23.11.2020

Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος - Απολογιστικό

επιστροφή

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών οργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά επιστημονική ημερίδα για τον παγκρεατικό καρκίνο, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00. Φέτος, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook και μέσω της ιστοσελίδας www.anticancerath.gr.

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (WPCC), μέλος του οποίου είναι ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι.

 

Στο πάνελ συμμετείχαν αξιόλογοι επιστήμονες ιατροί που κάλυπταν όλο το φάσμα της φροντίδας που χρειάζεται ο ασθενής με καρκίνο του παγκρέατος.

 

Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό της κυρίας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου  του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και της ενημέρωσης για τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου. Όσο πιο άμεσα οι ασθενείς που εμφανίσουν συμπτώματα προσφύγουν στον γιατρό τους, τόσο πιο έγκαιρη θα είναι η διάγνωση και θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου. Επίσης η κ. Γραμματόγλου επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική έρευνα στον χώρο του καρκίνου του παγκρέατος και την αναγκαιότητα δημιουργίας μητρώου ασθενών το οποίο θα βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων.

 

Ως συντονιστής της ημερίδας ο κ. Μιχαήλ Νικολάου, MD, MSc, PhD Παθολόγος – Ογκολόγος στο ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας», παρουσίασε τους ομιλητές και διηύθυνε τη συζήτηση μεταφέροντας στους επιστήμονες τις πολυάριθμες ερωτήσεις των θεατών.

 

 Ο κ. Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ά Χειρουργική Κλινική, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Ο κ. Παπαλάμπρος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια στις χώρες του δυτικού κόσμου παρατηρείται αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος και τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να είναι «καμπανάκι» που θα κάνει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να προβαίνουν σε περαιτέρω εξετάσεις. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Μιχαήλ Καραμούζης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με μια παρουσίαση αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. Θεραπευτικοί στόχοι των παθολόγων – ογκολόγων για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ελέγχοντας τα συμπτώματα της νόσου, η παράταση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση της νόσου και η παράταση της γενικότερης επιβίωσης. Νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα φαίνεται ότι έχουν αυξήσει τα ποσοστά εγχειρησιμότητας των ασθενών.

 

Ακολούθησε η ομιλία της κυρίας Ιωάννας Σιαφάκα, Ομότιμης Καθηγήτριας Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπροέδρου της   Ελληνικής Εταιρείας  Θεραπείας  Πόνου και Παρηγορικής   Φροντίδας -ΠΑΡΗΣΥΑ, και Μέλους του  Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Η κα Σιαφάκα επεσήμανε ότι ο πόνος είναι ένα πολυεπίπεδο κομμάτι, όπου υπεισέρχονται ψυχολογικές παράμετροι, το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, το γονιδιακό προφίλ και εξωγενείς επιδράσεις. Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η ενδονωτιαία χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται αρκετά νωρίς. Όταν υπάρχει καλύτερη αναλγησία φαίνεται ότι βελτιώνεται η πρόγνωση των ασθενών. Η κυρία Σιαφάκα επίσης τόνισε ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

 

Εν συνεχεία ο κ. Δημήτρης Μούγιος, Ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρκίνου του παγκρέατος. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 38-45% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ στο 21% των περιπτώσεων η κατάθλιψη προηγείται της διάγνωσης, ακόμη και ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση της νόσου. Η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και περιπλέκει τη θεραπευτική διαδικασία.

 

Ακολούθως η κ. Βαϊοπούλου Σοφία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, μας ενημέρωσε σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του Παγκρέατος, παρουσίασε τα ιατρικά πρωτόκολλα για τη διατροφή και επικεντρώθηκε στη σημασία του διατροφικού πρωτοκόλλου, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τη μέτρηση μεταβολισμού και μυϊκής μάζας, τη δημιουργία εξατομικευμένου διαιτολογίου ασθενούς, καθώς και την παρακολούθηση του ασθενούς με τακτική επαναξιολόγηση των αναγκών του.

 

 Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσία του κ. Μπαζιωτόπουλου Παναγιώτη, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία ως ασθενής.

 

Η ημερίδα υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας SERVIER.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..