16.03.2022

Επίσκεψη στο Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο

επιστροφή

“Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια που μου εξαντλεί τους αγκώνες, δεν ξέρω που να το ακουμπήσω. Έπεφτε το όνειρο καθώς έβγαινα από το όνειρο, έτσι ενώθηκε η ζωή μας και θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναχωρίσει” (Mυθηστορημα Γ, Γεώργιος Σεφέρης)

 

Στους πασίγνωστους αυτούς στίχους του Γεώργιου Σεφέρη εκφράζεται η αδιάρρηκτη σχέση του ιστορικού παρόντος με την αρχαία ελληνική τέχνη και παράδοση. Αυτό το μαρμάρινο κεφάλι, που πάντοτε φέρουμε και κουβαλάμε μέσα στους αιώνες ακόμα και αν μας εξαντλεί τους αγκώνες είναι το αρχαίο μας παρελθόν και η λαμπρή αρχαιολογική μας κληρονομιά.  Καθώς λοιπόν το αρχαίο μας παρελθόν είναι πάντα επίκαιρο και αναπόσπαστο κομμάτι του δικού μας παρόντος, μια επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο είναι πάντα επίκαιρη και αναζωογονητική!

 

Το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του στο ελληνικό κοινό το 1867, το πρώτο και το πιο μεγάλο μουσείο της Ελλάδας, με 11.000 εκθέματα, δίνει πάντα αφορμές για μια καινούργια ανακάλυψη ή για μια διαφορετική ανάγνωση της εξέλιξης της ελληνικής αρχαιότητας από την προϊστορική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Σε αυτήν την επίσκεψη θα απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως τί κοινό έχει η κυκλαδική τέχνη με τον Μοντιλιάνι και τον Μουρ, ή τι κοινό έχει ο Διαδούμενος με τον Νταβίντ του Μικελάντζελο, η Αφροδίτη του Πραξιτέλη με τον Αντόνιο Κανόβα ή οι επιτύμβιες στήλες με τον μοντερνιστή Μόραλη. Και πως η αρχαία τέχνη υπήρξε η ανέκαθεν αφετηρία δημιουργίας και έμπνευσης, το σημείο αναφοράς, όπου πρέπει να ανατρέξουμε και σήμερα για να δημιουργήσουμε το μέλλον.

 

Όπως έλεγε ο Κρίστιαν Ζέρβος «Eίναι αδύνατο να απελευθερωθούμε από το παρελθόν εάν αρνούμαστε να απελευθερώσουμε το παρελθόν δίνοντας του και πάλι μέλλον».

 

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την πρώτη Κυριακή του Απριλίου (3/4/2022) από την κα Κανελλοπούλου Αναστασία, θα έχει διάρκεια δύο ώρες με τον σχηματισμό δύο group των 15 ατόμων. Για να δηλώστε συμμετοχή καλέστε στο τηλέφωνο 210 6468222. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..