02.06.2017

Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα & Αντικαπνιστική Εκστρατεία Ενημέρωσης

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου - Φωτογραφικό Υλικό

επιστροφή
Επιστημονική Ημερίδα 
για τον Καρκίνο του Πνεύμονα  και Αντικαπνιστική Εκστρατεία
«Δεν καπνίζω. Επιλέγω τη Ζωή!!!»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και οι Γυναίκες στην Ογκολογία W4O, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ.Α.Ν.Α. "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ" διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα - ΑΙΘΟΥΣΑ «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και δωρεάν σπιρομετρήσεις για τους ενδιαφερόμενους.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & Χαιρετισμό της Κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου -ΕΛΛ.Ο.Κ., η οποία αναφέρθηκε κατ' αρχάς στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και στα δύο φύλα, και τις διαγνωσμένες δυσκολίες στην επιτυχή αντιμετώπισή της. Η Κα Γραμματόγλου, υπογράμμισε πως  «παρά την σοβαρότητα του νοσήματος, η εκτεταμένη έρευνα των τελευταίων ετών όσον αφορά την θεραπεία και την πρόληψη, έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της επιβίωσης χωρίς υποτροπή αλλά και της συνολικής επιβίωσης. Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι ότι η μάχη με τον καρκίνο είναι συλλογική προσπάθεια, μια ευθύνη που τη μοιράζεται ο ασθενής με την οικογένεια του και με τον γιατρό. Είναι πλέον ξεκάθαρο στις μέρες μας ότι η διάγνωση του καρκίνου δεν συνεπάγεται τον θάνατο, εκτός και αν ο ασθενής εγκαταλείψει τον εαυτό του και χάσει τη θέληση να παλέψει».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η Κα Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος Δ.Σ Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο, ειδικότερα δε οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας. Ειδικότερα, η Κα Καραβάνα αναφέρθηκε στη δυσκολία διακοπής του καπνίσματος και την ανάγκη αντιμετώπισής του ως «χρόνιας νόσου» που απαιτεί ενημέρωση, πρόληψη κι επιτυχή διαχείριση. 

Ακολούθησε η πρώτη, πολύ κατατοπιστική ομιλία του Κου Ζέτου Αθανάσιου, Πνευμονολόγου, Επιμελητή Α' της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ.Α.Ν.Α «Άγιος Σάββας» για τις «Βλαβερές Συνέπειες του καπνού» εκτός του καρκίνου του πνεύμονα. Πιο συγκεκριμένα, ο ιατρός αναφέρθηκε πρώτα στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τονίζοντας ότι η μεν ΧΑΠ θα είναι πλέον η τρίτη αιτία θανάτου ασθενών και των δύο φύλων το 2020 και ότι ο αριθμός των γυναικών που νοσούν αυξάνεται απειλητικά συνεχώς λόγω του καπνίσματος. Υπογράμμισε ότι οι καπνιστές έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες πρόωρου και αιφνίδιου θανάτου κυρίως από ισχαιμική καρδιοπάθεια.  Τέλος, παρουσίασε τη συσχέτιση του καπνίσματος με πληθώρα άλλων οργανικών προβλημάτων όπως είναι οι απλές λοιμώξεις,  η πρόωρη γήρανση του δέρματος και ο αποχρωματισμός των νυχιών/δοντιών, η οστεοπόρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το πεπτικό έλκος, η ανδρική ανικανότητα,  ο καρκίνος ουροδόχου κύστεως,  οι ενοχλήσεις στον οφθαλμό, η περιοδοντίτιδα και/ή τερηδόνα κ.α. Μέρος της ομιλίας του Κου Ζέτου αφιερώθηκε και στις συνέπειες του λεγόμενου παθητικού καπνίσματος, με αποδέκτες κυρίως τα παιδιά.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Κου Ζέτου, τη σκυτάλη παρέλαβε η Κα Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Senior Clinical Fellow, Guy's and St. Thomas Hospital, London, η ομιλία της οποίας είχε θέμα «Κάπνισμα, Καρκίνος Πνεύμονα & Γυναίκα & Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου». Η Κα Γαλάνη αναφέρθηκε πρωτίστως στους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας και ξεκάθαρα υπέδειξε το κάπνισμα ως τον κύριο -σίγουρα όχι μοναδικό-παράγοντα ο οποίος κατά 87% (!) ευθύνεται για την καρκινογένεση στον πνεύμονα. Ακολούθησαν σημαντικές πληροφορίες οι οποίες δόθηκαν με εύληπτο τρόπο σε σχέση με τη συμπτωματολογία του καρκίνου του πνεύμονα, τον τρόπο διάγνωσης της ασθένειας, και φυσικά την αντιμετώπισή του (χειρουργείο, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, νέα φάρμακα). Για τις γυναίκες ασθενείς που όπως τονίστηκε και από την Κα Γαλάνη για μια ακόμη φορά μετά τον Κο Ζέτο, ολοένα κι αυξάνουν, παρουσιάστηκε μια νέα συντεταγμένη του προβλήματος, η οποία έχει να κάνει με το διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς της ασθένειας στο γυναικείο φύλο. 

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία-παρουσίαση της Κας Δανάης Μπισιρτζόγλου, MD, PhD, Πνευμονολόγου-Εντατικολόγου, Επιμελήτριας Α', Πνευμονολογική Κλινική Γ.Α.Ν.Α «Άγιος Σάββας» με θέμα «Διακοπή Καπνίσματος». Η Κα Μπιζιρτζόγλου εξ αρχής κατέταξε το κάπνισμα στις λεγόμενες εθιστικές διαταραχές και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στην ψυχική και σωματική εξάρτηση από τον καπνό και τη νικοτίνη ειδικότερα. Αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στη δυσκολία διακοπής του καπνίσματος, και στο λεγόμενο σύνδρομο στέρησης που προκύπτει ως φυσική συνέπεια της εξάρτησης του καπνιστή από τη νικοτίνη. Τόνισε ότι η διακοπή του καπνίσματος φαντάζει ως κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στους καπνιστές καθώς το κάπνισμα είναι συνήθεια κατά βάση ασυναίσθητα συνδεδεμένη με συμπεριφορές κοινωνικές ή και ψυχολογικές ακόμη, πχ καλή παρέα-καφές και τσιγάρο. Έτσι, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία για να θεραπευθεί προ απαιτείται ιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση κι ενίοτε και φαρμακευτική αγωγή. 

Τέλος, η Κα Έλενα Λινάρδου, PhD Imperial College London, Παθολόγος Ογκολόγος, Αν. Διευθύντρια Α' Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan, ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών/παρουσιάσεων ιατρών με την ομιλία της με θέμα: «Ο ρόλος της Ανοσοθεραπείας & των Βιοδεικτών στον Καρκίνο του Πνεύμονα». Παρουσιάστηκαν συμπεράσματα κλινικών μελετών ανοσοθεραπείας για την εν λόγω ασθένεια, και υπογραμμίστηκε από την εισηγήτρια ότι η «χρήση βιοδεικτών αποτελεί το κλειδί για την εύρεση των ασθενών εκείνων που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την ανοσοθεραπεία, μειώνοντας έτσι την οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας». Στο κλείσιμο της παρουσίασής της, η Κα Λινάρδου επισήμανε την ανάγκη καλλιέργειας στο λαό μας αντικαπνιστικής κουλτούρας και την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. 

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσία της Κας Ελένης Παπαφράγκου, ασθενούς, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική της εμπειρία. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε επιτυχώς με την επίσημη χορηγία των Bristol-Myers Squibb,  GENESIS Pharma,  ROCHE HELLAS Α.Ε. & ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ, καθώς επίσης και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος,
11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr