11.01.2023

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θρόμβωση σε ασθενείς με καρκίνο

επιστροφή

Εκδόθηκαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη θρόμβωση σε ασθενείς με καρκίνο, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων και με ελληνική συμμετοχή. Η θρόμβωση αποτελεί τη 2η κυριότερη αιτία θανάτου στους περιπατητικούς ασθενείς με καρκίνο και οι χειρουργικές και φαρμακολογικές αντικαρκινικές θεραπείες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο θρομβώσεων.

 

Από ελληνικής πλευράς, στη σύνταξη των οδηγιών συμμετείχαν ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σορβόνης κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Hull York κ. Αντώνης Μαραβέγιας και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωσνταντίνος Συρίγος. Οι οδηγίες δημοσιεύτηκαν σήμερα στο περιοδικό Annals of Oncology.

 

Τα κύρια σημεία από τις νέες οδηγίες είναι:

  • Η πρωτογενής θρομβοπροφύλαξη μπορεί να εξεταστεί σε περιπατητικούς ασθενείς με καρκίνο υψηλού κινδύνου, χρησιμοποιώντας επικυρωμένα μοντέλα κινδύνου.
  • Η αντιπηκτική θεραπεία της Φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη αιμορραγία.
  • Οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH) ή τα νέα από του στόματος αντισηπτικά (DOAC) είναι αποτελεσματικές θεραπείες και γενικά ασφαλείς επιλογές για τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο.

 

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς με καρκίνο στομάχου ή καρκίνο παγκρέατος , καθώς σύμφωνα με μελέτες οι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου συνοδεύονται από το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, με τον καρκίνο του πνεύμονα, το γυναικολογικό καρκίνο και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως να ακολουθούν.

 

Όλο το άρθρο μπορείτε να το δείτε στο ειδησεογραφικό site στο παρακάτω link

https://virus.com.gr/nees-kateythyntiries-odigies-gia-ti-thromvosi-se-astheneis-me-karkino/?utm_source=1&utm_medium=email&utm_campaign=NEWSLETTER_10-01-2023&utm_content=title

 

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..