08.01.2015

Βιωματικό Σεμινάριο "Η διαχείριση του πένθους & της απώλειας"

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, 16:00 - 19:00, Αιτωλίας 33-35, Αμπελόκηποι

επιστροφή
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών σε συνεργασία με τα Μαθήματα Ζωής , οργανώνουν βιωματικό σεμινάριο με θέμα:
«Η διαχείριση του πένθους & της απώλειας».
Ελάτε να μιλήσουμε ανοιχτά, δυνατά και καθαρά για θέματα που οι άνθρωποι συνήθως ψιθυρίζουν πίσω από κλειστές πόρτες.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί:

Σάββατο 07-02-2015
Ώρα προσέλευσης: 16:00-19:00
Διάρκεια: 3 ώρες
Τόπος διεξαγωγής: Γραφεία Συλλόγου "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών, Αιτωλίας 33-35, Αμπελόκηποι

Εισηγητές και θέματα:

Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, "Πένθος & απώλεια" 
Δημήτρης Κουτζαμάνης, Life coaching, "Ανδρικό πένθος"
Γεωργία Φέλιου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, "Η ασθένεια ως απώλεια"


Στη διάρκεια των τριών αυτών ωρών εργαζόμαστε πάνω στα παραπάνω θέματα, σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων που νοσούν αλλά και τις ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους. 
Βιωματικές ασκήσεις είναι απαραίτητες για την κατανόηση των συναισθημάτων που κατακλύζουν τον άνθρωπο όταν περνά μια απώλεια. 
Τελικός μας στόχος είναι να θυμίσουμε ότι όταν δεν πενθούμε (είτε από φόβο, είτε από άγνοια) καταδικάζουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Η κοινωνία πληρώνει το τίμημα του «μη πένθους» με διάφορες μορφές: «Αυξημένη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή συνταγογραφούμενων χαπιών, επικίνδυνες συμπεριφορές και βία, bulling και αυτοκτονίες.»

Τα «Μαθήματα Ζωής» είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2013. Την απαρτίζουν έμπειροι επιστήμονες από το χώρος της ψυχικής υγείας και ο κύριος σκοπός της είναι η επιμόρφωση γονέων & εκπαιδευτικών, επαγγελματιών της ψυχική υγείας, ιατρών, κληρικών κ.ο.κ σε θέματα που αφορούν τη στήριξη του παιδιών και αλλά και των ενηλίκων που πενθούν, την οποιαδήποτε απώλεια.

Αυτό που θέλουμε να θυμίσουμε στους ανθρώπους είναι ότι το πένθος είναι μια σημαντική διαδικασία που δεν πρέπει ούτε να διακόπτεται αλλά ούτε και να κρύβεται. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική για τη ψυχική υγεία όλων των ανθρώπων (ανεξαρτήτως ηλικίας) και όταν την αρνούμαστε ή την καλύπτουμε μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η σωματική υγεία βλάπτεται και η χρήση αλκοόλ/ναρκωτικών ουσιών/νικοτίνης/ ηρεμιστικών αυξάνονται με σκοπό να «μουδιάσουν» τον πόνο. Τον πόνο για τον χωρισμό, το θάνατο, τη συνταξιοδότηση, τη μετακόμιση, το θάνατο ενός αγαπημένου κατοικίδιου, για μια απόλυση, μια ασθένεια απειλητική για τη ζωή, και φυσικά η λίστα είναι ατελείωτη.
Ο πόνος όμως δεν φεύγει απλά και μόνο επειδή τον αναστείλαμε προσωρινά, με τεχνητούς τρόπους. Είναι εκεί και ζητά το μερτικό του με μόνο σκοπό να μας βοηθήσει, αφού τον βιώσουμε, να γιατρευτούμε από αυτόν. Το να μάθουμε πώς να διαχειριστούμε όλα μας τα συναισθήματα (φόβο, θυμό, ντροπή, ενοχή, θλίψη) κατά τη διάρκεια μια απώλειας είναι ζωτικής σημασίας.

Έχουμε έναν φιλόδοξο στόχο. Να αποστιγματίσουμε το πένθος και την απώλεια. Να θυμίσουμε ότι όταν δεν πενθούμε (είτε από φόβο είτε από άγνοια) καταδικάζουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε μια ζωή που χάνει το νόημα αλλά και την αυθεντικότητα της. Η κοινωνία πληρώνει το τίμημα του «μη πένθους» με διάφορες μορφές: Αυξημένη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή συνταγογραφούμενων χαπιών, επικίνδυνες συμπεριφορές και βία, bulling και αυτοκτονίες. 

Τα εργαλεία μας για να το πετύχουμε το σκοπό μας είναι :

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για τις ανάγκες των παιδιών, των εφήβων αλλά και των ενηλίκων που πενθούν την οποιαδήποτε απώλεια.
Επιμόρφωση των ατόμων που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες που πενθούν σε οποιαδήποτε πλαίσιο και αν ανήκουν.
Εξειδικευμένη κατάρτιση για επαγγελματίες της υγείας και παιδείας προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά, τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες που πενθούν.


Θα μας βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/mathimata.zois


Δήλωση Συμμετοχής:
Γραμματεία Συλλόγου "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών, 210 6468 222,
έως και την Τετάρτη 04/02/2015.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..