14.12.2016

Δελτίο Τύπου - Επιστημονική Ημερίδα για τις Κλινικές Μελέτες

Δελτίο Τύπου - Φωτογραφικό Υλικό - Παρουσιάσεις

επιστροφή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κλινικές Μελέτες: Ενημερωνόμαστε πριν αποφασίσουμε»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, χθες Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 17:00-20:00, στον Πολυχώρο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε επιτυχώς με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Bristol-Myers Squibb, Φαρμασέρβ Lilly & Novartis.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & Χαιρετισμό της κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών - Εθελοντών -Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Κλινική Έρευνα αποτελεί το μοναδικό εγκεκριμένο τρόπο δημιουργίας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων μέσω των Κλινικών Μελετών. Οι Κλινικές Μελέτες σχεδιάζονται έτσι ώστε να απαντήσουν σε ένα επιστημονικό και/ή ιατρικό ερώτημα σχετικά με ένα φάρμακο το οποίο προορίζεται για την θεραπεία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού και για μία συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι με απλά λόγια ένα «επιστημονικό πείραμα» που αποσκοπεί στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας μιας θεραπείας σε μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών».

Η πρώτη επιστημονική ενότητα άρχισε με την ομιλία της κας Ζωής Κούρνια, Χημικού - Ερευνήτριας Γ', Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, η οποία τόνισε: «Ο όρος "καρκίνος" αναφέρεται σε μια μεγάλη και πολύ ετερογενή ομάδα νοσημάτων με μερικά κοινά χαρακτηριστικά που θα αναφερθούν συνοπτικά. Κεντρικό ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη του καρκίνου παίζουν ανωμαλίες της κυτταρικής σηματοδότησης. Κατανόηση της καρκινικής βιολογίας μπορεί να οδηγήσει σε «στοχευμένη» θεραπευτική αντιμετώπιση κάθε ποικιλίας της νόσου. Θα συζητηθούν σύντομα δύο επιλεγμένοι θεραπευτικοί στόχοι και θα αναφερθούν σχετικές ερευνητικές μελέτες για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα».

Τη σκυτάλη έλαβε η κα Δέσποινα Σανούδου, PhD, FACMG, Επίκουρη Καθηγήτρια, Κλινική Γονιδιωματική & Φαρμακογονιδιωματική, Δ' Παθολογική Κλινική - "Αττικόν" Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή Αθηνών, η οποία ανέπτυξε την ομιλία της, τονίζοντας: «Οι βιοτράπεζες αποτελούν αναγκαίο και πολύτιμο μέσο για την βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών παθογένεσης του καρκίνου και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών» και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και ενημέρωση για την Διαδικτυακή Πλατφόρμα w4life.gr για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού την κα Σοφία Κολοκοτρώνη, Δημοσιογράφο.

Η δεύτερη επιστημονική ενότητα ξεκίνησε με τον κ. Δημήτριο Πεκτασίδη, Καθηγητή Παθολογίας - Ογκολογίας, Διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κλινική δοκιμή σκοπό έχει τη διερεύνηση των κλινικών δράσεων, των παρενεργειών, της βιοκατανομής και της ασφάλειας ή της αποτελεσματικότητας των διαφόρων φαρμάκων. Οι κλινικές μελέτες συγκρίνουν μια καθιερωμένη θεραπεία με μια νέα και πιθανόν πιο ελπιδοφόρα θεραπεία. Η Κλινική Έρευνα αποτελεί το μοναδικό εγκεκριμένο τρόπο δημιουργίας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων μέσω των Κλινικών Μελετών (Δοκιμών). Η αναγκαιότητα των κλινικών μελετών έχει θεσμοθετηθεί από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων με στόχο: την προαγωγή της θεραπείας και τη διασφάλιση της προστασίας του ασθενή». 

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Χρήστου Χριστοδούλου, Παθολόγου - Ογκολόγου, Διευθυντή Β' Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, ο οποίος τόνισε: «Οι υπάρχουσες δυνατότητες ίασης με τις καθιερωμένες θεραπείες στον καρκίνο είναι περιορισμένες. Η ηθική αναγκαιότητα κλινικών μελετών είναι αναμφισβήτητη. Οι κλινικές μελέτες, στις οποίες δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα, ή καινούριες θεραπευτικές μέθοδοι, αποτελούν το μόνο επιστημονικά αποδεκτό τρόπο σύγκρισης νεοτέρων θεραπειών με τις καθιερωμένες. Μεγαλύτερη συμμετοχή ασθενών σε κλινικές μελέτες μεταφράζεται σε ταχύτερες απαντήσεις σε κρίσιμα ερευνητικά ερωτήματα και κατά συνέπεια σε καλύτερη θεραπεία των κακοήθων νεοπλασιών».

 Τη σκυτάλη έλαβε ο κος Νικόλαος Σούπος, Παθολόγος - Ογκολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Β' Ογκολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Κλινικών Δοκιμών Γ.Ο.Ν.Κ. "Οι Άγιοι Ανάργυροι", ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντούν οι ασθενείς, όταν συμμετέχουν στις Κλινικές Μελέτες, επισημαίνοντας: «Οι μεγάλοι ήρωες των κλινικών μελετών  είναι οι ίδιοι οι ασθενείς που συνειδητά και εθελοντικά προσφέρουν τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα από την εμπιστοσύνη προς τον ιατρό τους  για την προαγωγή της έρευνας και την ανακάλυψη καλύτερων θεραπειών για τις μελλοντικές γενεές. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πιθανόν επηρεάζουν την απόφαση ενός ασθενή να συμμετέχει σε μια Κλινική Μελέτη είναι το κατά πόσο και με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια και τα δικαιώματα του κατά την συμμετοχή του και ότι ο ασθενής θα πρέπει πρώτα να έχει ενημερωθεί από τον ιατρό του για όλες τις πληροφορίες της Μελέτης, όπως αυτές αναφέρονται στο Έντυπο Συγκατάθεσης».

 Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Χαράλαμπου Νάκου, Φαρμακοποιού, Οικονομολόγου Υγείας, Τμήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης Zeincro Hellas, ο οποίος σε συνεργασία με τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας & Αναπληρωτή Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος για έκτακτους λόγους δεν παρευρέθη στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στα οφέλη των Κλινικών Μελετών για την Πολιτεία & την Οικονομία.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσία της κας Κατερίνας Μακρή, ασθενούς, η οποία μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..