17.07.2015

Κ.Ε.Φ.Ι. : Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της ανοιχτής ομάδας στήριξης

από τη Μάριον Κοντογιάννη, Ygeia Press

επιστροφή
Στα γραφεία του Συλλόγου Κ.ΕΦ.Ι. πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση πριν το καλοκαίρι για τα μέλη της ανοιχτής ομάδας στήριξης. Σε κλίμα φορτισμένο συγκινησιακά από τα μέλη της ομάδας, η συντονίστρια Ευτυχία Χριστοδήμου είπε : « Είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα μια και είναι ανοιχτή γιατί δεν είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται κάθε Δευτέρα. Υπάρχουν κάποια άτομα που έρχονται σταθερά κάθε Δευτέρα, άλλα που έρχονται όποτε μπορούν και άλλοι λίγες φορές.

Αυτό είναι μια δυσκολία για μια θεραπευτική ομάδα. Υπάρχουν άτομα που κάνουν θεραπεία άρα δεν νιώθουν καλά, γιατί η ομάδα αυτή αποτελείται από άτομα που νοσούν, άτομα που έχουν θεραπευτεί και βρίσκονται σε φάση τακτικών επανελέγχων. Συμμετέχουν επίσης συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ασθενών.

Αυτό που ζήσαμε αυτούς τους μήνες ήταν ότι η ομάδα από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα είχε μια εξέλιξη.  Από εκεί που ξεκινήσαμε έχουμε φτάσει κάπου. Ο στόχος αυτής της ομάδας ήταν να πάρουν τα άτομα την ευθύνη της ζωής τους στα χέρια τους. Να βρουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, να ζήσουν στο εδώ και τώρα. Να κατανοήσουν πχ το φόβο που νιώθουν. Το φόβο για την ασθένεια, που τελικά μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη όσο τη φαντάζονται.

Σε κάθε περίπτωση να πάρει τη ζωή του στα χέρια του για ν΄ αποφασίσει τι θεραπεία θέλει να κάνει, να μπορεί να ζητήσει την ενημέρωση που πρέπει για το τι του συμβαίνει.

Γιατί όταν κάποιος αρρωστήσει, είναι πραγματικά επείγον να καταλάβει γιατί αρρώστησε, τι δεν πάει καλά. Γιατί η γνώση είναι ότι πιο σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση και σε μια τέτοια ομάδα έρχονται σε επαφή και με άλλα άτομα που έχουν νοσήσει, ενώ ο Σύλλογος από την πλευρά του μπορεί να του προσφέρει ενημέρωση και στήριξη σε πολλά επίπεδα.»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε, ένα μέλος καινούριο στην ομάδα αυτό που ζήτησε ήταν υποστήριξη και δύναμη και πως δεν είναι μόνη σ΄  όλο αυτό, μια και γνωρίζει πως μετά από τη μετάσταση που έχει γίνει ακολουθούν χειρουργείο και χημειοθεραπείες.

Η Συντονίστρια της ομάδας αναφέρθηκε στο φόβο. «Συλλογικά και ατομικά όλοι κάτι φοβόμαστε. Ο φόβος είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο χειραγώγησης. Αν αρχίσουμε να ζούμε ο φόβος εξαφανίζεται. Η ζωή είναι όμορφη γιατί έχει ανατροπές».

Τα μέλη της ομάδας κλείνοντας τον κύκλο των συναντήσεων που ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη είπαν :

«Νιώθω πως μεγάλωσε η καρδιά μου μια και μπόρεσα να εκφραστώ μέσα στην ομάδα».

«Είδα πολλούς ανθρώπους να με στηρίζουν. Έβαλα τα πράγματα στη θέση τους. Ευχαριστώ για τη στήριξη και αυτή τη μεγάλη αγκαλιά που μου προσέφεραν από την ομάδα».

«Ότι είμαστε όλοι ασθενείς, ή κάποιοι ήταν ασθενείς, ένιωσα πως έδωσε πλάτη ο ένας στον άλλο. Αν και οι άνθρωποι γύρω μου ήταν πάντα δίπλα μου, έγινα πιο ευαίσθητη μετά την ασθένεια. Αυτό που πήρα μέσα από την ομάδα είναι πως η ζωή κάθε μέρα είναι όμορφη κι έτσι πρέπει να την περνάμε.  Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα ή η τελευταία που βιώνουμε.»

«Ένιωσα πολλή αγάπη στην ομάδα γιατί αυτό μου έλειπε. Εδώ βρήκα αυτό που ήθελα. Ο ένας να είναι κοντά στον άλλο».

«Νιώθω το φόβο της απώλειας, γιατί για μένα αυτές οι συναντήσεις ήταν μεγάλο στήριγμα. Περίμενα τη Δευτέρα και τώρα νιώθω ένα φόβο μέχρι να ξαναρχίσει η ομάδα».

«Δεν ήθελα να είμαι σε μια ομάδα ασθενών αλλά τώρα δεν έχω αυτό το συναίσθημα. Είμαι πιο χαλαρή. Ήθελα να γνωρίζω όλα αυτά τα άτομα της ομάδας αλλά όχι με αυτή την ιδιότητα. Όμως έχω πια συμφιλιωθεί με την ιδέα αυτή.»

«Την πρώτη φορά που το πέρασα δεν πήγα πουθενά. Δεν έχω τη στήριξη που χρειάζομαι από την οικογένειά μου, τώρα πια όμως δεν το αρνούμαι.»

«Χαίρομαι που ήρθα και από το Σεπτέμβρη και μετά θα ξανάρθω. Το μόνο που μ΄  επηρέασε είναι γι΄ αυτούς που θα δω ή που δεν θα ξαναδώ αλλά επειδή από εδώ φεύγω με χαρά, γι΄ αυτό και τώρα θα φύγω με χαρά και θα περιμένω το Σεπτέμβρη που θα ξαναρθούμε».

«Γι΄ άλλη μια χρονιά είμαι πολύ τυχερός που είμαι καλά και παρακολουθώ την ομάδα. Νιώθω πολλά συναισθήματα, χαρά, συμπόνοια, βλέπω ποιος είμαι μέσα από την ομάδα».

«Κάθε μέρα που περνάει είναι δώρο. Είμαστε εδώ για να δίνουμε και αυτό βρήκα μέσα από την ομάδα και θα συνεχίσω να έρχομαι. Αν δεν ερχόμουν θα ήμουν πολύ μόνος. Νιώθω γεμάτος κάθε φορά που φεύγω από εδώ.»

«Έχω συνειδητοποιήσει πράγματα εδώ μέσα. Μπορώ να ζήσω και ν΄  αντέξω τον αποχωρισμό».

«Κάθε Δευτέρα ήταν ανεπανάληπτη. Δεν αναρωτήθηκα από ένα σημείο και πέρα αν θα έρθω, αλλά περίμενα να έρθει η Δευτέρα.»


Για την ομάδα στήριξης, η Πρόεδρος του Κ.ΕΦ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου είπε : "Εδώ και 11 χρόνια που υπάρχει ο Σύλλογος, η ομάδα στήριξης ήταν η καρδιά του Κ.Ε.Φ.Ι. Ειδικά φέτος υπήρχε ένας ενθουσιασμός και η προηγούμενη χρονιά με την επόμενη έχει μια συνέχεια.

Το πιο σημαντικό σχετικά με τον καρκίνο είναι η ενημέρωση. Ο κόσμος πρέπει να κάνει εξετάσεις. Αν προλάβεις τον καρκίνο στην αρχή είναι γρίπη.

Η ομάδα στήριξης θα συνεχίσει ξανά από Σεπτέμβρη.
Ο Σύλλογος θα είναι ανοιχτός το καλοκαίρι θα βρίσκεται δίπλα στους  ασθενείς που χρειάζονται στήριξη, θα βρίσκεται στα νοσοκομεία, θα βρίσκει φάρμακα."

Μάριον Κοντογιάννη, Ygeia Press

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..