14.10.2020

Ο καρκίνος ως εμπειρία αφύπνισης

επιστροφή

Οι άνθρωποι μετά τη θεραπευτική διαδικασία πιθανόν να νιώσουν τη ζωή τους να αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλαγές στο σώμα, στην αντοχή, τις καθημερινές ασχολίες και αλλαγές στις σχέσεις επιφέρουν αισθήματα μοναξιάς, απογοήτευσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και απαισιόδοξων σκέψεων. Παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια ερωτήματα όπως «ποιος είμαι από δω και πέρα;» «Πως θα είναι η ζωή μου στο εξής;» «Τι θα γίνει αν η θεραπεία δε πάει καλά;»

 

Μια τέτοια περίοδος μπορεί όμως να αποδειχθεί ωφέλιμη και γόνιμη για την ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Ωφέλιμη γιατί καλείται να επαναξιολογήσει τη ζωή του και να διαμορφώσει μια νέα αίσθηση του εαυτού του. Ένας τρόπος που βοηθά στην αναθεώρηση της οπτικής του είναι η επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων και στόχων.  Ερωτήματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι: «Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για τη ζωή μου τώρα;» « Είναι οι σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μου όπως θα ήθελα να είναι; Τι μπορώ να κάνω για να τις βελτιώσω;» «Έχω εκπληρώσει τα όνειρα μου;» «Είναι αυτά που πραγματικά ήθελα να κάνω;» «Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη ζωή μου σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες;». 

 

Επίσης, η ενασχόληση με νέα ενδιαφέροντα, όπως η σωματική άσκηση ( τόσο όσο επιτρέπεται), ο διαλογισμός, η συμμετοχή σε μια λέσχη, οι γνωριμίες με νέους ανθρώπους μπορεί να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της νέας οπτικής για τον εαυτό και τον κόσμο. Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να βοηθά είναι η καλλιέργεια της πνευματικότητας και της πίστης σε μια Ανώτερη Δύναμη, όπως ο καθένας προσωπικά μπορεί να την αντιλαμβάνεται. Τέλος, το μοίρασμα της εμπειρίας του καρκίνου με άλλους ανθρώπους που είχαν παρόμοια βιώματα και η ανταλλαγή συμβουλών και θάρρους μπορεί σε πολλούς να δώσει ανακούφιση και κινητοποίηση.

 

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αναθεώρησης έχει η υποστήριξη από τους ανθρώπους που νιώθεις άνετα και εμπιστεύεσαι, από υποστηρικτικές ομάδες ατόμων που έχουν περάσει ανάλογες εμπειρίες αλλά και η βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.

 

Πηγή: Survivorship: An ESMO-ECPC guide for patients in collaboration with IPOS. Όπως ανακτήθηκε από τη σελίδα https://ipos-society.org/resources/Documents/For Patients/2.1. Patient and Family Guide.pdf

 

Δημήτρης Μούγιος

Ψυχολόγος BSc, MSc

Υπεύθυνος ψυχολογικής υπηρεσίας Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..