Πρόγραμμα ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η παρέα, η συντροφιά και η συναισθηματική ζεστασιά είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας όσο η τροφή και το νερό. Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχέσεις στην ποιότητα ζωής και την μακροβιότητα μας. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι;
Συχνά, οι ασθενείς μιλούν για τα αισθήματα μοναξιάς που βιώνουν και το πώς αυτά επιδρούν στην διάθεσή τους. Η μοναξιά μπορούμε να πούμε ότι είναι δυο ειδών κοινωνική και συναισθηματική. Η κοινωνική αφορά την απομόνωση από τους αγαπημένους για πρακτικούς λόγους, όπως συμβαίνει τώρα λόγω της πανδημίας. Η συναισθηματική μοναξιά συνδέεται με το ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους να νιώθουμε συναισθηματική εγγύτητα, μπορεί δηλαδή να περιβαλλόμαστε από κόσμο αλλά την ίδια στιγμή να νιώθουμε μόνοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνουν και τα δυο.
Γενικά, μιλώντας μιας και ο κάθε άνθρωπος και η ιστορία του είναι μοναδική τα αισθήματα μοναξιάς είναι εφικτό να ανακουφιστούν. Στην περίπτωση της κοινωνικής απομόνωσης λόγω των μέτρων ασφαλείας η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, βίντεο κλήσης ή γραπτών μηνυμάτων.
Στην περίπτωση της συναισθηματικής μοναξιάς χρειάζεται πρώτα από όλα ο άνθρωπος να αναρωτηθεί εάν και με ποιο τρόπο μπορεί να βάζει απόσταση ανάμεσα σε αυτόν και τους γύρω του. Μήπως θέλει να δείχνει ότι τα καταφέρνει και δε θέλει οι άλλοι να τον ‘λυπούνται’; Υπάρχει ο φόβος ότι επιβαρύνει τους άλλους; Μήπως θέλει να προστατέψει τους αγαπημένους του από τα αισθήματα και τις σκέψεις που κουβαλά και για αυτό δε τα εκφράζει;
Αφού αποσαφηνιστούν οι λόγοι το επόμενο βήμα αφορά την επικοινωνία και την ενδυνάμωση του ατόμου, ώστε να εκφράσει την ανάγκη του για συντροφιά και συναισθηματική υποστήριξη. Η σύνδεση με τις ανάγκες, τα όρια και τις επιθυμίες βοηθά στο να αποδεχόμαστε με μεγαλύτερο θάρρος την ευάλωτη πλευρά μας και να τη δείχνουμε. Το να είμαστε ευάλωτοι και να χρειαζόμαστε τους άλλους είναι αναπόσπαστο κομμάτι του να είμαστε άνθρωποι. Μοιραζόμαστε αυτή την ανάγκη ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας, το φύλο, την οικονομική κατάσταση κι είναι ανακουφιστικό να ξέρουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε έτσι.
Δημήτρης Μούγιος
Ψυχολόγος BSc, MSc
Υπεύθυνος ψυχολογικής υπηρεσίας Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι