Άρθρα/ΔημοσιεύσειςΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ
Το αντηλιακό μας προστατεύει από το μελάνωμα
«Τα παιδιά που έχουν πάθει πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα στα πρώτα τους χρόνια αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα στην ενήλικη ζωή τους»
Ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης και το τίμημα για αυτό διαφαίνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του κακοήθους μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής δερματικού καρκίνου, που οφείλεται στη UV ακτινοβολία. Κάθε χρόνο, η ασθένεια «μετρά» 200 νέα περιστατικά και 100 θανάτους από τη νόσο στην πατρίδα των μαγευτικών νησιών και των δαντελωτών ακρογιαλιών. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα.
Παρότι έχουν γραφτεί πολλά για το μελάνωμα στα εγχώρια μίντια, οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν απροστάτευτοι στο «σκοτεινό» άγγιγμα του ήλιου, δίνοντας βάση σε έναν διαδεδομένο, αλλά αστήρικτο, αστικό μύθο που θέλει το αντηλιακό να μας δημιουργεί έλλειψη βιταμίνης D. Θεωρώντας λοιπόν τον μύθο αληθινό, το 40% του πληθυσμού της πατρίδας μας δεν φορά αντηλιακό στην παραλία, ούτε στην πόλη, την ώρα που το 80% της ακτινικής γήρανσης και των προκαρκινικών αλλοιώσεων οφείλονται στον ήλιο, που μας «λούζει» χειμώνα-καλοκαίρι όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους της πόλης.
Όπως εξηγούν ο καθηγητής δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, και ο αναπληρωτής καθηγητής Αλέξανδρος Κατούλης, η συστηματική χρήση αντηλιακού μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο μελανώματος (της πιο επιθετικής μορφής δερματικού καρκίνου) και κατά 50% τον κίνδυνο για τους άλλους δερματικούς καρκίνους, όπως είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Απουσία αντηλιακού, τα ηλιακά εγκαύματα δεν δημιουργούν μόνο ενόχληση και ξεφλούδισμα, αλλά αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στη μετέπειτα ζωή, με τα παιδιά που έχουν υποστεί πέντε ή περισσότερα εγκαύματα να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν μελάνωμα ως ενήλικες.
SOS tip: Ακόμη πιο επιβλαβές για την υγεία του δέρματος είναι το σολάριουμ, καθώς οκταπλασιάζει τον κίνδυνο για κακόηθες μελάνωμα.
Ο καρκίνος του δέρματος στη γλώσσα των αριθμών
Στην πατρίδα μας, έχουμε 200 νέα περιστατικά μελανώματος ετησίως και 100 θανάτους από μελάνωμα, ενώ υψηλό είναι και το κόστος της νόσου. Στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι 87.000 άνθρωποι θα πεθάνουν το 2017 από μελάνωμα, το ετήσιο κόστος του μελανώματος ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, με τους μη μελανωματικούς καρκίνους να κοστίζουν άλλα 4,8 δισ. ευρώ και το σύνολο της ιατρικής δαπάνης να αγγίζει τα 8,1 δια. ευρώ.
Για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των δερματικών καρκίνων η ΕΔΑΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία καλλυντικών Pierre Fabre και τα εργαστήρια Avene, διοργάνωσε εβδομάδα δωρεάν δερματολογικών εξετάσεων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αν δεν έχουμε σπίλους (δερματικές ελιές), ούτε να τους αφαιρούμε χωρίς λόγο, καθώς 3 στα 4 μελανώματα εμφανίζονται σε υγιές δέρμα και μόνο 1 στα 4 μελανώματα εμφανίζεται σε προϋπάρχοντα σπίλο.
Όχι στις γονεϊκές υστερίες στην παραλία
Τα πιτσιρίκια χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία από τον ήλιο, αλλά δεν έχουν ανάγκη από γονεϊκές υστερίες. Σαν παιδιά που είναι, δεν πρόκειται να καθίσουν κάτω από την ομπρέλα, γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε να μην τσουρουφλιστούν και να τους βάζουμε αντηλιακό κάθε μέρα, φροντίζοντας να το ανανεώνουμε τακτικά. Να θυμάστε πως, ό,τι κι αν γράφει η συσκευασία, μετά από δύο ώρες τα φίλτρα του αντηλιακού έχουν καταστεί φωτο-ανενεργά. Επίσης, αποφύγετε τα αντηλιακά προϊόντα με εκείνα τα εξωφρενικά υψηλά SPF, που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς είναι τίγκα στα ισχυρά χημικά (και συνεπώς ερεθιστικά και αλλεργιογόνα) συστατικά.
Επίσης, must για την προστασία των παιδιών από τη UV ακτινοβολία είναι το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου. Στα νήπια, φροντίστε να βρέχετε το καπέλο για να τους κρατά το κεφαλάκι τους δροσερό.
Δημήτρης Ρηγόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας