Δελτία ΤύπουΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα
«ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ» την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18:00 – 20:30 στο φιλόξενο χώρο του Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ με ελεύθερη είσοδο κοινού.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της κας Γρουζή Ελισσάβετ, MD, PhD, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ" και Προέδρου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και το καλωσόρισμα του κ Παναγιωτίδη Παναγιώτη, Καθηγητή Αιματολογίας ΕΚΠΑ, οι οποίοι συμπροέδρευσαν της Ημερίδας.
Ακολούθως, έδωσε το λόγο στην κα Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Σκοπός της συγκεκριμένης Ημερίδας είναι η ενημέρωση για την αντιμετώπιση των αιματολογικών νοσημάτων, τη σημασία της επιστημονικής έρευνας που δίνει τη δυνατότητα για νέες ανακαλύψεις καθώς και την νέα συνεργασία του Συλλόγου με το «Όραμα Ελπίδας». Ευχαρίστησε τους διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς, τους ασθενείς που θα συμμετέχουν στο στρογγυλό τραπέζι καθώς και τους χορηγούς της Ημερίδας και τόνισε ότι χωρίς την έμπρακτη συμπαράστασή τους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση.
Ακολούθησε η προβολή αποσπασματικού βίντεο από μία συνέντευξη της Celine Dion.
Στη συνέχεια η κα Σαμαρά Αθανασία, Υπεύθυνη της Ομάδας Αιματολογικού Καρκίνου του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. ανέφερε ότι η Ομάδα του Αιματολογικού Καρκίνου δημιουργήθηκε το 2010 καθώς ήταν δύσκολο να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη νόσο ή συμπάσχοντες για να σε κατατοπίσουν και να ενημερωθείς. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της ίδιας στο CML Advocates Network και στα συνέδρια που αυτό κάνει.
Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν η κα Καλύβα Φωφώ Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, έκανε αναφορά στην περσυνή εκδήλωση καθώς καθησύχασε το κοινό πως το νέο σχέδιο δράσης προχωράει και η στελέχωση δημοσίων δομών για τον προέλεγχο. Η κα Δρ. Ζησιμοπούλου Παρασκευή, κατ’ ανάθεση Γενική Διευθύντρια του Ε.Ι.Π έκανε λόγο για την πρόωρη διάγνωση και την πρόληψη. Δεν δίστασε να αναφέρει την συνέχιση της συνεργασίας με τον Σύλλογο. Ο κ Γραφάκος Στέλιος, Παιδίατρος-Αιματολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού οστών ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Αναπληρωτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», τ. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε στους δότες μυελού των οστών και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τον Σύλλογο «Κ.Ε.Φ.Ι.». Τέλος, ο κ Καπετανάκης Γιώργος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) εξέφρασε την σημαντικότητα του επιστημονικού δυναμικού της αιματολογίας.
Το στρογγυλό τραπέζι συντονίστηκε από την κα Βαφειάδου Μαίρη, πρώην Συντονίστρια Διευθύντρια Τμήματος Αναισθησιολογίας Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο», με συμμετέχοντες τους, τον κ Αναστασόπουλο Γεώργιο, την κα Μπράτσου Ελένη, και το κ Μπεριάτο Σταύρο, οι οποίοι μιλήσανε βιωματικά, ο καθένας για τον δικό του τύπο αιματολογικού καρκίνου.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους διακεκριμένους επιστήμονες, ομιλητές της εκδήλωσης.
Η κα Τσάτσου Ιωάννα, Σμηναγός Νοσηλεύτρια, Msc, PhD, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, συγκεκριμένα ανέφερε πως η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί μια ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για αιματολογικά νοσήματα και κακοήθειες. Ωστόσο, προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στους ασθενείς. Οι νοσηλευτές και όλη η ομάδα μεταμοσχεύσεων παρέχει ολιστική φροντίδα, συντονισμένες πληροφορίες και συνεχή υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία.
Ο κ Μπαλταδάκης Ιωάννης, Αιματολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Λεμφωμάτων – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιματολογικού Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», επισήμανε τι είναι η λευχαιμία, ποια είναι η ταξινόμηση και τα συμπτώματα, πως γίνεται η διάγνωση και ποιες είναι οι μεταλλάξεις. Επίσης, έδωσε έμφαση στους τύπους λευχαιμίας (ΟΜΛ, ΟΛΛ, ΧΜΛ, ΧΛΛ) και στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις.
Ο κ Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Αιματολόγος, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ανέφερε του τύπου και τα δημογραφικά δεδομένα των κακοήθη λεμφωμάτων όπως επίσης και τις θεραπευτικές επιλογές τους ασθενούς. Ακόμη, σημείωσε για τις εξελίξεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αλλά και τι γίνεται αν υποτροπιάσουν οι ασθενείς μετά από μία αυτόλογη μεταμόσχευση. Τέλος, εξήγησε πως λειτουργούν και τι είναι τα αμφιειδικά αντισώματα.
Η κα Δελήμπαση Σωσάννα, Διευθύντρια, Αιματολογική Κλινική και Λεμφωμάτων – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», μέλος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, επιχειρηματολόγησε για την χορήγηση των CAR – T λεμφοκυττάρων στις αιματολογικές κακοήθειες και το ρόλο που έχουν στην ίαση ενός ασθενή. Πότε και σε ποια φάση προχωράει ένα γιατρός για θεραπεία του ασθενή με CAR – T λεμφοκύτταρα αλλά και ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές.
Η κα Σιακαντάρη Μαρίνα, Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας, Αιματολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΓΝΑ Λαϊκό, έκανε λόγο για το δερματικό λέμφωμα, τι είναι και από που μπορεί να αναπτυχθεί. Επιπλέον, ανέφερε τις κλινικές εκδηλώσεις της Σπογγοειδούς Μυκητίασης με αντίστοιχη απεικόνιση των σταδίων. Στη συνέχεια, ανέφερε τις θεραπευτικές επιλογές και τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες που βγαίνουν κάθε δύο έτη.
Η κα Σιώνη Αναστασία, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Αιματολογικής Κλινικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», έδωσε έμφαση στο ότι το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια. Οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή του και να μειώσουν ή και σε κάποιες περιπτώσεις να εξαλείψουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς και το συνολικό προσδόκιμο ζωής.
Ο κ Παπαγεωργίου Σωτήρης, Επικ. Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Αιματολογικό τμήμα Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, τόνισε τα συμπτώματα και τις νέες θεραπείες στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Ακόμη, ανέφερε τι πρέπει να προσέξει ένας γιατρός κατά τη διάγνωση, τι εφαρμόζεται σήμερα. Τέλος, έδωσε έμφαση στους πυλώνες της θεραπείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ο κ Αθανασάκης Κώστας, Επίκουρος Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανέφερε τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του καρκίνου στον πάσχοντα και την οικογένεια του καθώς και τις ανισότητες που αντιμετωπίζει ένας ασθενής. Τέλος, τόνισε τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο σύστημα.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το κοινό και την ικανοποίηση όλων για την πολύ εποικοδομητική και σε θερμό κλίμα εκδήλωση.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ευχαριστεί θερμά τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα τους χορηγούς μας GILEAD, Bristol Myers Squibb, GENESIS pharma, GSK, Johnson&Johnson, Takeda, ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Φαρμασέρβ-Λίλλυ και τον υποστηρικτή μας SERVIER καθώς και τους διακεκριμένους επιστήμονες που μοιράστηκαν μαζί μας τις νέες εξελίξεις στις θεραπείες των αιματολογικών νοσημάτων.
Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα https://www.anticancerath.gr/, https://dikaiomamou.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/, να αποστείλετε email στο info@anticancerath.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2106468222.