30.08.2022

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (World GO Day)

επιστροφή

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022,

 “Χρωμάτισε τον πλανήτη μωβ! Χρωμάτισε την Ελλάδα μωβ!”

 

«20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας.

Είναι η μέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με τον γυναικολόγο τους. Να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Η ημέρα που θέλουμε να σπάσει η σιωπή και να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που φέρνει ένας γυναικολογικός καρκίνος.

 

Για εμάς τις ίδιες, για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για τις άλλες γυναίκες που ίσως φοβούνται. Για να νιώσουν και εκείνες δυνατές και ότι δεν είναι μόνες.

 

Να ενώσουμε την φωνή μας και να μιλήσουμε για αυτά που μας δυσκολεύουν.

 

Φέτος το μότο είναι «#GOforAction», δηλαδή «Βάλε την δράση στην ζωή σου» και ζητάμε από τις γυναίκες να εισαγάγουν την δράση, την κίνηση, την άθληση στην ζωή τους που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην διαχείριση της νόσου.»

 

Μαρία Παπαγεωργίου

Υπεύθυνη ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι.

 

 

Η 4η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, World GO Day, είναι εδώ.

Στις 20 Σεπτεμβρίου,  χιλιάδες ασθενείς από 25  και πλέον χώρες, θα συναντηθούν με πάνω από 60 οργανισμούς υγείας, ομάδες εξειδικευμένων παρόχων υγείας και ειδικών για να υποστηρίξουν έναν στόχο: την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους 5  γυναικολογικούς καρκίνους  που περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Το 2022, εστιάζουμε στον καρκίνο του ενδομητρίου, και το κύριο θέμα μας είναι η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η σωματική δραστηριότητα, ως βασικές στρατηγικές πρόληψης κατά του καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Βάλτε τον υγιεινό τρόπο ζωής στην καθημερινότητα σας.#goforhealthylifestyle Βάλτε την Πρόληψη στην ζωή σας #goforprevention

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας  2022 είναι εδώ.

 

Στο πλαίσιο της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών  Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGeγια την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOforAction» «Βάλε την δράση στην ζωή σου».

Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!

 

Οι φετινές δράσεις στη χώρα μας έχουν 3 πυλώνες:

 

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δράση αυτή καθαυτή και δίνουμε το τρίτο μας ραντεβού για τον αγώνα μπάσκετ όπου γνωστοί αθλητές όλων των αθλημάτων ενώνουν τις δυνάμεις τους με μέλη οικογενειών ασθενών, γιατρών, και άλλων φίλων για να «Βάλουν ένα καλάθι για την Γυναίκα της ζωής τους». Ο αγώνας είναι συμβολικός και οι ομάδες έχουν ένα μόνο στόχο. Την νίκη ενάντια στον καρκίνο. Η εμπλοκή αντρών και γυναικών στην δράση επίσης πολύ σημαντική, αφού οι γυναικολογικοί καρκίνοι όσο και αν αφορούν μόνο την γυναίκα επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας.

 

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ενημέρωση και τα σόσιαλ μίντια. Αναρτήσεις με πληροφορίες και βίντεο για τους γυναικολογικούς καρκίνους θα «παίζουν» όλο το μήνα του Σεπτέμβρη στα σοσιαλ μιντια του συλλόγου https://www.facebook.com/Erifyle https://www.facebook.com/skkefi, ενημερώνοντας το κοινό για τους τρόπους πρόληψης, τα συμπτώματα και την διαχείριση της νόσου. Επίσης θα πραγματοποιήσουμε επισκέψεις σε χώρους εργασίας για να μιλήσουμε με τις εργαζόμενες και να τις ενημερώσουμε.

Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου χρωματίζουμε τα σόσιαλ μιντια μωβ κάνοντας αναρτήσεις σε μωβ χρώμα δειχνοντας την υποστήριξη μας στις γυναίκες που νοσούν.

 

Τρίτος πυλώνας και πολύ σημαντικός είναι η μεταφορά των προβλημάτων της διαχείρισης της νόσου στο ιατρικό προσωπικό. Θα έχουμε την τιμή να είμαστε ομιλητές στο συνέδριο των γυναικολόγων ογκολόγων στις 16-18 Σεπτεμβρίου  όπου θα παραθέσουμε τα αρχικά στοιχεία μιας έρευνας που διεξάγουμε πάνω στην ποιότητα ζωής των ασθενών, στις παρενέργειες της νόσου και των θεραπειών αλλά και στην επικοινωνία με τους γιατρούς ελπίζοντας στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών. 

 

 

 

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ #GOday 2022!

 

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΩΒ.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO¹) Nicole Concin, δηλώνει:

«Ο στόχος της πρόκλησης μας «GOforAction» είναι απλός: να εμπνεύσουμε και να παρακινήσουμε γυναίκες σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν την υγεία τους ενσωματώνοντας την τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, κάνοντας  περπάτημα, ελαφρύ τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, ή ότι άλλο απολαμβάνουν! Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε – ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση» .

 

 «Σήμερα, χάρη στην καλύτερη επιστημονική κατανόησή μας, οι νέες χειρουργικές και ιατρό-θεραπευτικές επιλογές αλλάζουν το πρότυπο φροντίδας για τις γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις καινοτομίες, επομένως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, World GO Day, για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση», εξήγησε ο πρόεδρος του ENGAGE², Jalid Sehouli.

 

«Η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής με αρκετή σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτό το μήνυμα συμβαδίζει με όλα όσα μάθαμε από την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, World GO Day, τα προηγούμενα χρόνια: Μιλήστε με το γιατρό σας, μην φοβάστε να ζητήσετε πληροφορίες για τους γυναικολογικούς καρκίνους και κάνετε τακτικά τις προληπτικές εξετάσεις σας », δήλωσε η πρόεδρος του ENGAGE, Petra. Adámková.

 

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας (ενδομήτριου), του τραχήλου της μήτρας και οι άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους που προσβάλλουν τις γυναίκες. Αλλά οι ίδιες οι γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα ή μπορεί να ντρέπονται να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

 

«Η συχνότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται. Ο τρόπος ζωής και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, World GO Day, για να ευαισθητοποιήσουμε και να τονίσουμε τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής και της γενετικής συμβουλευτικής», πρόσθεσε ο Jalid Sehouli.

 

Σχετικά με τους Γυναικολογικούς Καρκίνους

 

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020: από αυτούς, περίπου το 44% ήταν καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, το 29% του ενδομητρίου, το 23% των ωοθηκών και λιγότερο από το 5% άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι, όπως καρκίνοι του αιδοίου και του κόλπου. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε περισσότερο από το 20% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως. Το 2020, 420.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους.

 

Μερικοί γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν. Ο τακτικός έλεγχος και οι εξετάσεις μαζί με τις επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και στην προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης σε ένα στάδιο όπου η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική ή και η πλήρης ίαση είναι δυνατή. Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα μέσω τεστ HPV και τακτικών προβολών τεστ Παπανικολάου, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν αυτές τις εξετάσεις λόγω φόβου ότι μπορεί να έχουν τον ιό HPV.

 

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους που επηρεάζουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτούς τους καρκίνους παραμένει ανησυχητικά χαμηλή.

 

Η ESGO και το ENGAGE πιστεύουν ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου θα βελτιώσει δραστικά τα ποσοστά επιβίωσης.

 

Σχετικά με το ENGAGE

 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Υποστήριξης Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGE) ιδρύθηκε το 2012 από την ESGO και αντιπροσωπεύει ομάδες υποστήριξης  ασθενών που νοσούν από όλους τους τύπους γυναικολογικών καρκίνων, από τους πιο σπάνιους έως τους πιο συνηθισμένους, όπως: ωοθηκών, ενδομητρίου, τραχήλου, αιδοίου, κόλπου αλλά  και σπάνιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου.

 

Το ENGAGE είναι η φωνή των ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο στην Ευρώπη. Με περισσότερες από 70 ομάδες σε 25 χώρες, το ENGAGE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπεράσπισης και υποστήριξης ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο στην Ευρώπη.

 

Σχετικά με το ESGO

 

Η ESGO, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός για τους γυναικολογικούς  καρκίνους, αφιερωμένος στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των γυναικών με γυναικολογικούς καρκίνους μέσω της πρόληψης, της έρευνας και της αριστείας στη φροντίδα και την εκπαίδευση.

 

Από την ίδρυσή της το 1983, η ESGO είναι ένας αναπτυσσόμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός και φόρουμ με περισσότερους  από 2.500 επαγγελματίες και σε  περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, πρωτοστατώντας στην προώθηση της υψηλότερης ποιότητας φροντίδας για γυναίκες με γυναικολογικούς καρκίνους.

 

 

Σχετικά με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

 

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

 

 

Σχετικά με την ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι.

 

Η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε το 2016 και λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Κ.Ε.Φ.Ι. Στόχος της είναι να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει, να προτρέψει τις γυναίκες να αναλάβουν δράση, για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Να βοηθήσει να ξεπεραστεί το στίγμα που αυτή η ασθένεια φέρει. Να αναπτύξει ένα δίκτυο αλληλεγγύης και σύμπραξης γυναικών πανελλαδικά.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..