08.11.2018

Συνέντευξη της Ζ. Γραμματόγλου στο περιοδικό PlanBe

επιστροφή

Η Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό "Plan Be".

 

Διαβάστε την εδώ:


1. Κατ’ αρχάς, πόσο σημαντική είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη για έναν ογκολογικό ασθενή, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει;

 

Έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών, που στόχο έχει, όχι μόνο την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η διάγνωση του ΚΑΡΚΙΝΟΥ, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Προσπαθούμε να βγάλουμε τους ασθενείς από τα σπίτια, να τους σηκώσουμε από τους καναπέδες και να τους πείσουμε, ότι η καταβολή του σώματος, λόγω των θεραπειών, δεν είναι ικανή να καταβάλει και την ψυχή του ανθρώπου.

 

Αυτό το αποδεικνύει ο καθημερινός αγώνας όλων εμάς, που περάσαμε από αυτή την ταλαιπωρία και οργανωθήκαμε στο Σύλλογο, προσφέροντας ψυχολογική στήριξη σε κάθε νέο ασθενή και την οικογένειά του.

 

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα τουΣυλλόγου είναι το εθελοντικό. Οι εθελοντές αποτελούν την σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα την κινητήρια δύναμη. Ο εθελοντής δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τον ειδικό ή το συγγενικό περιβάλλον. Είναι περισσότερο μια προβολή καθρέφτης των αναγκών και των δυσκολιών, που μπορεί να συναντήσει ο καθένας μας κάτω από ειδικές συνθήκες και ζητά την ανθρώπινη βοήθεια με το ρόλο που μπορεί να του προσφέρει ένας καλά εκπαιδευμένος εθελοντής…

Η εμπειρία μας από το Σύλλογό μας δείχνει ότι η ανάγκη αυτής της ανθρώπινης προσφοράς γίνεται όλοκαι μεγαλύτερη μέσα στην κοινωνική μοναξιά που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Εμείς προσπαθούμε να απελευθερώσουμε τον ελεύθερο χρόνο των μελών μας. Ο εθελοντισμός προϊόν ελεύθερης βούλησης και προσφοράς αγάπης καταπραΰνει τον πόνο, ξαλαφρώνει το βάρος, γίνεται ο ίδιος δημιουργός ζωής. Ο ασθενής θα αισθανθεί καλύτερα ακούγοντας: «Μπορώ να σε νιώσω, γιατί και εγώ πέρασα τα ίδια με σένα…»


2. Πέρα από τον ίδιο τον ογκολογικό ασθενή, συνήθως χρειάζονται υποστήριξη και οι οικείοι του. Τι είδους υποστήριξη παρέχετε εσείς σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Επιπλέον, πόσο απαραίτητη είναι και μια ενδεχόμενη εκπαίδευση των οικείων, ώστε να υποστηρίξουν σωστά τον άνθρωπό τους;


Οι οικογένειες δυσκολεύονται, αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους μαζί, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία καθώς και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα να φροντίζουν και τις δικές τους ανάγκες. Γιαυτό το λόγω λειτουργεί ομάδα φροντιστών κάθε Δευτέρα 6μμ-8μμ στα γραφεία του Συλλόγου.


3. Ποιες είναι οι συνηθέστερες καταστάσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικοί επαγγελματίες υγείας του ΚΕΦΙ, μέσα από τις συναντήσεις τους με ογκολογικούς ασθενείς;

 

Όλοι οι ασθενείς έχουν ανάγκη από ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Οι ανάγκες όμως διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Μεγάλη σημασία για μας έχει η έννοια της ενδυνάμωσης των ασθενών. Έννοια που ταυτίζεται με την αξιοπρέπεια, την αυτονομία και τον αναστοχασμό των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο.

Αναρωτιέμαι, πως στα αλήθεια μπορεί κανείς να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον καρκίνο, όποια και αν είναι η εξέλιξη του, αν το σύστημα υγείας, το περιβάλλον του ασθενή, εμείς οι εθελοντές, οι επαγγελματίες υγείας, η κοινωνία, δεν διαφυλάσσουμε την ήδη τραυματισμένη από τη νόσο αξιοπρέπειά του, αν του στερούμε τη δυνατότητα να ορίζει και όχι να παρατηρεί τη μοίρα του, να παίρνει αποφάσεις για όσα τον αφορούν, ακόμα και σε αυτή την έσχατη συνθήκη της ζωής του, αν δεν του δίνουμε ευκαιρίες και τους τρόπους να αγγίξει τα πραγματικά συναισθήματα που συνοδεύουν το επώδυνο ταξίδι του, να κάνει έναν απολογισμό της «πριν τη διάγνωση» ζωής του και των σχέσεών του, να σχεδιάσει τη «μετά τις θεραπείες» προσωπική του ιστορία;

 
4. Το ΚΕΦΙ έχει υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, και μια εκστρατεία για την ενημέρωση των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, με τίτλο «Δικαίωμά μου!». Γνωρίζουν οι ασθενείς στην Ελλάδα σήμερα τα δικαιώματά τους ως καρκινοπαθείς; Τι σας δείχνει η εμπειρία σας;


Σκοπός της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η καταγραφή και η κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο –όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις– έτσι ώστε ο κάθε ασθενής με καρκίνος, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία τον καθοδηγεί στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκησή τους.

Εκτός από την ηλεκτρονική πληροφόρηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Συλλόγου καθημερινά τηλ. 210 6468222. Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, και οι ομάδες των εθελοντών προσεγγίζουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων.


5.Πρόσφατα ανακοινώσατε την έναρξη του Προγράμματος «Μαζί και στο Σπίτι». Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

 
Με το νέο πρόγραμμα Μαζί και το ΣΠΙΤΙ θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής τόσο του ασθενή με καρκίνο αλλά και της οικογένειάς του με την ψυχοκοινωνική κάλυψη στο οικείο περιβάλλον τους. Αυτή η κατ’ οίκον υποστήριξη έρχεται πάντα σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου.

 Το Μαζί και το ΣΠΙΤΙ απευθύνεται τόσο στους ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. Εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες τους. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. 


Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του. Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής στήριξης που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου μας.


6.Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί ένας ασθενής, προκειμένου να συμπεριληφθεί στους ανθρώπους που θα επισκεφθούν οι ειδικοί επιστήμονες υγείας του ΚΕΦΙ;


Στην επιλογή συνεκτιμάται η οικονομική κατάσταση του ασθενούς αλλά και οι τρέχουσες ανάγκες του. Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν, βέβαια, προτεραιότητα,δεδομένου ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, καμία δομή δεν αναλαμβάνει τη φροντίδα τους.


7.Ποιες περιοχές καλύπτει το «Μαζί και στο Σπίτι»; Προβλέπεται καθόλου επέκταση της εμβέλειας του Προγράμματος;


Το πρόγραμμα αρχικά καλύπτει ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Πρόθεσή μας είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα εφόσον βρεθούν οικονομικοί πόροι για την πρόσληψη και άλλων ψυχολόγων.


8.Το ΚΕΦΙ αναλαμβάνει την ψυχοκοινωνική υποστήριξη καρκινοπαθών δωρεάν, όντας όμως ιδιωτικός φορέας. Από πλευράς δημόσιου τομέα, πόσο ψηλά αξιολογείται σήμερα στην Ελλάδα μια τέτοια παροχή στους ασθενείς;


Η παρηγορική-ανακουφιστική φροντίδα, που σήμερα εντάσσεται πλέον οργανικά στην ολοκληρωμένη ογκολογική περίθαλψη ήδη από τη διάγνωση στη χώρα μας θεωρείται πολυτέλεια. Ασθενείς με απειλητική για τη ζωή τους διάγνωση, ασθενείς τελικού σταδίου στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία ψυχοκοινωνική υποστήριξη ή και απορρίπτονται από τα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα, για τους ασθενείς τελικού σταδίου, τα νοσοκομεία μη έχοντας τη δυνατότητα παροχής περεταίρω φροντίδας,υποχρεώνουν τους συγγενείς να παραλάβουν τον ασθενή και να συνεχίσουν στο σπίτι τη νοσηλεία του. Αυτό δημιουργεί πολλά ψυχοκοινωνικά προβλήματα στους ασθενείς και στις οικογένειες καθώς δεν υπάρχει η γνώση παροχής των αναγκαίων νοσηλευτικών υπηρεσιών στο σπίτι από τους οικείους αλλά και είναι μία απίστευτα επώδυνη ψυχική διαδικασία.

Είναι άμεση ανάγκη η δημιουργία δομών ανακουφιστικής φροντίδας το συντομότερο δυνατό. Αντί για αυτή τη συμπαράσταση, που θα τιμούσε τον άνθρωπο στις τελευταίες του στιγμές, αντί να βοηθήσουμε την οικογένεια στην αυτό-φροντίδα του ασθενή χωρίς να τον απομακρύνουμε από την εστία του, αντί να τους προετοιμάζουμε για να αποχαιρετίσουν τους ανθρώπους πράγματα που θα στοίχιζαν σαφώς λιγότερα χρήματα στο σύστημα.


9. Ως φορέας απευθύνεστε πλέον και σε πενθούντες. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτού του τύπου η υποστήριξη;


Ο θάνατος του δικού μας ανθρώπου μπορεί να συνταράξει τη ζωή μας. Δεν υπάρχει ένας φυσιολογικός ή σωστός τρόπος θρήνου. Αρχικά μπορεί να νιώσουμε σοκ, μούδιασμα, ενοχές, θυμό, φόβο και πολύ πόνο που σταδιακά μετατρέπονται σε νοσταλγία, θλίψη, μοναξιά ακόμα και απελπισία και φόβο για το μέλλον και αργότερα σε αποδοχή, ελπίδα και προσαρμογή με την απουσία του αγαπημένου προσώπου στη ζωή μας.

Η ομάδα των πενθούντων αποτελεί συνέχεια των ομάδων ασθενών και φροντιστών. Ψυχολόγοι ειδικά εκπαιδευμένοι προσφέρουν σε όσους το επιθυμούν ενημέρωση, συμβουλευτική και στήριξη στο πένθος. Οι συναντήσεις υποστήριξης θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου κάθε Δευτέρα 6μμ-8μμ.


10. Στις 13 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του παγκρέατος. Το ΚΕΦΙ, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού “ImpactPANC”, είχε βραβευθεί πέρυσι για την εφαρμογή PANcare, η οποία αφορά στον παγκρεατικό καρκίνο. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το εγχείρημα αυτό;


Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. υπέβαλε τον Ιούλιο 2017 μια πρόταση στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού «ImpactPANC» της Celgene, με αντικείμενο την ανάδειξη φορέων που υποστηρίζουν ασθενείς και το οικείο περιβάλλον τους, και οι οποίοι αναζητούν χρηματοδότηση για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων. Το θέμα του ImpactPANC για το 2017 είναι «Ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του παγκρέατος».

Το PANCare, είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις Του Ηρακλείου και της Αθήνας, αρχικά, θα λειτουργεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με απώτερο στόχο να διαδοθεί η χρήση του και σε άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σίγουρα το ποσό του βραβείου δεν επαρκεί για μακροχρόνια υποστήριξη της εφαρμογής, αλλά για εμάς είναι το έναυσμα μιας σειράς δραστηριοτήτων και προσδοκιών, κι ένα βήμα πιο κοντά στον ασθενή και το περιβάλλον του.


11. Πώς μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με το ΚΕΦΙ, ώστε να ενημερωθεί, αλλά και να επωφεληθεί από κάποιο από τα προγράμματά του;


Μπορεί να επισκεφθεί τα γραφεία μας καθημερινά Φαραντάτων 34 στο Γουδί.
Τηλέφωνο 2106468222, 2106447002
e-mail: anticancerath.gr

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..