01.10.2021

Οδηγίες της ΕΟΠΕ για την 3η δόση του εμβολίου

επιστροφή

Με αφορμή την πρόσφατη έναρξη χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) υπενθυμίζει την αναγκαιότητα προτεραιοποίησης των ογκολογικών ασθενών καθώς και του υγειονομικού προσωπικού που απασχολείται σε μονάδες ευπαθών ογκολογικών και ανοσοκατασταλμένων ασθενών.

 

Συγκεκριμένα οι θέσεις της Εταιρείας σχετικά με τον εμβολιασμό διαμορφώνονται επιγραμματικά ως εξής:

 

  • Η αναγκαιότητα προτεραιοποίησης των ογκολογικών ασθενών διατυπώθηκε από την Ε.Ο.Π.Ε. τον Ιανουάριο 2021, όπως και εφαρμόστηκε όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα μας.

 

  • Ο εμβολιασμός με τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στους ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Οι επιμέρους ιδιαιτερότητες ως προς το χρονισμό του εμβολιασμού των ογκολογικών ασθενών ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τη θεραπεία που λαμβάνουν και τις επιδημιολογικές συνθήκες έχουν ανακοινωθεί επίσης τον Ιανουάριο 2021 και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας  hesmo.gr .

 

  • Η νόσος COVID-19 αλλά και η μόλυνση από τον ιό προκαλεί καθυστερήσεις στη θεραπεία και παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών, με δυσμενείς συνέπειες στην πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής.

 

  • Η σύσταση για εμβολιασμό είναι καθολική για τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους με τη συνδρομή και καθοδήγηση του θεράποντα παθολόγου-ογκολόγου.

 

  • Η αναμνηστική δόση χορηγείται ήδη κατά προτεραιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και μετά από επίσημη τοποθέτηση της Εταιρείας μας τον Αύγουστο 2021. Οι κατηγορίες νοσημάτων και θεραπειών, καθώς και ο χρονισμός της χορήγησης αναμνηστικής δόσης ως προς την τρέχουσα θεραπεία είναι κατ' αναλογία με τις οδηγίες του αρχικού εμβολιασμού (1-2 δόσεις).

 

  • Η αναμνηστική δόση χορηγείται κατά προτίμηση με mRNA εμβόλια ανεξαρτήτως του προηγηθέντος σχήματος εμβολιασμού (1 ή 2 δόσεις). Το μεσοδιάστημα 6-8 μηνών που αναφέρεται ως βέλτιστο για την 3η δόση, αναφέρεται σε ανοσοεπαρκείς ασθενείς. Στην κατηγορία των ογκολογικών ασθενών, η 3η δόση μπορεί να γίνει ακόμη και 1 μήνα μετά την 2η, ώστε να εξασφαλιστεί η επαγωγή της κατάλληλης ανοσίας και να υπερκαλυφθεί τυχόν αρνητική επίδραση της όποιας υποκείμενης ανοσοανεπάρκειας.

 

 

  •  Η αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού θεωρείται δεδομένη ως ηθική υποχρέωση έναντι των ασθενών, των οικογενειών, αλλά και των συναδέλφων τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πράξη αυτή σε περιβάλλοντα εργασίας ευπαθών ομάδων, ανοσοκατασταλμένων ασθενών και ανεμβολίαστων ανηλίκων. Για τους ίδιους λόγους καθίσταται αναγκαία - τουλάχιστον κατ' επιλογή - η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στον ίδιο πληθυσμό.

 

  •  Η αναμνηστική δόση, (α) στο υγειονομικό προσωπικό μονάδων που νοσηλεύουν ευπαθείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, αλλά και (β) σε ογκολογικούς ασθενείς χωρίς ενεργό νόσο ή θεραπεία μειώνει την πιθανότητα επαναμόλυνσης αλλά και την πιθανότητα συμμετοχής σε αλυσίδες εξάπλωσης και μετάδοσης του ιού στο προσωπικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, που ανεξαρτήτως βαρύτητας προκαλεί διακοπές στην εύρυθμη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.

 

Συμπερασματικά, η Ε.Ο.ΠΕ. υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εμβολιαστικής κάλυψης κατά προτεραιότητα τόσο των ογκολογικών ασθενών όσο και του υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί την ογκολογική κοινότητα. Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και τυχόν εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους πρέπει να συζητώνται με το θεράποντα παθολόγο-ογκολόγο. Οι σχετικές οδηγίες και προτάσεις της Εταιρείας μας επικαιροποιούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη συνεχή αναπροσαρμογή στα τρέχοντα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..