09.10.2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"ΤΡΟΦΟΣ", ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

επιστροφή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"τροφός"

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών


Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2013 - Με σύνθημα τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη «η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου» ανακοινώθηκε η εκστρατεία "τροφός" για την ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου. Η εκστρατεία "τροφός" διοργανώνεται από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία του ανθρώπου και  παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Μέσα από την εκστρατεία αυτή ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών θέλει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και κατευθύνσεις σε ότι αφορά τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης της ασθένειας, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποθεραπεία.
Η εκστρατεία "τροφός" περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές δράσεις, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των ογκολογικών κλινικών, σε φαρμακεία, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων κι εκδηλώσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα, από 1η Οκτωβρίου λειτουργεί ο διαδικτυακός τόπος http://www.trophos.gr/, ο οποίος παρέχει, ανάμεσα σε άλλα, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες τροφών, άρθρα, τροφο-λεξικό, καθώς επίσης και forum όπου οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν έμπειρους διαιτολόγους-διατροφολόγους του δικτύου της medNutrition για θέματα που αφορούν την αντικαρκινική διατροφή.
Η εκστρατεία υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Agrino, Genesis Pharma, Βερόπουλος, ΕΨΑ, Nestle, Novartis Oncology, Μέλισσα Κίκιζας κι υποστηρίζεται από το δίκτυο διατροφολόγων- διαιτολόγων medNutrition και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ζωή Γραμματόγλου, «με την εκστρατεία αυτή οι ασθενείς με καρκίνο θα βρίσκουν απαντήσεις εύκολα και σωστά σε όλες τις απορίες γύρω από τη διατροφή. Να μη ξεχνάμε ότι από το Νοσοκομείο δεν μας λέγανε ούτε καν ότι πρέπει να προσέχουμε το αλάτι στην περίοδο των χημειοθεραπειών. Η πρόληψη και η διατροφή είναι η
ασπίδα προστασίας για να μη νοσήσουμε από καρκίνο».

Τη Συνέντευξη Τύπου χαιρέτησε η Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, κα Μαρία Σκουρολιάκου, η οποία τόνισε ότι: «η σωστή διατροφή συμβάλει στην ποιότητα ζωής του ασθενούς κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του καρκίνου, ενώ παράλληλα μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη. Η επίδραση που έχει η ποιότητα της τροφής στην γενικότερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί θέμα για πολλές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως έχουν δείξει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, η διατροφή ίσως απολέσει στο μέλλον βασικό υποστηρικτικό μέσο σε όλο και περισσότερες ασθένειες».
«Η υλοποίηση της καμπάνιας «τροφός» για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί για μένα την εκπλήρωση ενός ονείρου. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να διοργανώσω την εκστρατεία αυτή, από τους πρώτους μήνες που ξεκίνησε η περιπέτεια μου με τον καρκίνο»,  δήλωσε η Μυρτώ Σκοτίδα, μέλος του ΔΣ του ΚΕΦΙ, υπεύθυνη για το σχεδιασμό του προγράμματος. «Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, είδα πώς η σωστή διατροφή με γέμιζε ενέργεια και μου έδινε τη δύναμη να ανεχθώ τις θεραπείες και να προχωρήσω. Τώρα προσέχω, έχοντας υιοθετήσει μια αντικαρκινική διατροφή που πιστεύω ότι έχει γίνει σύμμαχός μου στη διατήρηση της υγείας μου».
Διαφωτιστικές υπήρξαν επίσης οι παρεμβάσεις των ειδικών επιστημόνων:
Ο Δρ. Δ. Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ανέφερε σχετικά: «η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Χρόνια νοσήματα, ανάμεσά τους κι ο καρκίνος, τα οποία πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Κι ενώ η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανακαλύψει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τα παραπάνω νοσήματα, η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν οι τροφές μας έχουν σημαντικά μειωμένη θρεπτική ισχύ, είναι αναπόφευκτο το σώμα μας να μην αποδίδει τα μέγιστα και να δημιουργείται έτσι προδιάθεση για νόσο. Για το λόγο αυτό, μια σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό μας».
Ο ογκολόγος-παθολόγος κ. Ι. Γκιουλμπασάνης, MD, PhD, Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος, Γενική Κλινική Λάρισας, τόνισε: «ως Παθολόγος - Ογκολόγος αντιμετωπίζω καθημερινά ασθενείς με νεοπλάσματα, τα οποία με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα, ο καρκίνος του ενδομητρίου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι καρκίνοι κεφαλής - τραχήλου, οισοφάγου, μαστού και ήπατος με την κατανάλωση αλκοόλ και ο καρκίνος του παχέος εντέρου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε, επομένως, να είναι σύμμαχος στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Η εκστρατεία «τροφός» έχει ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των παραπάνω συσχετίσεων κι είναι σημαντικό που υλοποιείται στη χώρα μας».
Η διαιτολόγος- διατροφολόγος του δικτύου medNutrition, Κα Δ. Γιαννακούλια σημείωσε ότι «σε μια εποχή στην οποία τα κρούσματα καρκίνου μαστίζουν τον ανθρώπινο πληθυσμό και η επάρατη αυτή νόσος τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμια επιδημία, πολλά ερωτηματικά γεννιούνται στην προσπάθεια τόσο αποφυγής, όσο και ίασης της συγκεκριμένης ασθένειας. Κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η διατροφή, σχετίζονται με γονιδιακές βλάβες, που συνδυαστικά με άλλους παράγοντες ή μη, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου. Μια διατροφή βασισμένη στη Μεσογειακή, πλούσια σε φρούτα, πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα, και λιγότερο σε κόκκινο κρέας και κορεσμένα  λιπαρά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά και να αποτελέσει μια επιπλέον χείρα βοηθείας στις ήδη υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες».
Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση του κου Τάκη Φύσσα, Τεχνικού Διευθυντή  της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου: «Θέλω να σας συγχαρώ για τη δράση σας και για να σας μεταφέρω ότι στην ΕΠΟ και ειδικότερα στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου νιώθουμε ότι έχουμε ένα προνόμιο υποστηρίζοντας το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών. Εγώ και όλη η Εθνική Ομάδα στο πλευρό σας. Γνωρίζοντας ότι οι αντιξοότητες στη ζωή είναι αυτές που δημιουργούν ανθρώπους. Κι εσείς είστε ανάμεσα σ? αυτά τα δημιουργήματα».

Τέλος, η Ελένη Μπελισσιώτη, Marketing Manager της Agrino, που είναι ο μεγάλος χορηγός της εκστρατείας, δήλωσε ότι επιλέξαμε να συμμετάσχουμε και να στηρίξουμε δυναμικά αυτή την ενέργεια, καθώς η ασθένεια του καρκίνου επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Εφ? όσον η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, το γεγονός αυτό αποκτά τεράστια σημασία αν επικοινωνηθεί και αξιοποιηθεί με το σωστό τρόπο. Εμείς, ως Agrino, στηρίζουμε την καμπάνια «τροφός» τόσο με τα προϊόντα μας, που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, όσο και με τη συμμετοχή μας σε τέτοιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το κοινωνικό σύνολο, ως αρωγοί".
Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο τα αποτελέσματα μιας πλειάδας ερευνών χαρακτηρίζουν  τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες ως  ουσιαστικούς παράγοντες στην αντικαρκινική προστασία του οργανισμού. Ο στρατηγικός στόχος της καμπάνιας «τροφός» είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών και η κατανόηση τους από το πλατύ κοινό, έτσι ώστε η έγκαιρη και έγκυρη αυτή πληροφόρηση να αποτελέσει τον αποτελεσματικό οδηγό μιας σωστής και υγιεινής διατροφής.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μυρτώ Σκοτίδα, μέλος ΔΣ ΚΕΦΙ, Κ. 6974 417252

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..