02.02.2021

Νέες υπό μελέτη θεραπείες

επιστροφή

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 

Καθώς μελετώνται και γίνονται γνωστές πλέον οι αλλοιώσεις των καρκινικών κυττάρων οι οποίες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, δημιουργούνται νέα φάρμακα που έχουν ως στόχο τις αλλοιώσεις αυτές. Συνεπώς τα νέα φάρμακα δεν προσβάλλουν τα φυσιολογικά κύτταρα αλλά μόνο τα καρκινικά τα οποία φέρουν τις αλλοιώσεις. Αυτές οι στοχευμένες θεραπείες λειτουργούν διαφορετικά από τα συνήθη χημειοθεραπευτικά. Μερικές φορές μπορεί να είναι δραστικές εναντίον του νεοπλάσματος ενώ πλέον τα συνηθισμένα χημειοθεραπευτικά έχουν πάψει να είναι.Επιπλέον έχουν λιγότερο βαρειές και διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η ανοσοθεραπεία αποσκοπεί στην ενίσχυση του ανοσολογικού συστήματος του ασθενούς ή στη χορήγηση στον ασθενή έτοιμων συστατικών από ένα ανοσολογικό σύστημα το οποίο αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και επιτίθεται σε αυτά. Μελέτες με αυτές τις θεραπείες έχουν δώσει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα, ενώ οι παρενέργειες τους είναι λιγότερες από αυτές των συνήθων χημειοθεραπευτικών.

 

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

 

Μπορεί να ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κλινικές μελέτες για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος. Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν αυτήν την επιλογή. Μπορείτε αν θέλετε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα για κλινικές μελέτες και στη χώρα μας, εδώ: http://www.ecpc.org/edu/clinical-trials-database ή http://clinicaltrials.gov/

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κλινικές μελέτες, μιλήστε με τον ογκολόγο σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το ποιές κλινικές μελέτες διενεργούνται στη χώρα σας και κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια, για να συμμετάσχετε.

Προτού αποφασίσετε για το αν θα συμμετάσχετε ή όχι σε μία κλινική μελέτη, θα χρειαστεί να γνωρίζεται επακριβώς τι συνεπάγεται μια τέτοια διαδικασία.

Οι κλινικές μελέτες είναι το ελεγχόμενο πλαίσιο στο οποίο οι νέες θεραπείες/φάρμακα ελέγχονται, συχνά σε σύγκριση με τις καλύτερες γνωστές θεραπείες που είναι ήδη διαθέσιμες.

Για να μπορεί ένα φάρμακο να διατίθεται σε μία κλινική μελέτη, έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι αρκετά ασφαλές, για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και συνήθως έχει δείξει κάποιο θεραπευτικό όφελος σε προηγούμενα πειραματικά πλαίσια. Οι κλινικές μελέτες μπορεί να σας δώσουν τη δυνατότητα να έχετε πρόωρη πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες δε θα ήταν διαθέσιμες με άλλον τρόπο. Επίσης, το πιθανότερο είναι πως οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής μελέτης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει, ώστε να γίνουν άμεσα αντιληπτές τυχόν αλλαγές στην κατάσταση του ασθενούς ή οι παρενέργειες της θεραπείας.

Από την άλλη, η επιπλέον παρακολούθηση μπορεί να σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο, γεγονός που μπορεί να αποβεί κουραστικό για κάποιους. Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το φάρμακο μίας κλινικής μελέτης θα σας παράσχει κάποιο επιπρόσθετο όφελος, επιπλέον αυτών της ήδη διαθέσιμης τακτικής θεραπείας. Ακόμη, μπορεί να υπάρξουν μη αναμενόμενες παρενέργειες.

Ωστόσο, πάντα θα λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία κατά τη διάρκεια μίας κλινικής μελέτης. Μπορείτε να εγκαταλείψετε τη μελέτη οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς αυτή η απόφαση να έχει κάποια αρνητική επίδραση στη μελλοντική σας θεραπεία. Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν μήπως τους χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebo), το οποίο είναι ένα φάρμακο χωρίς κάποια επίδραση και χρησιμοποιείται συχνά σε κλινικές μελέτες, για να ληφθούν συγκριτικά δεδομένα σε σχέση με το ενεργό φάρμακο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις κλινικές μελέτες για τον καρκίνο - πάντα θα σας χορηγείται τουλάχιστον η τρέχουσα διαθέσιμη τυπική θεραπεία. Ωστόσο, συνήθως δεν μπορείτε να επιλέξετε σε ποια θεραπεία θα υποβληθείτε.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 

Αυτές χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με τις κλασικές θεραπείες με σκοπό τη βελτίωση της υγείας, την πρόληψη ή τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας ή τη χαλάρωση.

Τέτοιες μπορεί να είναι προγράμματα yoga, βελονισμός, λήψη βοτάνων, βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής. Στην περίπτωση λήψης των τριών τελευταίων είναι απαραίτητη η ενημέρωση του θεράποντα ογκολόγου γιατί μερικά από αυτά μπορεί να παρεμβαίνουν στη δράση των χημειοθεραπευτικών.

 

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η ΤΗ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Αν ο ασθενής επιλέξει να διακόψει τη θεραπεία του γιατί υπήρξε αναποτελεσματική επιβαρύνοντας τον με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει παρηγορητική φροντίδα η οποία μπορεί να τον ανακουφίσει, αλλά όχι να θεραπεύσει τη νόσο. Αυτή βέβαια είναι πιθανό να δοθεί και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για να αμβλύνει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Μερικοί ασθενείς, ιδιαίτερα εάν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, μπορεί να μην θέλουν να υποβληθούν σε καμία θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν πάρουν μία τέτοια απόφαση. Αλλά και στην περίπτωση αυτή πιθανόν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής εάν τους προσφερθεί παρηγορητική θεραπεία.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..