03.05.2023

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη θρόμβωση και τον καρκίνο

επιστροφή

Ένας στους πέντε ασθενείς που έχουν καρκίνο πρόκειται να επηρεαστεί από τη θρόμβωση κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου του.

 

 

Θρόμβωση και Καρκίνος: Η Πρόεδρος του συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι, Ζωή Γραμματόγλου, μας ενημερώνει σχετικά με τη σχέση και πρόληψή τους

 

 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών, Κ.Ε.Φ.Ι., ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

 

Συναντάται συχνά η θρόμβωση στους ογκολογικούς ασθενείς;

Αρκετά συχνά και για να τονίσουμε τη σοβαρότητα της θρόμβωσης, πρέπει να πούμε ότι ένας στους πέντε ασθενείς που έχουν καρκίνο, πρόκειται να επηρεαστεί από τη θρόμβωση κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου του, το νούμερο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιες στατιστικές και αυτό τους έχει ευαισθητοποιήσει όλους.

 

Κατά πόσο πιστεύετε πως είναι ενημερωμένοι οι ογκολογικοί ασθενείς για τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο;

Λίγο έως καθόλου ενημερωμένοι είναι οι ασθενείς με καρκίνο για τη σχέση της ασθένειάς τους με τη φλεβική θρόμβωση και τις συνέπειές της, αν και η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θρόμβωση αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε αυτή την κατηγορία ασθενών και σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα στο στάδιο της χημειοθεραπείας.

 

Ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς την αρτιότερη ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών για τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο;

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι τόσο οι γιατροί, όσο και εμείς οι ασθενείς και οι φροντιστές που μας περιβάλλουν δεν δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή την παρενέργεια του καρκίνου ή της θεραπείας του παρά μόνο τονίζεται από τους γιατρούς τί πρέπει να κάνουμε για τον καρκίνο. Ο ασθενής ο οποίος έχει καρκίνο και κυρίως ορισμένες μορφές του, έχει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει θρόμβωση. Άρα ο ασθενής που πηγαίνει για πρώτη φορά στον ογκολόγο του ή/και σε άλλη ειδικότητα ιατρού για να συζητήσει τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του, θα πρέπει επίσης να συζητάει και ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η θρόμβωση. Οι ασθενείς που ξεκινούν χημειοθεραπεία έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβωση, άρα η συζήτηση με το γιατρό είναι το άλφα και το ωμέγα.

 

Πιστεύετε πως η τεχνολογία (π.χ υπενθυμιστικά μηνύματα στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή) θα μπορούσε να είναι σύμμαχος του γιατρού & του ασθενή στην πρόληψη αυτής της σοβαρής επιπλοκής;

Πιστεύω ότι η μετάδοση του μηνύματος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή του πληθυσμού στις αναγκαίες εξετάσεις και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα κάνουμε πολλές ομιλίες όλο το χρόνο σε χώρους εργασίας, σε διάφορους φορείς και δήμους, σε σχολεία. Γενικά είμαστε παρόντες σε πολλές, διαφορετικές εκδηλώσεις με στόχο τη μετάδοση του μηνύματος της πρόληψης και του εξατομικευμένου πλάνου παρακολούθησης με την καθοδήγηση του ειδικού γιατρού. Η τεχνολογία βοηθάει πολύ και το είδαμε στην περίοδο της πανδημίας.

 

(Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/health-fitness/799551/ola-osa-prepei-na-gnorizoume-gia-ti-thromvosi-kai-ton-karkino/)

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..