20.04.2021

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό

επιστροφή

 

Υπέρ του εμβολιασμού όλων των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις να λαμβάνουν το εμβόλιο έναντι της COVID-19 τίθεται η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία υπενθυμίζει πως  με τον εμβολιαμσό μειώνεται η πιθανότητα σοβαρής ασθένειας που μπορεί να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο.

 

«Τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19, επειδή η λοίμωξη καταπονεί την καρδιά μέσω πολλών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης φλεγμονής της καρδιάς» επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

 

 Στους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνονται εκείνοι με:

 • κολπική μαρμαρυγή,
 • στηθάγχη,
 • μυοκαρδιοπάθεια,
 • συγγενή καρδιοπάθεια,
 • σακχαρώδη διαβήτη,
 • καρδιακή προσβολή,
 • καρδιακή ανεπάρκεια,
 • μεταμόσχευση καρδιάς,
 • πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στους πνεύμονες),
 • περιφερική αγγειακή νόσο (σκλήρυνση των αρτηριών),
 • διοπαθη πνευμονική υπέρταση,
 • εγκεφαλικό επεισόδιο ή π
 • αροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο).

 

Ασθενείς με υποκείμενη καρδιαγγειακή πάθηση

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα πιο συνηθισμένα παράπονα σε όλους τους ασθενείς περιλάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες ή ρίγη. Ειδικότερα, καταγράφηκαν αίσθηση σκληρού βραχίονα, κόπωση και ρίγη. Είναι πιθανό, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εμβολίου, όταν η ανοσοαπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο είναι εντονότερη, οι ασθενείς που έχουν σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο και έχουν δύσπνοια σε κατάσταση ηρεμίας, να αισθάνονται  προσωρινά και για λίγο ελαφρώς πιο έντονη αδιαθεσία λόγω ήπιου πυρετού και συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη.

 

H πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι πολύ σπάνια, περίπου ένα άτομο στα 2 εκατομμύρια, με τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

 

Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν αναφερόμενες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εμβολίου και των καρδιαγγειακών φαρμάκων. Είναι σημαντικό τα καρδιακά φάρμακα να μην παραλείπονται πριν ή μετά το εμβόλιο. Μερικοί ασθενείς που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα (φάρμακα αραίωσης του αίματος) μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία, πρήξιμο και μώλωπες γύρω από το σημείο της ένεσης

 

Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω μεταμόσχευσης καρδιάς

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση δεν περιέχουν ζωντανό ιό, επομένως, δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης μόλυνσης σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Τα τρέχοντα εμβόλια αποτελούνται από γενετικό υλικό που εισέρχεται στα κύτταρα και προωθεί τη σύνθεση μιας ακίδας πρωτεΐνης του ιού, είναι ακίνδυνη, αλλά αρκεί να αναγνωριστεί ως ξένη και να προκαλέσει αμυντική αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε περίπτωση αντιμετώπισης του πραγματικού ιού στο σώμα, η μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγεί σε μια ισχυρή απόκριση στην ακίδα πρωτεΐνη για την καταστροφή του ιού.
Οι ασθενείς με μειωμένη ανοσολογική αντίδραση ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται τόσο έντονα στο εμβόλιο και θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

 

Αντιθρομβωτική αγωγή 

Πολλοί ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη (ή άλλα λεγόμενα ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ) ή τα νέα αντιπηκτικά από το στόμα (DOACS). Μερικοί ασθενείς λαμβάνουν επίσης συνδυασμένα φάρμακα κατά των αιμοπεταλίων, όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, τικαγρελόρη ή πρασουγκρέλη. Σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να εμφανιστεί  μικρός μώλωπας ή ήπιο οίδημα γύρω από το σημείο της ένεσης. Μια λεπτή βελόνα (23 ή 25 gauge) πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό, ακολουθούμενη από σταθερή πίεση που να ασκείται στην περιοχή χωρίς τρίψιμο για τουλάχιστον δύο λεπτά. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται για τον κίνδυνο αιματώματος από την ένεση. Ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη, είναι ενημερωμένοι να έχουν το INR τους κάτω από το ανώτερο επίπεδο του θεραπευτικού εύρους ώστε να μπορούν να λάβουν ενδομυϊκό εμβολιασμό. Σε αντίθεση με το εμβόλιο της γρίπης, το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να χορηγηθεί μόνο ως ενδομυϊκή ένεση.

 

Ευπάθεια στις αντενδείξεις

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνουν την ευπάθεια σε αντενδείξεις για το εμβόλιο. Όπως συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις, οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να ενημερώνουν τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας εάν είχαν ποτέ σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση σε ένα ενέσιμο εμβόλιο και δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Άτομα που είχαν σοβαρές αντιδράσεις σε άλλες ουσίες (που δεν σχετίζονται με εμβόλια), π.χ. από του στόματος φάρμακα ή οστρακοειδή κ.λπ., ενδέχεται να μπορούν να λάβουν το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούνται στην κλινική για έως και 30 λεπτά μετά. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν το εμβόλιο εάν έχουν πυρετό.

 

Παιδιά με υπάρχουσες καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις

Η έρευνα για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 μόλις άρχισε σε παιδιά και ως εκ τούτου υπάρχουν πολύ περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε αυτήν την ομάδα.

 

Τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό (ανοσοανεπάρκεια ή εκείνα με σοβαρή νευρολογική αναπηρία) ή που αυτά που νοσούν σοβαρά από αυτόν (με σοβαρή καρδιακή και πνευμονική νόσο) θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα δοθεί προτεραιότητα σύμφωνα με τα πρότυπα της χώρα αφού εγκριθούν τα εμβόλια για χρήση σε παιδιά. Εν τω μεταξύ, επειδή σε ορισμένες χώρες έχει προταθεί εμβολιασμός των ατόμων που φροντίζουν άτομα υψηλού κινδύνου, αυτή η ευκαιρία θα μπορούσε να προσφερθεί στους γονείς πολύ ευάλωτων παιδιών.

 

Κίνδυνος μετάδοσης από τα παιδιά μου;

Η λήψη του εμβολίου μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από μόλυνση από την COVD-19 εάν μολυνθείτε.  Πρέπει να παραμείνετε επιμελής και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διατηρήσουν τις ασφαλείς συνήθειες για να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό.

 

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..