19.02.2014

2η Ημερίδα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο - ΕΛΙΕΚ

1η Φεβρουαρίου 2014, Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL

επιστροφή
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν τα κύρια όπλα του κοινού κατά του καρκίνου

Σημαντικά νέα δεδομένα συζητήθηκαν μεταξύ ιατρών και κοινού κατά την 2η ημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο. Την ημερίδα διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου (ΕλΙΕΚ), σε συνεργασία με τις οργανώσεις «Αγκαλιάζω», «Άλμα Ζωής» και «Κ.Ε.Φ.Ι.», και διεξήχθη την 1η Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η ημερίδα ξεκίνησε εστιάζοντας στον καρκίνο του πνεύμονος, που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά στον γυναικείο πληθυσμό, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού ως αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Ευρώπη. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται κυρίως στην ραγδαία αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον ορατά. Σημαντική εξέλιξη στην έγκαιρη διάγνωση αποτελούν οι χαμηλής ισχύος αξονικές τομογραφίες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα παρακολούθησης όσων τοποθετούνται σε ομάδες υψηλού ρίσκου.

Σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι γιατροί ανέφεραν ότι η διαδικασία της κολονοσκόπησης δεν πραγματοποιείται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, ακόμα και στον πληθυσμό αυξημένου κινδύνου, αν και παραμένει η καλύτερη μέθοδος πρόληψης. Συγκεκριμένα, προτείνεται ετήσιος έλεγχος μετά την ηλικία των 50, ενώ στις ομάδες αυξημένου κινδύνου οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινούν από τα 40 έτη.

Στην ημερίδα αναφέρθηκε το όπλο της γενετικής συμβουλευτικής απέναντι στον καρκίνο του μαστού, για γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 & BRCA2. Αναλύθηκε εκτενώς η σημασία της σωστής ανάλυσης των δεδομένων, και οι επιστήμονες συμφώνησαν πως η όποια προληπτική ή θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, με την καθοδήγηση των ειδικών αλλά και την στήριξη από όλη την οικογένεια.

Στο «καυτό» ζήτημα των ανασφάλιστων, εκτενείς αναφορές για τα καθημερινά προβλήματα αυτών των συνανθρώπων μας έγιναν από εκπροσώπους των οργανώσεων «ΑγκαλιάΖΩ», «Άλμα Ζωής», και «Κ.Ε.Φ.Ι.», αλλά και για τις δράσεις των συλλόγων. Ειδικοί του χώρου της Υγείας (όπως οι κ.κ. Σουλιώτης, Τούντας, Φρουζής και Σκανδαλάκης) τοποθετήθηκαν με εκτιμήσεις και προτάσεις για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ενώ αναγνωρίστηκε η ανάγκη για δομικές αλλαγές προς βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις.

Αισιόδοξο τόνο έδωσε η ανάλυση του ρόλου της τεχνολογίας στην ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο. Μέσω των νέων τεχνολογιών, η έγκαιρη ενημέρωση, έγκυρη πληροφόρηση και άμεση στήριξη είναι πλέον πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, η σύνοψη της ημερίδας θα είναι διαθέσιμη από μία πρωτοποριακή πλατφόρμα ενημέρωσης και στήριξης ασθενών με καρκίνο, μέσω της ιστοσελίδας www.careacross.com/videos, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα δέχεται τις ερωτήσεις του κοινού προς την επιστημονική ομάδα.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..