13.10.2015

Νέος κύκλος συναντήσεων Ομάδας Δεκτικής Μουσικοθεραπείας GIM από τον Σύλλογο "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών και τη "SONORA: Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και Έρευνας"

Έναρξη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 και κάθε Πέμπτη και ώρα 17:00 - 19:00, Αιτωλίας 33-35, Αμπελόκηποι

επιστροφή
Νέος Κύκλος Συναντήσεων Ομάδας Δεκτικής Μουσικοθεραπείας (GIM) από τον Σύλλογο «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & τη «SONORA: Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) Αθηνών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας του με τη «SONORA: Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας» ξεκινά νέο κύκλο Ομάδας Δεκτικής Μουσικοθεραπείας (GIM) για τα μέλη του. Μπορούν να συμμετάσχουν ασθενείς με καρκίνο σε οποιαδήποτε φάση της διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης βρίσκονται.

Λίγα λόγια για τη Δεκτική Μουσικοθεραπεία GIM 
Η Δεκτική Μουσικοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που στηρίζεται στην ακρόαση ειδικά σχεδιασμένων μουσικών προγραμμάτων. Εστιάζει στο να αναδείξει και να ενισχύσει το υγιές και το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ψυχική ή σωματική αναπηρία. Η Δεκτική Μουσικοθεραπεία βοηθά στο να συνδεθούν τα ασυνείδητα κομμάτια του εαυτού μας με τη συνειδητή μας κατάσταση ώστε να εναρμονιστούν οι πτυχές της προσωπικότητάς μας, οι σκέψεις και η συμπεριφορά μας με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Παρέχει ενθάρρυνση στον άνθρωπο ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες συναισθηματικά καταστάσεις αλλά και σε αντικειμενικές δυσκολίες της ζωής που διακινούν υπαρξιακά άγχη. 

Η ξεχωριστή ιδιότητα που έχει η μουσική να αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του συναισθήματος, της σκέψης και της διάθεσής μας δραστηριοποιώντας τους μηχανισμούς της συμβολικής σκέψης και έκφρασης, την καθιστά ως τέχνη μια μορφή επικοινωνίας που αποτελεί ένα ασφαλές έδαφος για αυτοέκφραση.

Η Δεκτική Μουσικοθεραπεία μπορεί να παρέχει στήριξη σε περιόδους άγχους  και έντονων αλλαγών στην κατάσταση ζωής ή καριέρας. Επίσης εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις θεμάτων υγείας, απώλειας και πένθους. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η μουσική χαλαρώνει και δημιουργεί αισθήματα ευφορίας μειώνοντας το άγχος, καθώς και ότι ενισχύει θετικά την έκβαση των ιατρικών και φαρμακολογικών παρεμβάσεων.

Μέσω της μουσικής ακρόασης και του οραματισμού η ασθενής συνδέεται με τις εσωτερικές της πηγές, ενισχύοντας την πίστη και την ελπίδα της για μια καλύτερη ζωή και αντιμετωπίζοντας την απώλεια αυτονομίας και ελέγχου. Η Δεκτική Μουσικοθεραπεία βοηθά στη μείωση των φόβων, του άγχους και της αβεβαιότητας που συνοδεύουν μια διάγνωση χρόνιας νόσου.
Η Δεκτική Μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες, νεφρολογικές παθήσεις και καρδιολογικά προβλήματα κυρίως ως υποστηρικτική θεραπεία  των ψυχολογικών συνεπειών της ασθένειας. 

Πηγές: 
Παπανικολάου, E. (2011) Η Δεκτική Μουσικοθεραπεία Guided Imagery & Music (GIM) ως Κλινική Προσέγγιση. Στα Πρακτικά της 1ης επιστημονικής ημερίδας του ΕΣΠΕΜ. Approaches: Μουσικοθεραπεία & Ειδική Μουσική Παιδαγωγική, Ειδικό Τεύχος 2011 (30-36).
Short, A., (2002) Exploring the Physical Dimension: Using GIM in Medical Care. In D. Grocke & K.Bruscia (Eds) Guided Imagery and music: The Bonny Method and Beyond  (pp.151-170). Gilsum, NH: Barcelona.

Πληροφορίες: 
Επιστημονική υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας: 
Ευαγγελία Παπανικολάου, MA, MSc, FAMI, μουσικοθεραπεύτρια - εκπαιδεύτρια της μεθόδου GIM και επιστημονική υπεύθυνη της «SONORA: Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας».
 
Συντονίστρια της Ομάδας Μουσικοθεραπείας GIM: 
Ευδοκία Σμυρνιώτη, ψυχολόγος - μουσικός, ειδικευόμενη στη μέθοδο Δεκτικής Μουσικοθεραπείας GIM.

-Η ομάδα θα είναι βραχείας διάρκειας (10 συναντήσεις), κλειστού τύπου
-Ήμερα & Ώρα Διεξαγωγής: Πέμπτες 17:00-19:00
-1η Συνάντηση: 22 Οκτωβρίου 2015
-Τόπος Διεξαγωγής: «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών,  Αιτωλίας 33-35, Αμπελόκηποι

Για τη συμμετοχή σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Συλλόγου:
                     (210  6468 222 και 210 6447 002 και ώρες 10:00 - 15:00)

-Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 16/10/2015 
-Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μιας σύντομης ατομικής συνάντησης με την υπεύθυνη της ομάδας, κα. Σμυρνιώτη πριν την έναρξη των συναντήσεων. 
        Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..