12.06.2024

ΗΜΕΡΙΔΑ "Δεν καπνίζω...επιλέγω τη ζωή"

επιστροφή

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιστημονική Ημερίδα

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ &  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

«Δεν καπνίζω .. επιλέγω την ζωή!»

 

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, 18:00-21:00

Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δ. Αθηναίων

 


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. για 19η συνεχή χρονιά παρουσιάζει το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης κοινού, ασθενών και φροντιστών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου του πνεύμονα.

 

Έτσι, με έναυσμα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος που αποτελεί σημαντική αιτία πρόκλησης και αύξησης κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: «Δεν καπνίζω .. επιλέγω την ζωή!». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναιων (ΟΠΑΝΔΑ) και είχε την αιγίδα των "Γυναικών στην Ογκολογία-W4O" την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα, Τ.Κ. 106 79)  με ελεύθερη είσοδο.

 

Προσωπικότητες από το χώρο της Ογκολογίας ενημέρωσαν το κοινό σε απλή και κατανοητή γλώσσα για τα νέα δεδομένα και απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

 

Στην Ημερίδα προέδρευσαν η κυρία Δανάη Μπισιρτζόγλου, Πνευμονολόγος Εντατικολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνη Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Α.O.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και ο κύριος Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής  Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

 

Χαιρετισμοί  απηύθυναν η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.», η κα Κορίνα Πατέλη Bell, Πρόεδρος «FairLife, Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα» και η κα Βικτωρία Τρομπέτα, Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού ΟΠΑΝΔΑ.

 

Εν συνέχεια, η κα Παπαθανασοπούλου Αργυρούλα και ο κ. Σκαλιστήρης Δημήτρης, ασθενείς, με το συντονισμό του κ. Λάζαρου Μπακιρτζόγλου, MSc, Ψυχολόγου Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. ,αναφέρθηκαν στην βιωματική τους εμπειρία με τον καρκίνο του Πνεύμονα.

 

Η κα Άννα Γκούσιου, Ψυχοθεραπεύτρια, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία στην ομιλία της με θέμα «Το στίγμα του Καρκίνου του Πνεύμονα» ανέλυσε τις κοινωνικοοικονομικές ‘’ανισότητες’’, το τι είναι το στίγμα, την ανάγκη υποστηρικτικής φροντίδας, καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης με τις λανθασμένες πεποιθήσεις του κοινού. Επίσης, δόθηκε έμφαση στους στόχους της ολιστικής προσέγγισης και τις επιπτώσεις του στίγματος. 

 

Η κα Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’, Ε.Σ.Υ.  Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», Chair, Lung Cancer Group (11.01) European Respiratory Society (ERS), Συντονίστρια Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) μίλησε για τα «Ευεργετικά αποτελέσματα της διακοπής καπνίσματος και προαγωγή υγείας» Έκανε αναφορά για το κάπνισμα στην Ελλάδα, τους εφήβους, τα μη συμβατικά τσιγάρα και τις επιπτώσεις ενεργού και παθητικού καπνίσματος. Επίσης, υπογράμμισε την βοήθεια που προσφέρουν τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μετά και κατά την διάρκεια της διάγνωσης καρκίνου του πνεύμονα.  

 

Η κα Στεφανία Γκούρα,  Παθολόγος – Ογκολόγος Β´ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital στην ομιλία της με θέμα «Βιοδείκτες και Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του Πνεύμονα. Ποιο το όφελος των ασθενών», αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των βιοδεικτών και πως πρέπει να είναι και στο τι ψάχνουμε στον καρκίνο του πνεύμονα. Έντονη αναφορά έγινε στην στοχευμένη θεραπεία και στην ανοσοθεραπεία, ενώ τόνισε και την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στην ανοσοθεραπεία.

 

Ο κ. Γεώργιος Ζάννος,  Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, Συνεργάτης Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Ιατρικού Αθηνών ανέλυσε τις «Νέες τεχνικές στην ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα». Πραγματοποίησε μία παρουσίαση της χρονολογικής εξέλιξης στην ακτινοθεραπεία, τι στόχους έχει και προς τι όλη η εξέλιξη. Τέλος, σημαντικό ρόλο είχε η δήλωση ότι η πρόληψη οδηγεί και στην έγκυρη διάγνωση.

 

Η κα Ήρα Μιχαηλίδου, Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» στην ομιλία της με θέμα «Τρόποι διακοπής καπνίσματος, ηλεκτρονικό τσιγάρο και ιατρείο διακοπής καπνίσματος» κατέθεσε στατιστικά που παρουσιάζουν ότι το κάπνισμα είναι μία χρόνια νόσος, τα οφέλη διακοπής καπνίσματος και τους λόγους για τους οποίους δεν είναι τόσο απλό. Απαρίθμησε τα συμπτώματα στέρησης από την νικοτίνη και έκανε αναφορά στην ψυχολογική και σωματική εξάρτηση. Τέλος, αναφέρθηκε στους εναλλακτικούς τρόπους διακοπής και στην χρήση των μη συμβατικών τσιγάρων από νέους. Τι είναι, πως επηρεάζουν και τι περιέχουν;        

          

Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους στη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων.

 

Ευχαριστούμε την Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και ιδιαίτερα την κα Θάλεια Γκιόξαρη, Πνευμονολόγος, Επικουρική Επιμελήτρια Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» για την σπιρομέτρηση που πραγματοποίησε στην εκδήλωση μας στους παρόντες.

 

Ο Σύλλογος, Καρκινοπαθών, Εθελοντών,  Φίλων, Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι ευχαριστεί τους διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς που μοιράστηκαν μαζί μας τις νέες εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα, όπως επίσης και τον χορηγό της Ημερίδας, την φαρμακευτική εταιρεία Genesis Pharma για την πολύτιμη υποστήριξη της.

 

Για πρόσθετες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα  https://www.anticancerath.gr/; https://dikaiomamou.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/, ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 6468222.

ΧΟΡΗΓΟΣ

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..