24.07.2019

Απολογιστικό του προγράμματος «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» (έως Ιούλιο 2019)

επιστροφή

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) διαπιστώνοντας την ανάγκη στήριξης των καρκινοπαθών τελικού σταδίου και των οικείων τους ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 Το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι».

  

Η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και των οικείων τους σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο γίνεται από ειδικούς Ψυχολόγους και Κοινωνική λειτουργό, στα πλαίσια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.

 

Προϋπόθεση για την ένταξη υπήρξε η αδυναμία μετακίνησης των ασθενών λόγω επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους, είτε λόγω τερματικής φάσης της νόσου, ενώ κριτήρια ένταξης είναι η οικονομική κατάσταση και ο τόπος διαμονής του ασθενούς (ευρύτερη περιοχή της Αθήνας).

 

Συνολικά, από την έναρξη του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, εντάχθηκαν 40 περιστατικά. (διάστημα 10 μηνών).

 

Οι περιοχές που καλύφθηκαν ήταν: Κυψέλη, Πολύγωνο, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Άγιοι Ανάργυροι, Νέος Κόσμος, Νίκαια, Παλαιό Φάληρο, Νέα Ιωνία. Ίλιον, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Μαρούσι, Γαλάτσι, Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Νέο Ηράκλειο, Αγία Παρασκευή, Βύρωνας, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Αργυρούπολη, Παπάγου

 

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 27 γυναίκες και 13 άντρες

Καταγράφηκαν 450 επισκέψεις μέχρι και τις 24/07/2019

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα, το ηλικιακό εύρος των ασθενών κυμαίνεται από 33 ετών έως και 78 ετών.

 

Συγκεκριμένα:

Ο Ψυχολόγος έχει πραγματοποιήσει συνολικά 298 ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης με 27 από τους 39 επωφελούμενους του προγράμματος. Οι συνεδρίες λάμβαναν χώρα κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία συχνότητα.  Στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι που ζήτησαν τη συμβολή του ψυχολόγου ήταν ασθενείς.

 

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε συμβουλευτική σε οικεία πρόσωπα των ασθενών. Ενδεικτικά, τα αιτήματα αφορούσαν τη διαχείριση των αισθημάτων άγχους για την εξέλιξη της νόσου, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, τη διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, την αποδοχή του θανάτου. Η διάρκεια της συνεργασίας με τον κάθε ασθενή ποίκιλλε αναλόγως του αιτήματος του και της κατάστασης της υγείας του.

 

Η Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος ενημέρωσε και τους 40 ασθενείς που εντάχθηκαν, όσον αφορά στα δικαιώματα που μπορούν να διεκδικήσουν. Στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς και οι φροντιστές δεν γνώριζαν τις ιδιαίτερες απολαβές και τις κοινωνικές παροχές, που δικαιούνται.

 

Από το σύνολο των εξυπηρετούμενων, οι 29 είχαν κινήσει ήδη τη διαδικασία για την πιστοποίηση αναπηρίας και διέθεταν το προαπαιτούμενο ποσοστό από τα ΚΕ.Π.Α. Οι υπόλοιποι 11 χρειάστηκαν την αρχική ενημέρωση και καθοδήγηση για τη σχετική διαδικασία. Την διεκπεραίωση αυτής ανέλαβε η κοινωνική λειτουργός, με εξουσιοδοτήσεις από τους ίδιους τους ασθενείς. Σχετικά με τις κοινωνικές παροχές που αφορούν την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. και της Ε.Υ.Δ.Α.Π., την φοροελάφρυνση και την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, την 5% ή την 0% συμμετοχή σε ιατρικές εξετάσεις, την αναπηρική σύνταξη, τα επιδόματα ανά περίπτωση, και οποιοδήποτε άλλο αίτημα προέκυπτε κατά διαστήματα.

 

Στην πλειοψηφία τους χρειάστηκαν αναλυτική ενημέρωση, διότι δεν γνώριζαν ότι έχουν δικαιώματα ως ογκολογικοί ασθενείς. Ακόμη και εκείνοι που ήδη διέθεταν ποσοστό αναπηρίας, δεν ήταν ενήμεροι πως να το αξιοποιήσουν καταλλήλως.

 

Οι επισκέψεις της Κοινωνικής Λειτουργού μέχρι τα τέλη Ιουλίου  είναι 142, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμα 2 περιστατικά, όπου μένει η κατάθεση των φακέλων τους στα ΚΕ.Π.Α.

 

Οι επωφελούμενοι υποδέχτηκαν το πρόγραμμα ένθερμα και το έχουν αξιολογήσει μέσω ερωτηματολογίων με θετικό τρόπο. Παρακάτω παραβάλλονται σχόλια των ασθενών που δείχνουν τη σημασία που είχε η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη για τους ίδιους: 

  • Άνδρας 58 ετών: "Να πατήσω στα πόδια μου και να βρω και τη γη που είχα χάσει κάτω από τα πόδια μου".
  • Γυναίκα, 78 ετών: "Στο να είμαι ψυχικά καλά και να αντιμετωπίζω τη δυσκολία και τη σοβαρότητα της υγείας μου".
  • Άνδρας, 78 ετών: ΄΄Με βοήθησε να εκτιμήσω τη ζωή…"
  • Άνδρας, 58 ετών: "Βρήκα συμπαράσταση από ένα άνθρωπο που ήξερε και τα διαδικαστικά αλλά και συμπαράσταση και μια ευγενή όμορφη παρουσία".
  • Γυναίκα, 71 ετών: "Φροντίδα για την παροχή βοηθημάτος οικονομικού με τη συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογιτικών  από Νοσοκομεία".

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξυπηρετηθούν περιστατικά λόγο χιλιομετρικής απόστασης και λόγω αδυναμίας πρόσβασης των επαγγελματιών είναι οι εξής:

Ίλιον, Εκάλη, Αρτέμιδα, Σπάτα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Βριλήσσια, Βούλα, Γλυφάδα, Πειραιάς, Σαλαμίνα.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χορηγική υποστήριξη φαρμακευτικών εταιρειών:

B.M.S., ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, ROCHE, MERCK, ABBVIE, GENESIS PHARMA, ΒΙΑΝΕΞ

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..