03.02.2020

Διασφάλιση πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε υπηρεσίες υγείας

επιστροφή

Δελτίο τύπου

Διασφάλιση της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε υπηρεσίες υγείας

 

 

 

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

 

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση σε επείγουσα ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σε υπηρεσίες υγείας.

 

Η Ένωση συμπαρατάσσεται με τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών χωρίς Σύνορα και άλλων οργανισμών, οι οποίες αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης έκδοσης υπουργικής απόφασης, ώστε να ρυθμιστεί το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας στις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για ένα εξέχον ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας αυτών των πληθυσμών, αλλά και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

 

Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη διαχείριση της υπερβολικής αύξησης των προσφυγικών ροών, με σύνθετες πολιτικές, γεωστρατηγικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Οι συνέπειες του προβλήματος επιδεινώθηκαν και  από την αποτυχία των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή ουσιαστικής στήριξης. Ωστόσο, η οριζόντια διακοπή της πρόσβασης στη φροντίδα υγείας για τους αιτούντες άσυλο αφήνει περισσότερους από 55.000 ανθρώπους χωρίς ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, συνιστώντας μία αδιέξοδη πολιτική που απειλεί τη δημόσια υγεία.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση καλεί το Υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν αμέσως στην έκδοση εγκυκλίου που θα διευκρινίζει τους όρους παροχής και χρήσης της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.) για τους πληθυσμούς που δεν δικαιούνται Α.Μ.Κ.Α. Πρόκειται για μία κυβερνητική δέσμευση που διατυπώθηκε ήδη από το φθινόπωρο του 2019, αλλά και για μία εθνική ευθύνη με ανθρωπιστικές και υγειονομικές προεκτάσεις.

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..