03.06.2022

Απολογισμός Αντικαπνιστικής Εκστρατείας 2022

επιστροφή

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου "Ο Άγιος Σάββας" και τον οργανισμό “W4O - Γυναίκες στην Ογκολογία" πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Δεν καπνίζω... επιλέγω τη ζωή!!!- Καρκίνος του πνεύμονα & Αντικαπνιστική εκστρατεία» την Τρίτη 31 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά, καθώς προβάλλονταν μέσω livestreaming στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook και στην πλατφόρμα Livemedia.

 

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Γκερέκου, Υπεύθυνη Διεύθυνσης και Επικοινωνίας του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

 

Τον ρόλο του προεδρείου είχαν η Δανάη Μπισιρτζόγλου, Πνευμονολόγος, και ο Αλέξανδρος Τζοβάρας, Παθολόγος – Ογκολόγος.

 

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ. Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε η Κορίνα Πατέλη -Bell, Πρόεδρος του οργανισμού Fairlife LLC. Τον κύκλο των χαιρετισμών ολοκλήρωσε η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο  Αθανάσιος Ζέτος, Πνευμονολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο κ. Ζέτος ανέφερε ότι η έγκαιρη διάγνωση μειώνει τις πιθανότητες θνησιμότητας και προσφέρει περισσότερες θεραπευτικές δυνατότητες. Το 20-30% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα είναι χειρουργήσιμα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο κομμάτι του προσυμπτωματικού ελέγχου, μέχρι πρόσφατα εφαρμοζόταν η ακτινογραφία, γιατί η συμβατική αξονική τομογραφία προκαλεί βλάβες και έτσι δεν είναι καλό να γίνεται συστηματικά. Σπουδαία εξέλιξη στον χώρο αυτό έφερε η χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία θώρακος. Μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι για κάθε χίλιες αξονικές που γίνονται, σώζονται τρεις ανθρώπινες ζωές.

 

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Ήρα Μιχαηλίδου, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, η οποία ασχολήθηκε με τα θερμαντικά προϊόντα καπνού. Αρχικά η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα δημοφιλέστερα προϊόντα ατμίσματος που κυκλοφορούν, τα οποία λανσαρίστηκαν στην αγορά ως λιγότερο επιβλαβή προϊόντα από το κανονικό τσιγάρο. Δεν έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα των προϊόντων ατμίσματος στη διακοπή του καπνίσματος, αντίθετα ενθαρρύνει νέους ανθρώπους που δεν καπνίζουν να αρχίσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι ότι όλες οι μορφές προϊόντων καπνού είναι βλαβερές, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικά θερμαινόμενων προϊόντων καπνού. Ο καπνός είναι εκ φύσεως τοξικός και περιέχει καρκινογόνες ουσίες ακόμα και στη φυσική του μορφή. Επομένως τα ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού θα πρέπει να υπόκεινται στις ίδιες πολιτικές και στα ίδια ρυθμιστικά μέτρα με τα άλλα καπνικά προϊόντα.

 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Άννα Ευφραιμίδου, Παθολόγος- Ογκολόγος, η οποία έθιξε το θέμα του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές και στους μη καπνιστές. Η κυρία Ευφραιμίδου επεσήμανε ότι μη καπνίζοντες θεωρούνται αυτοί που έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους. Από καρκίνο του πνεύμονα κινδυνεύουν τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη καπνιστές. Οι παθητικοί καπνιστές έχουν υπολογίσιμο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα. Το 71% των καρκίνων του πνεύμονα είναι καπνιστές, ενώ το 7 % παθητικοί καπνιστές. Ένα 8% των περιστατικών οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι και το στοιχείο ραδόνιο, που υπάρχει στο έδαφος, ιδίως σε βραχώδεις περιοχές, το οποίο εκλύεται στον ατμοσφαιρικό αέρα και είναι καρκινογόνο.

Το κάπνισμα συγκεκριμένα προκαλεί επίκτητες μεταλλάξεις στον υμένα των βρόγχων. Χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής υπάρχουν πλέον θεραπείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις (ανοσοθεραπεία – στοχευμένη θεραπεία).

 

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Τσουκαλάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ανοσοθεραπείας και των βιοδεικτών. Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι ζούμε στην εποχή της ογκολογίας ακριβείας. Κάθε ασθενής είναι μεμονωμένη περίπτωση και αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Ο μοριακός έλεγχος επιτρέπει τη στοχευμένη θεραπεία, ενώ ανάλογα με το βιολογικό υλικό που έχουμε μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερους δείκτες. Χάρη στις στοχευμένες θεραπείες μπορούμε να έχουμε βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών και της ποιότητας ζωής τους.

 

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Κωνσταντίνος Δημητρέλης, Ψυχίατρος, με θέμα «Πολεμώντας τον εθισμό». Ο κ. Δημητρέλης ανέφερε ότι η νικοτίνη είναι ψυχοδιεγερτική ουσία που δρα στους νικοτινικούς υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχει θετικές επιπτώσεις στην προσοχή, τη μνήμη και τη διάθεση. Άμεσα και έμμεσα προκαλεί αυξημένη απελευθέρωση ντοπαμίνης στο μεθοριακό σύστημα. Ο οργανισμός απολαμβάνει την έκρηξη ντοπαμίνης και στη συνέχεια την αποζητά όλο και περισσότερο, καθώς ο καπνιστής εθίζεται στη χρήση της. Οι χρόνιες βλάβες που προκαλεί η νικοτίνη είναι πιο επιβαρυντικές ακόμα και από τις επιπτώσεις της ηρωίνης ή του αλκοόλ, ενώ από τη σκοπιά της ψυχολογικής εξάρτησης το κάπνισμα έρχεται αμέσως μετά την κοκαΐνη.

 

Τη σειρά των ομιλιών ολοκλήρωσε η κυρία Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Παθολόγος Ογκολόγος, η οποία συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένη ομιλία με θέμα  «Κάπνισμα, καρκίνος του πνεύμονα και γυναίκα». Η κυρία Σαριδάκη ανέφερε ότι τα ποσοστά ανδρών καπνιστών μειώνονται αλλά τα ποσοστά καπνίσματος των γυναικών αυξάνονται. Το κάπνισμα αποτελεί σε ποσοστό 87% προδιαθεσικό παράγοντα για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ άλλοι παράγοντες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία, η επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο, αρσενικό, χρώμιο, ραδόνιο, νικέλιο, προϊόντα καύσης του άνθρακα, πίσσες και ορυκτέλαια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και η κληρονομικότητα. Εκτός από το ενεργό και το παθητικό κάπνισμα, σωρευτικά επιβαρύνει τον οργανισμό και το τριτογενές κάπνισμα: το αόρατο τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα αυτό παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα, ακόμα και ραδιενεργά υλικά.

 

O Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς-υποστηρικτές της εκδήλωσης, τις φαρμακευτικές εταιρείες MSD, Bristol Myers-Squibb και Janssen.

Επίσημος Χορηγός

Χορηγοί

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..