28.04.2023

Μία ημέρα άδειας, μία ημέρα πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων

επιστροφή

Μια εξαιρετική εξέλιξη για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα, καθώς εξασφαλίζεται μια ημέρα άδεια με αποδοχές για γυναικολογικό έλεγχο, όπως ισχύει και στο δημόσιο τομέα.

Αποτέλεσμα της σύμπραξης της ΕΟΠΕ - Τα Νέα της Ογκολογίας, Σύλλογος Καρκινοπαθών Κεφι και της Εκστρατείας #forHER

 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευσή της η κα Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) (2021-2023), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital στην Αθήνα, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ» :

«Μία ημέρα άδεια! Μία ημέρα πρόληψη για τους γυναικολογικούς καρκίνους!

Το Υπουργείο Εργασίας ικανοποίησε ένα σημαντικό αίτημα της ΕΟΠΕ, του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. και της Εκστρατείας forHER, αίτημα που συμβάλλει σημαντικά στον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών. Προστέθηκε μία (1) ημέρα άδεια ετησίως με αποδοχές για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα για διενέργεια του προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως ισχύει και για τις γυναίκες του δημοσίου τομέα.

Σήμερα οι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά αποτελούν εμπόδιο για τον έγκαιρο προγραμματισμό των προληπτικών εξετάσεων. Επομένως, η μία ημέρα άδεια με αποδοχές είναι ένα σημαντικό όπλο για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων και προτρέπουμε όλες τις γυναίκες να κάνουν χρήση ενός ακόμα δικαιώματος που διασφαλίζει την υγεία τους.

Η ΕΟΠΕ συνεχίζει τις δράσεις που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση ασθενών και μη σε απαραίτητες εξετάσεις, και συνεργάζεται με όλους τους φορείς και την πολιτεία για τον σκοπό αυτό.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη γόνιμη σύμπραξη με την πολιτεία και την αποδοχή του αιτήματος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη που κατέληξε στην ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας του νομοσχεδίου σχετικά με την παροχή αυτή.

Αναλυτικά:

Πλέον, στο άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) και στο κωδικοποιημένο άρθρο 40 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της άδειας προγεννητικών εξετάσεων, τροποποιείται ο τίτλος, ώστε να αναφέρεται και στον γυναικολογικό έλεγχο και προστίθεται η παρ. 2.

Το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 232

Άδεια προγεννητικών εξετάσεων και γυναικολογικού ελέγχου

1. Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

2. Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.»

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..