20.04.2022

Τα δικαιώματα των ασθενών εν μέσω πανδημίας COVID19

επιστροφή

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. πραγματοποίησε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Τα δικαιώματα των ασθενών εν μέσω πανδημίας COVID-19". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης "Δικαίωμά μου".

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού μέσα από μια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην άσκηση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κυρία Γκερέκου Μαρία, Υπεύθυνη Διοίκησης και Επικοινωνίας Κ.Ε.Φ.Ι.

Αρχικά η κυρία Ψιλοπούλου Ελισσάβετ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Ε.Φ.Ι. απηύθυνε χαιρετισμό και είπε λίγα λόγια για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απέστειλε και ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με εκπροσώπους του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. για μια συζήτηση αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας που μελετάται την περίοδο αυτή από το Ευρωκοινοβούλιο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και η κυρία Σαριδάκη- Ζώρα Ζένια, Παθολόγος Ογκολόγος, και Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κυρία Τσαούση Μαρία, ασθενής με καρκίνο και μέλος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.. Η κυρία Τσαούση περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία από τη νόσο, τα εμπόδια που συνάντησε στον εργασιακό στίβο έχοντας να παλέψει ταυτόχρονα με την ασθένειά της, καθώς και την υποστήριξη που έλαβε από τον Σύλλογο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Δρ. Φούντζηλα Έλενα, Παθολόγος Ογκολόγος και Ακαδημαϊκός υπότροφος ΑΠΘ. Το θέμα της ομιλίας της ήταν ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς και τα πολλαπλά του οφέλη για ιατρούς και ασθενείς. Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας είναι ψηφιακά αποθηκευμένες πληροφορίες υγειονομικής περίθαλψης  ενός ατόμου. Περιέχει πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, το οικογενειακό του ιστορικό, τυχόν αλλεργίες, θεραπείες που έχει λάβει στο παρελθόν, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, κλπ. Χάρη στον ηλεκτρονικό φάκελο ο ιατρός μπορεί να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην οργανωμένη πληροφορία και ταχύτερη επικοινωνία με τον ασθενή, ενώ βελτιώνεται και η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών. Εξάλλου, η συλλογική χρήση ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών δίνει τη δυνατότητα για συνεχή παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων και των δεικτών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών. Αλλά και για τους ασθενείς είναι σημαντικός ο ηλεκτρονικός φάκελος ώστε να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες που τους αφορούν, ενώ όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα έχουν ευκολότερη συνταγογράφηση και πρόσβαση στο φάρμακο. Διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ιατρού-ασθενή ή μεταξύ ιατρών.

Ακολούθως η κυρία Αδάμ Χριστίνα, Προϊσταμένη  Νοσηλεύτρια στην Α΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική του ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας», αναφέρθηκε στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών πριν και μετά την covid-19.

Η επόμενη ομιλήτρια ήταν η κυρία Αραμπατζή Κατερίνα, Δικηγόρος. Τίτλος της παρουσίασής της ήταν «Τα νομικά δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών».

Τη σειρά των ομιλιών έκλεισε η κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός B.Sc, M.Sc Δημόσιας Υγείας. Η κυρία Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα κοινωνικά δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών και τις κοινωνικές παρενέργειες της νόσου Covid-19. Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά από δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, οι οποίες συζητήθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξή τους τις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και ΒΙΑΝΕΞ.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..