10.06.2020

Ακτινοθεραπεία 2020: Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;

επιστροφή

Ακτινοθεραπεία 2020: Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;

Δελτίο Τύπου από την ΕΛΛ.Ο.Κ.

 

Συχνές είναι τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες που δέχεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου από ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα  ιδιωτικά κέντρα.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι ουρές αναμονών που εμφανίζονται στα τμήματα ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, ωθούν τους ασθενείς σε αναζήτηση λύσης σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα και κλινικές, προκειμένου να μην υποστούν τις καθυστερήσεις που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας τους.

Με δεδομένο ότι τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονωιού, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν άλλες λύσεις είναι πολύ μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων καταχρηστικής υποχρέωσης τους να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών, που δικαιούνται δωρεάν!!!

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο καθώς επί σειρά ετών ακολουθείται «σιωπηρά» και με την ανοχή του συστήματος, μία ανήθικη και μη σύννομη πρακτική από μέρος του ιδιωτικού τομέα που αν και έχει υπογράψει συμβάσεις και εμφανίζεται συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, δεν αρκείται στην τήρηση των όρων αυτών, αλλά λειτουργεί επιβάλλοντας πρόσθετες παράνομες χρεώσεις στους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και μη έχοντας άλλες επιλογές, τελικά υποκύπτουν.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έχει στηλιτεύσει πολλές φορές τις πρακτικές αυτές και έχει ζητήσει από τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να παρέμβουν ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η υγεία των πολιτών. Επιπλέον μέσα από τη συμμετοχή της στην Ελληνική Πλατφόρμα All.Can, προσφάτως έχει συνυπογράψει, μαζί με όλη την Ελληνική Επιστημονική Ογκολογική Κοινότητα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και σχετικό Δελτίο Τύπου στα οποία αναφέρονται τα προβλήματα αυτά και ζητείται συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση λύσεων.

Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται ως συνέπεια των μεγάλων καθυστερήσεων, παρά το γεγονός ότι ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μετά και τις μεγάλες δωρεές του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι απόρροια έλλειψης δυνατοτήτων αλλά μάλλον επιλογή συντήρησης μιας υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης.

Εμείς θέτουμε τα παρακάτω απλά ερωτήματα προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:

  • Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος? Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες και γιατί δεν αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο με επιπλέον ποινές για όσους εμφανίζουν υποτροπή? Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε?
  • Εφόσον υπάρχει πλέον ο απαραίτητος εξοπλισμός, γιατί δεν διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με τη δημιουργία διπλής βάρδιας ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις μηνών? (Η ερώτηση αυτή μένει αναπάντητη από το 2011)
  • Γιατί παρά τις τόσες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών για παράνομες χρεώσεις και εκβιαστικές συμπεριφορές, ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους?

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, με επιστολή της που έχει αποστείλει προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει για ακόμη μία φορά για την ύπαρξη των παράνομων χρεώσεων και καλεί τον Οργανισμό να προβεί δημόσια σε επίσημες διευκρινιστικές ανακοινώσεις με στόχο την προστασία των πολιτών και του δημοσίου και παράλληλα να εφαρμόσει το νόμο και να θέσει αυστηρότατες ποινές για όσους παρανομούν και αισχροκερδούν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επίσης ενημερώνουμε επίσημα όλους τους πολίτες ότι με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα είναι μηδενική η συμμετοχή των ασθενών στην πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, εξαιρουμένης της ιατρικής αμοιβής η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη όπου θα αναφέρεται και το όνομα του ιατρού, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καλύπτεται και η αμοιβή όπως περιγράφεται από τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ. Ακόμη καλούμε όλους όσους δέχονται τέτοιου είδους εκβιασμούς να προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες και να αντιδρούν γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα.

 

 

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τηλ. 6932449000

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τηλ. 6944608385

George.kapetanakis@ellok.org

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..