ιδρύματα (ρωτήστε το γιατρό σας για τον χρόνο εμβολιασμού και τις λεπτομέρειες προτεραιότητας).


1. Εάν έχετε ενεργό καρκίνο ή αιματολογική κακοήθεια που απαιτεί χημειοθεραπεία ή αν έχετε διαγνωστεί με συμπαγή όγκο τα τελευταία 5 χρόνια, ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό Covid-19 ( ρωτήστε την ομάδα σας για τη συγκεκριμένη ομάδα κινδύνου που ανήκετε και την ανάγκη προτεραιότητας).


2. Ο εμβολιασμός ενδείκνυται ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θεραπεία καρκίνου που λαμβάνετε (ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή άλλη ειδική βιολογική θεραπεία) ή εάν έχετε κάνει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Η αναμονή για εμβολιασμό δεν αποτελεί λόγο αναβολής ή καθυστέρησης της θεραπείας σας.


– Συνιστάται ο εμβολιασμός πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας, όταν αυτό είναι εφικτό. Εάν λαμβάνετε ήδη χημειοθεραπεία, συνιστάται να κάνετε το εμβόλιο όταν τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων.


– Εάν λαμβάνετε κυτταροτοξική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, ορισμένες αρχές προτείνουν ο εμβολιασμός να γίνει 15 ημέρες μετά τη θεραπεία και 7 ημέρες πριν από την επόμενη θεραπεία, όταν αφορά τρισεβδομαδιαία σχήματα. Εναλλακτικά, συνιστάται να πραγματοποιείται εμβολιασμός μεταξύ των κύκλων χημειοθεραπείας και μακριά από την περίοδο του ναδίρ (περίοδος χαμηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων αίματος, συνήθως 7-14 ημέρες μετά τη θεραπεία, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη θεραπεία). Συνιστάται γενικά η θεραπεία να αποφεύγεται όταν αναμένονται παρενέργειες εμβολίου.


– Για ασθενείς που πρόκειται να ολοκληρώσουν κυτταροτοξική θεραπεία, συνιστάται η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου μετά τη ολοκλήρωση της θεραπείας και την πάροδο της περιόδου ναδίρ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση λαμβάνεται μετά από συζήτηση, με τον γιατρό σας ή την ομάδα σας για την καλύτερη επιλογή για εσάς.


– Σε περίπτωση προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης, συνιστάται ο εμβολιασμός να γίνεται τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν από την επέμβαση. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά την επέμβαση, με βέλτιστο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Ζητήστε περαιτέρω συμβουλές από το γιατρό ή την ιατρική σας ομάδα.


3. Εάν κάνατε α) αλλογενή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή β) θεραπεία που προκαλεί μείωση των κυττάρων Β, μπορείτε να λάβετε το εμβόλιο μερικούς μήνες αργότερα, με την πολιτική και τις προτάσεις να είναι διαφορετικές μεταξύ παρόχων (ESMO, HCS, BSMO, DGHO, ASCO, ASH, UK Chemotherapy Board). Ρωτήστε το γιατρό σας τι ισχύει καλύτερα για εσάς. Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη προστασία μετά τον εμβολιασμό λόγω της θεραπείας τους. Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε σε αυτήν την υποομάδα ασθενών, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει.


4. Ο εμβολιασμός δεν απαγορεύεται σε ασθενείς με προηγούμενη μόλυνση ή λοίμωξη Covid-19 μετά την πρώτη δόση εμβολίου και δεν είναι απαραίτητο να κάνετε test για μόλυνση Covid-19 πριν από τον εμβολιασμό, καθώς ακόμη και αν έχετε υποστεί Covid-19 λοίμωξη στο παρελθόν, ο εμβολιασμός ενισχύει την ασφάλειά σας (ενισχύοντας τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος). Οι AIOM, COMU, CIPOMO, HESMO προτείνουν να γίνει 15 ημέρες μετά την πλήρη ανάρρωση από τη Covid-19 μόλυνση ή 1 μήνα μετά την έναρξη της λοίμωξης.
Οι ASCO, CDC προτείνουν να γίνει έως και 6 εβδομάδες (42 ημέρες) μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε περίπτωση μόλυνσης μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού.
Εάν έχετε λάβει θεραπεία αντισωμάτων ως μέρος της θεραπείας νόσου Covid-19, μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά από τουλάχιστον 90 ημέρες.


Αντενδείξεις για τον εμβολιασμό
Οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό είναι οι ίδιες που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.
1) Ο εμβολιασμός ΔΕΝ ενδείκνυται σε εσάς εάν έχετε αντενδείξεις στο εμβόλιο ή σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο συστατικό των εμβολίων SARS – CoV 2, όπως σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
2) Εάν είχατε στο παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε άλλα εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα ή έχετε συγκεκριμένους τύπους αλλεργίας, συζητήστε το με έναν γιατρό, καθώς η καθοδήγηση μπορεί να διαφέρει. Επιπλέον, είναι γενικά αποδεκτό ότι εάν έχετε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης / αναφυλαξίας σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή, συνιστάται να μην λάβετε το εμβόλιο Pfizer. Συζητήστε το με έναν γιατρό, καθώς η καθοδήγηση μπορεί να διαφέρει μεταξύ διαφορετικές εθνικές αρχές και ιατρικούς παρόχους.
Εάν είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη χορήγηση εμβολίου, πιθανότατα δεν θα σας δοθεί η δεύτερη δόση. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς η πολιτική εμβολιασμού μπορεί να διαφέρει σε διαφορετικές χώρες, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Όσον αφορά το εμβόλιο AstraZeneca, ασθενείς με ιστορικό αναφυλαξίας ή αγγειοοιδήματος αποκλείστηκαν από κλινικές δοκιμές.
Δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολιασμού Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις με θεραπείες καρκίνου, οι πληροφορίες και η καθοδήγηση σχετικά με τον εμβολιασμό ασθενών με καρκίνο θα προκύψουν από την εμπειρία που θα
ακολουθήσει ως αποτέλεσμα από τα προγράμματα εμβολιασμού της κάθε χώρας και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου. Όλες οι πληροφορίες είναι εμπειρικές και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η πανδημία Covid-19 θα είναι μακροχρόνια και περιλαμβάνει διαφορετικές φάσεις στο χρόνο.

 

ΠΗΓΗ: European Cancer Patients Coalition

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..