22.10.2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ "ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΙΑΣΗ"

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013, 18:00-20:00, IANOS, Σταδίου 24 - Αθήνα

επιστροφή
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και ο IANOS, διοργανώνουν μια σειρά σεμιναρίων με τίτλο: «ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΙΑΣΗ».
Πρόκειται για σεμινάρια, στα οποία ειδικοί επιστήμονες εμβαθύνουν σε ένα διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30-22:30.

Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 18:00 - 20:00 και αφορά στον Καρκίνο και τη Μουσικοθεραπεία.

Η είσοδος στα σεμινάρια είναι ελεύθερη.
 




  • Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013, 18:00- 20:00
        "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ  & ΥΓΕΙΑ"
     Ομιλητής: Θανάσης Δρίτσας, Ιατρός - Μουσικός

Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία  στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy's & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music, London, UK. Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική  και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC), μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Μουσικοθεραπείας (ΑΜΤΑ) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Πολλές επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού δείκτη αναφοράς (citation impact factor) στα αντικείμενα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, των καρδιακών αρρυθμιών, της αιμοδυναμικής της καρδιακής βηματοδότησης, της καρδιακής ανεπάρκειας, της φυσιολογίας της άσκησης, της καρδιακής αποκατάστασης (cardiac rehabilitation) και των θεραπειών μέσω μουσικής (music medicine & music therapy).
Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ (1999-2001). Ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει δώσει διαλέξεις και παράλληλα συναυλίες με έργα του ως συνθέτης σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: Εικόνες-String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους  για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ' όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004) και  πρόσφατα το CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και ευθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008).
Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008),  Το όνειρο της Αθηνούλας - παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010). Επίσης είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004). Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004-Arthur's Feet σε μία παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Αρθρογραφεί συχνά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (βλ.Καθημερινή, Ελευθεροτυπία).
Εχει ιδρύσει και είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας Ασκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΕΡΓΑ).
Εργάζεται ως καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από το 1995 και είναι υπεύθυνος του τμήματος Δοκιμασιών Κόπωσης, Εργοσπιρομετρίας, Φυσιολογίας της Ασκησης και Καρδιακής Αποκατάστασης.




"Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ"
Ομιλήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI,
 Μουσικοθεραπεύτρια-εκπαιδεύτρια μεθόδου μουσικοθεραπείας GIM.



Η Ευαγγελία Παπανικολάου είναι επιστημονική συνεργάτης της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής EKΠΑ ως κλινική υπεύθυνη προγράμματος μουσικοθεραπείας σε εφήβους με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.  Παράλληλα, ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα της μουσικοθεραπείας με ενήλικες, εφήβους και παιδιά στα πλαίσια της ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής και είναι μέλος της Διεπιστημονικής Εταιρίας Ψυχολογικής Παρέμβασης «Ομπρέλα». Διδάσκει μουσικοθεραπεία στο Hellenic American University (adjunct professor) και  στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Υγεία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Η διδακτική της εμπειρία περιλαμβάνει επίσης συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (τμ. Ανθρωπιστικών Σπουδών), και με το τμήμα  Νοσηλευτικής (τομ. Ψυχικής Υγείας &Επιστημών Συμπεριφοράς) ΕΚΠΑ, ενώ είναι συντονίστρια και εκπαιδεύτρια του European Guided Imagery and Music Training Program (εκπαίδευση μουσικοθεραπείας GIM) που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.  
Eχει παρουσιάσει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, έχει εκδώσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής στο   ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό Approaches της ΠΕΕΜΑΠΕ.  Υπήρξε ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) και στο παρόν επιστημονική υπεύθυνη της Διεπιστημονικής Εταιρίας Μουσικοθεραπείας και Έρευνας(ΔιΕΜέ).


ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"Δημιουργίες για φωνή και πιάνο του συνθέτη Θανάση Δρίτσα, με ερμηνεύτρια την καλλιτέχνιδα Αθηνά Δημητρακοπούλου, συνοδεία πιάνου υπό τον συνθέτη".

Η υψίφωνος Αθηνά Δημητρακοπούλου είναι διπλωματούχος της σχολής Μονωδίας του Μαιάνδριου Ωδείου (Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο) στην τάξη του Γεώργιου Σαμαρτζή.  Από τον Οκτώβριο του 2012 παρακολουθεί την δραματική σχολή της Ρούλας Πατεράκη.  Έχει λάβει μέρος σε masterclassess με τους Montserat Caball, Edda Moser, Jannette Pilou, Cheryl Studer, Birgit Nickl, Louis Manika και Neil Semer, ενώ έχει παρακολουθήσει τριετή κύκλο σπουδών Drama-therapy στη σχολή «Αιών Κέντρο Ψυχοθεραπείας μέσω θεάτρου».

Από τον Οκτώβριο του 2013 πρωταγωνιστεί στo musical «14G» σε σκηνοθεσία και σενάριο Ίλιας Κοντού και ενορχήστρωση Πέτρου Παπαγεωργίου που εξακολουθεί να παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή «Faust». 
Τον Μάϊο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013, πρωταγωνίστησε στην όπερα «ΤΑ 7 ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΩΝ» (B.BRECHT  Κ.WEILL) που παρουσιάστηκε στο Τρένο του Ρουφ σε σκηνοθεσία  Ίλιας Κοντού και διεύθυνση ορχήστρας του Ανδρέα Τσελίκα (2012) και Νίνας Πατρικίδου (2013).  Το 2008 ερμήνευσε GILDA από την όπερα «RIGOLETTO» (G.VERDI) και CRISTINE από το musical «THE PHANTOM OF THE OPERA» (A.L.WEBΒER) που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο «Περοκέ». Το 2005-2006 συμμετείχε στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις «ΧΟΡΙΚΑ - Αιωνία θητεία στο κάλλος» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο θέατρο των Δελφών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην μουσική σκηνή «Αθηναΐς».  

Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Σαράντη Κασσάρα, Θανάση Δρίτσα, Σταύρο Σοφιανόπουλο, και παρουσιάστηκε σε θεατρικές και μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Auditorio Palaco de Congresos της Σαραγόσας της Ισπανίας, Adnan Saygun της Σμύρνη της Τουρκίας, κ.α.).  Οι επαγγελματικές της συνεργασίες ξεκίνησαν με σειρά συναυλιών αφιερωμένες στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Στέφανου Ψαραδάκου και την Ορχήστρα της Νέας Ιωνίας με την οποία συνεργάζεται σταθερά από το 1995.   

Στη δισκογραφία εμφανίζεται με το cd «ΤΟ ΚΕΡΑΣΜΑ» (2006 Ankh Productions).  Ακολούθησε ο δίσκος  «ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» (2008  Protasis Music). Ενώ η πιο πρόσφατη κυκλοφορία είναι το cd «ΑΝΑΠΝΟΕΣ» (2010 Παρουσία).   


Σας περιμένουμε όλους με μεγάλη χαρά!















Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..