16.11.2017

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου για Καρκίνο του Παγκρέατος: «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο»

Δελτίο Τύπου - Φωτογραφικό Υλικό - Παρουσιάσεις

επιστροφή

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17.30 μμ - 20.30 μμ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & χαιρετισμό της κας Μαίρης Χήναρη, Αντιπροέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών - Εθελοντών -Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών  η οποία αναφέρθηκε, στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με τον Καρκίνο του Παγκρέατος, καθώς  και τη σπουδαιότητα Παθολόγοι, Γενικοί γιατροί και εντερολόγοι να παραπέμπουν ασθενείς με επίμονα συμπτώματα σε ογκολογικά Νοσοκομεία για έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση. Σκοπός είναι να εντοπιστεί έγκαιρα τυχόν κακοήθεια, ώστε αυτός ο «σιωπηλός» καρκίνος να είναι διαχειρίσιμος. Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής PANcare για την υποστήριξη ασθενών και του οικείου περιβάλλοντος τους, με το χρηματικό βραβείο των $20.000 που κέρδισε στο διεθνή διαγωνισμό ImpactPANC  της Celgene. Ανέφερε στη συνέχεια για το νέο πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ» όπου σε συνεργασία με τον Οργανισμό  ΝΟΣΗΛΕΙΑ παρέχει κατ΄οίκον υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς το οποίο υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Ταμίας Δ.Σ. της ΕΛΛ.Ο.Κ. η οποία μας ενημέρωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. ήδη από το 2013 συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές δράσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος με αποτέλεσμα και τη δημιουργία της  Ευρωπαϊκής Πολυσυμμετοχικής Πλατφόρμας  για τον Καρκίνο του Παγκρέατος. H νέα Ευρωπαϊκή Οργάνωση  Pancreatic Cancer Europe στοχεύει στη συνεργασία εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκών, ιατρών, πολιτικών, οργανώσεων ασθενών, μέσων μαζικής ενημέρωσης και βιομηχανίας, με κοινό ενδιαφέρον και προθυμία να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος. Η ΕΛΛ.Ο.Κ. εκτός από τη συνεργασία με το σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. πέρυσι διοργάνωσε σε συνεργασία επιστημονικές εκδηλώσεις ενημέρωσης σε Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής- Επιστημονικός Υπεύθυνος, Α΄ Παθολογικό Ογκολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» στο προεδρείο της ημερίδας συντόνισε τις επιστημονικές ενότητες, οι οποίες κάλυψαν όλο το εύρος του καρκίνου του παγκρέατος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσία του κ. Μπαζιωτόπουλου Παναγιώτη, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία ως ασθενής.

Ακολούθησε, η πρώτη ομιλία με θέμα «Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση» του Δρ. Χρήστο Δερβένη, Διευθυντή Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας - Χειρουργικής Ήπατος - Χοληφόρων - Παγκρέατος στο Νοσοκομείο Metropolitan όπου ανέφερε, ότι «η θεραπευτική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου δεν είναι καθόλου εύκολη, κυρίως εξαιτίας της φυσιολογίας του παγκρέατος, όμως έχει σημειωθεί πρόοδος. Έχουμε καταφέρει να πραγματοποιούμε ένα ομολογουμένως δύσκολο χειρουργείο με μεγάλη ασφάλεια και καλύτερη μετεγχειρητική εξέλιξη για τους ασθενείς. Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και την καλύτερη έκβασή του. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τον παγκρεατικό καρκίνο στην Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη σύμπραξη για να θέσουμε στο επίκεντρο τον καρκίνο του παγκρέατος και στη χώρα μας, βάλαμε στόχο τη δημιουργία Μητρώου Ασθενών. Το Μητρώο θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων».

Για τα νεότερα δεδομένα στη φαρμακευτική θεραπεία μας μίλησε ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου, Διευθυντής της Β' Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan μας ενημέρωσε για τα βασικά ορόσημα στην ανάπτυξη των νέων φαρμάκων για τον Καρκίνου του Παγκρέατος. Συμπερασματικά ανέφερε, ότι το χειρουργείο είναι η μόνη δυνητικά θεραπευτική αγωγή και η θεραπεία με πολυτροπικότητα μεγιστοποιεί τη δυνατότητα θεραπείας.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Δρ. Νικόλαος Ζηλίκης, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα «Διαταραχές διάθεσης και Καρκίνος». Μας παρουσίασε τις διαγνωστικές δυσκολίες που προκύπτουν λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο φάσμα της δυσθυμίας - κατάθλιψης συγκριτικά με τα συμπτώματα του καρκίνου. Τόνισε την σημαντικότητα της σχέσης ιατρού-ασθενούς, τη φαρμακευτική αγωγή, τη συμβουλευτική με περιβάλλον-φροντιστές, τη συνεργασία Ψυχιάτρου-ψυχολόγου με ογκολογική ομάδα και το ρόλο των ομάδων στη ζωή του ασθενούς.

Ο Δρ. Ευθύμιος Γκότσης, V.MD,BSc, MSc ΦοίΝΙΚΑΣ / Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης μας ενημέρωσε σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη των Ασθενών με καρκίνο του Παγκρέατος εστιάζοντας αρχικά στην ανατομία και φυσιολογία του παγκρέατος, αλλά παρουσιάζοντας και τα επιδημιολογικά στοιχεία της Ελλάδας. Εν συνεχεία, της παρουσίασης των ιατρικών πρωτοκόλλων επικεντρώθηκε και στη σημαντικότητα του διατροφικού πρωτόκολλου, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τη μέτρηση μεταβολισμού και μυϊκής μάζας, τη δημιουργία εξατομικευμένου διαιτολογίου ασθενούς, καθώς και την παρακολούθηση του ασθενούς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δρ. Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Συντονιστή Διευθυντή Παθολογικού Τμήματος Νοσοκομείο Παμμακάριστος, ο οποίος μας παρουσίασε το πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ, όπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΚΕΦΙ  στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ογκολογικών ασθενών με την παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης κατ' οίκον. Το πρόγραμμα καλύπτει ασθενείς που κατοικούν στην κεντρική και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων και προσφέρεται δωρεάν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή, τις ανάγκες του, αλλά και τις επιθυμίες του. Η κατ'οίκον νοσηλεία ογκολογικών ασθενών αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση και προσπαθεί να καλύψει την επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη και την οργάνωση εθνικών συστημάτων υγείας.

Η Ημερίδα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ. & της ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS Pharma.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον κ. Κώστα Καρακαλά, Φωτογράφο, για την πολύτιμη συμβολή του.

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..