13.02.2020

4ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛ.Ο.Κ. - Απολογιστικό Δελτίο Τύπου

επιστροφή

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

4ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΟΚ

 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Βασίλης Κικίλιας

  • Θέλουμε την ΕΛΛΟΚ  σύμβουλο και συνεργάτη του υπουργείου στη μάχη κατά του καρκίνου
  • Δωρεάν μαστογραφίες για όλες τις Ελληνίδες άνω των 39 ετών
  • Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών θα προχωρήσει με οδηγό τις κεντρικές πολιτικές της ΕΕ
  • Ανοίγουμε την αγορά σε νέα θεραπευτικά σκευάσματα μετά από 18 μήνες.
  • Αποσύρουμε το rebate 25% στα νέα φάρμακα για τα δυο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους για να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση στα φάρμακα τελευταίας τεχνολογίας
  • Στο φαινόμενο της παγκόσμιας έλλειψης φθηνών φαρμάκων αντιδρούμε με προσπάθεια να υπάρχει επάρκειααπό την αγορά ή και με παραγωγή από Ελληνικές εταιρείες, όπουδιαπιστώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον

Γιώργος Σταμάτης

Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης & καταπολέμησης της φτώχειας Υπ. Εργασίας & Κοιν. Ασφαλίσεων

  • Προχωρούμε σε νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠΑ με στόχο  να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών προς τις επιτροπές ΚΕΠΑ
  • Αναμένουμε  τις προτάσεις σας στην προσπάθεια να προσφέρουμε καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΗΤΑ

 

Δημήτρης Φιλίππου

Πρόεδρος ΕΟΦ, Σημασία του ΗΤΑ για το Σύστημα Υγείας

  • Η οπτική των ασθενών είναι κυρίαρχη  παράμετρος  όταν εκτιμώνται οι επιδράσεις της τεχνολογίας/θεραπείας/φαρμάκου.
  • Απαιτείται επιστημονική διασφάλιση του συνολικού οφέλους, των δικαιωμάτων του ατόμου, της αρχής ισότητας,  της διαφάνειας.

Prof Francesco De Lorenzo

πρώην πρόεδρος και πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ECPC

  • Υπάρχουνπερίπου 50 διαφορετικές διαδικασίες ΗΤΑ  από περίπου 50 οργανισμούς ΗΤΑ σε όλη την Ευρώπη.
  • Τεράστιες ανισότητες στην Ευρώπη όσο αφοράτην πρόσβαση των ασθενών σενέα καινοτόμαφάρμακα: στηΒ&Δ Ευρώπηοι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις 100-200 μέρες μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ενώ στηΝ&ΑΕυρώπη στις 600-1000 ημέρες.
  • Η συμμετοχή των ασθενών εξασφαλίζει ότι στις διαδικασίες ΗΤΑθα συνυπολογίζονται και κοινωνικές διαστάσεις της ασθένειας  όπως η ποιότητα ζωής των ασθενών,η μείωση του χρόνου νοσηλείας, οι λιγότερες επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας, η ταχύτερη επιστροφή στην εργασία, η μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Καθ. Ιωάννης Υφαντόπουλος

  • Οι ασθενείς έχουν σημαντικό ρόλο για την βαρύτητα της νόσου, την κλινική τεκμηρίωση και την αξιολόγηση των φαρμάκων
  • Η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας πρέπει να είναι μια διαδικασία διεπιστημονική , η οποία συγκεντρώνει με συστηματικό, αμερόληπτο, διαφανή και τεκμηριωμένο τρόπο πληροφορίες γύρω από τα ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά και ηθικά θέματα που αφορούν στη χρήση της τεχνολογίας υγείας.

 

 

ΒΙΟ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – ΝΕΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Επισημοποίηση τριών νέων συνεργασιών στον τομέα της Βιο-ιατρικής Έρευνας για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

  • Μνημόνιο συνεργασίας  με το Ινστιτούτο Βιο-ιατρικών ερευνών Αλέξανδρος Φλέμινγκ
  • Μνημόνιο συνεργασίας  με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑ)
  • Μνημόνιο συνεργασίας  με τοΊδρυμα Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΙΤΕ)

 

 

 

Με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΓιώργου Σταμάτη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία απο 31 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2020 το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου το οποίο, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και τίτλο

#IAmAndIWill

«Αποστολή Καρκίνος» - «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο»

Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Ελλάδα

 

ανέδειξε τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, εν όψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται από την Ευρωπαϊκή πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», και από τηνπολιτική «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», που ανακοινώθηκε επίσημα από την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδη στις 4 Φεβρουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έθεσε ως κεντρικό στόχο στον τομέα της υγείας την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου ως τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τα συστήματα υγείας των κρατών μελών, η χώρα μας οφείλει να ενεργήσει άμεσα, και να καταρτίσει την δική της εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, με την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών προκειμένου να επωφεληθεί της συγκυρίας και να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας.

Διεθνούς κύρους επιστήμονες και πρωτεργάτες στη χάραξη πολιτικών υγείας για τον έλεγχο του καρκίνου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετείχαν στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, ενώ μηνύματα απέστειλαν τόσο ο Πρόεδρος της UICC Dr Carry Adams, όσο και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδη, με τα οποία τόνισαν τη σημασία της ατομικής και συλλογικής ενεργοποίησης, αλλά και τις προτεραιότητες των δράσεων που πρόκειται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και  να αναληφθούν  τα απόμενα 4 χρόνια  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τον έλεγχο του καρκίνου.

Ο Dr Μatti Aapro Πρόεδρος της ΕCCO-European Cancer Organization και μέλος του Cancer Mission Assembly, εξήγησε ποιοι είναι οι στόχοι και τι θα προσπαθήσει να επιτύχει το CANCERMISSION, ενώ αναλύοντας  τα βασικά σημεία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου τόνισε ότι στόχος είναι

  • Να δοθεί έμφαση στη ποιότητα της φροντίδας του καρκίνου που λαμβάνουν οι ασθενείς,
  • Να τύχουν προσοχής οι ιδιαίτερες ανάγκες των επιβιωσάντων  ασθενών και να αρθούν οι όποιες τις οικονομικές διακρίσεις στη πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία.
  • Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι ασθενείς στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες  θεραπείες για τον καρκίνο.
  • Να γίνει ενσωμάτωση της ΠΦΥ στο μονοπάτι φροντίδας του καρκίνου ώστε να συμπεριλαμβάνεται η φροντίδα στο σπίτι και σε δομές της κοινότητας.

Ο Καθ. Τit Albreht, συντονιστής της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης iPAAC  (www.ipaac.eu) αναφέρθηκε στις δυνατότητες υποστήριξης των χωρών μελών της ΕΕ στο σχεδιασμό και  εφαρμογή Εθνικών Σχεδίων Δράσης με την υιοθέτηση συστάσεων πολιτικής για την ογκολογική περίθαλψη της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης CanCon (cancercontrol.eu) τονίζοντας ότι:

  • Στο σχεδιασμό των εθνικών σχεδίων για το καρκίνο είναι σημαντικό να καλύπτεται όλο το φάσμα της πορείας του ασθενούς από την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα.
  • Οι ασθενείς πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τον Καρκίνο, όσο και στον προσδιορισμό των αναγκών των ασθενών και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων.

Σημαντικές παρεμβάσεις υπήρξαν σε στρογγυλό τραπέζι σχετικά με τις πολιτικές υγείας, από όλη την ογκολογική κοινότητα, όπου αναπτύχθηκαν εκτενώςοιθέσεις για την διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για τον έλεγχο του καρκίνου. Στην ενότητα συμμετείχαν τιμώντας με την παρουσία τους το 4ο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, οι κύριοι Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος ΕΟΠΕ, Γιώργος Πισσάκας, Αντιπρόεδρος ΕΕΑΟ, Άννα Μπατιστάτου, Πρόεδρος ΕΕΠΑ, Ιωάννης Καραιτιανός, Πρόεδρος ΕΕΧΟ, Κώστας Σταματόπουλος, Συντονιστής Εθνικού Δικτύου Ιατρικής στην Ογκολογία, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος ΕΣΝΕ, ενώ Συντονιστής της Ενότητας ήταν ο Καθ. Παθολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κος Δημήτρης Μαυρουδής.

Η Αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνολογίας αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ καθώς η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ΗΤΑ, το ρόλο της αρμόδιας Επιτροπής  στη χώρα μας, την συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης, την διεθνή πρακτική και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας των χωρών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, κος Δημήτρης Φιλίππου, αναφέρθηκε στην αξία της αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας   για τους ασθενείς, ενώ ο Prof.Francesco De Lorenzo ανέδειξε την σημασία της υιοθέτησης κοινού συστήματος αξιολόγησης από όλες τις χώρες της ΕΕ ως βασικό μοχλό για την άρση των ανισοτήτων στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες στις χώρες μέλη της ΕΕ. Ο Καθ. Οικονομικών κος Γιάννης Υφαντόπουλος, τόνισε την αξία της ανεξάρτητης λειτουργίας του Οργανισμού ΗΤΑ και ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής σε αυτόν όλων των εμπλεκόμενων, κατά τα πρότυπα λειτουργίας της Διεθνούς πρωτοβουλίας  All.Can, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και να συνυπολογίζονται παράγοντες σχετικοί με τον αντίκτυπο που έχουν οι νέες τεχνολογίες στην ποιότητα ζωής και άλλες κοινωνικές διαστάσεις .

Σημαντικό κεφάλαιο του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ αποτέλεσε η Βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου ο Καθ. Κος  Παναγιώτης Μπαμίδης ανέδειξε το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των bigdata στην βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο ενώ ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης παρουσίασε τη σημασία των μοριακών βιοδεικτών και των αναδυόμενων τεχνολογιών στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Μετά την υπογραφή των τριών Μνημονίων Συνεργασίας με το Ίδρυμα Φλέμιγκ, το ΙΙΒΕΑΑ και το ΙΤΕ, ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα για τις ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις και την μικροβιακή αντοχή σε σχέση με τον καρκίνο όπου η κα Φλώρα Κοντοπίδου και ο Αν Καθ. Χάρης Συριστατίδης παρουσίασαν για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς με καρκίνο, αλλά και τι είναι η μικροβιακή αντοχή.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου είναι πάντα ένα θέμα που έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προεκτάσεις καθώς επηρεάζει πολυδιάστατα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το σημερινό καθεστώς προστασίας των ασθενών με καρκίνο, η οδηγία για την εναρμόνιση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής, ο ρόλος των φροντιστών ογκολογικών ασθενών, η παρουσίαση της πανευρωπαϊκής έρευνας για τις κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου και η θέση της πολιτείας στον τομέα αυτό αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα που αναπτύχθηκαν με την συνδρομή των κυριών Αγγελική Πολυδώρου Δικηγόρος, Καλλιόπη Λυκοβαρδή Βοηθός Συνήγορος για την Ίση Μεταχείριση,  σε μία ενότητα με έντονο το στοιχείο της διαδραστικότητας και συμμετοχής των συνέδρων.

Η γονιμότητα μετά τη θεραπεία του καρκίνου, ολοκλήρωσε τις ενότητες θεμάτων με κοινωνικές προεκτάσεις καθώς αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μεγάλη μερίδα ασθενών, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας. Η παθολόγος ογκολόγος κα Ελένη Γαλάνη, ανέπτυξε το θέμα που έχει να κάνει με τη διατήρηση της γονιμότητας μετά τη διάγνωση, ενώ η γυναικολόγος κα Μαρίνα Δημητράκη παρουσίασε τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατήρηση της γονιμότητας μετά τον καρκίνο.

Το 4ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΕΛΛΟΚ παρακολούθησαν περισσότεροι από 180 σύνεδροι,εκπρόσωποι 39 Οργανώσεων ασθενών από όλη την Ελλάδα επαγγελματίες υγείας, ερευνητές, εκπρόσωποι της βιομηχανίας Υγείας, φοιτητές και απλοί πολίτες. Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό είναι διαθέσιμα  στοsite της ΕΛΛΟΚ https://ellok.org/synedrio20/

Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, μεταδόθηκε ζωντανά (livestreaming) από τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των εταιρειών:

Μεγάλοι Αργυροί Χορηγοί

GSK,ROCHE

Επίσημοι Χορηγοί

BRISTOL-MYERS SQUIBB, GILEAD, MSD

Χορηγοί

ΒΙΑΝΕΞ, PFIZER, VARIAN-ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Υποστηρικτές

AMGEN, ASTRAZENECA, GENESIS Pharma, LEO Pharma, LILLY Pharmaserv, NOVARTIS,

 IQVIA, EMBRYOLAB, GENEANALYSIS, Myriad

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ –ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΑΘΗΝΑ 9.84, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, DAILYPHARMANEWS.GR

HEALTHWEB.GR, ΙΑΤRΟΝΕΤ.GR, NAFTEMPORIKI.GR, VIRUS.COM.GR,

 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ, HEALTHMARKETING

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τηλ. 6932449000

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τηλ. 6944608385

George.kapetanakis@ellok.org

 

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 39 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν όλους τους καρκίνους, κοινούς και σπάνιους. Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον επίσημο εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εργάζεται ώστε κάθε ασθενής με καρκίνο να έχει ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα, που περιλαμβάνει άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία. Ταυτόχρονα αναπτύσσει δράση για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών των οικογενειών τους. (www.ellok.org)

 

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..