22.12.2021

Ένας χρόνος Ελληνική Συμμαχία για τον HPV

επιστροφή

Δελτίο Τύπου

 

Ελληνική Συμμαχία για τον HPV:

«Η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης στο επίκεντρο για την αντιμετώπιση του ιού»

 

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2021 - Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPVπαραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου με στόχο τηνενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των Φορέων Υγείας σχετικά με τον ιόHPV και τα σχετιζόμενα με αυτόν νοσήματα. Η σημασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης τηςHPV λοίμωξης, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση και η ορθήθεραπευτική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την HPV λοίμωξη νοσημάτων δεν έλειψαν από την ατζέντα των ομιλιών.

 

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών: του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Φέτος, η Συμμαχία συστρατεύεται στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την επίτευξη τριών στόχων μέχρι το 2030:

 

  • Να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας κάτω των 15 ετών
  • Να εξεταστεί το 70% των γυναικών ηλικίας 35-45 ετών με HPVtesting
  • Να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

 

Με την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου, χαιρετισμό απεύθυναν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, η κα Γραμματόγλου Ζωή μεταξύ άλλων ανέφερε «Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία προγράμματος εμβολιασμού για τον ιό HPV για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη φάση της ζωής του(αγόρια και κορίτσια),καθώς και ο προ συμπτωματικός έλεγχος των γυναικών με HPVtesting σε ηλικία 35 και 45 ετών, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να υπάρξει σε ορατό χρονικό διάστημα εξάλειψη της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Στη μάχη κατά του καρκίνου οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να  συνεργαστούμε στενά, ώστε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια».

 

Έπειτα η κα Κουκουγιάννη Μένια είπε χαρακτηριστικά «Η πρόληψη είναι το μεγάλο στοίχημα για την εξάλειψη του καρκίνου. Οι καρκίνοι που ο ιός HPV προκαλεί, μπορούν να προληφθούν, ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί. Αυτό είναι το μήνυμα και ο στόχος της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV. Ευχαριστούμε τους φορείς που αγκάλιασαν  αυτή την πρωτοβουλία. Είμαστε 18 φορείς ενωμένοι ενάντια στον ιό HPV και καλούμε ακόμη περισσότερους να στηρίξουν την Ελληνική Συμμαχία για τον HPV».

 

Στη συνέχεια, η κα Πασακοπούλου Αναστασία ανέφερε: «Έχουμε σήμερα τη χαρά να βρισκόμαστε στην επετειακή αυτή εκδήλωση διεκδικώντας τα αυτονόητα! Τη στήριξη της πολιτείας με σκοπό την καταπολέμηση του ιού HPV με αποτέλεσμα την εξαφάνιση όλων των καρκίνων που προκαλούνται από αυτόν. Ευχαριστούμε θερμά τους Επιστημονικούς Φορείς και Υποστηρικτές μας που έχουν συστρατευτεί μαζί μας με τον κοινό αυτό στόχο».

 

Συνολικά, έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, αλλά και επιστημονικών και πολιτικών φορέων του τομέα Υγείας, αναφορικά με τους σκοπούς της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HVP, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού των αγοριών έναντι του ιού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, η εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

 

Ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη νόσο. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «Στην Ευρώπη η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυναίκες/έτος με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυναίκες/έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων. Στην Ελλάδα η επίπτωση του ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυναίκες και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000.Ο ΚΤΜ αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων. Όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ., έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για να σταματήσουμε το να υποφέρουν και να πεθαίνουν γυναίκες από ΚΤΜ, μια νόσο που μπορεί να προληφθεί. Η εξάλειψη του ΚΤΜ είναι δυνατή σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα να ζήσουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτή την ασθένεια».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΕΚΠΑ, ανέφερε: «Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτέλεσε την αιτία θανάτου για εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο των αναπτυσσόμενων αλλά και των ανεπτυγμένων χωρών για αρκετά χρόνια. Οι ευεργετικές προστατευτικές ικανότητες του εμβολίου απέναντι στα οξυτενή κονδυλώματα και τις δυσπλασίες (δηλαδή τις προκαρκινικές αλλοιώσεις) του τραχήλου της μήτρας έχουν ήδη καταγραφεί και δημοσιευθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Αυτό το οποίο μένει τώρα είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και η σταδιακή ένταξη των αγοριών στα εμβολιαστικά προγράμματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα επόμενα χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης εξάλειψή του τις επόμενες δεκαετίες».

 

Από την πλευρά του ο κ.Κωνσταντίνος Νταλούκας, Παιδίατρος – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων δήλωσε «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων έχει την τιμή και την χαρά να συμμετέχει μαζί με τους άλλους φορείς, στην πολύ μεγάλης σημασίας για την υγεία των παιδιών, προσπάθεια καταπολέμησης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να δούμε τις αυριανές γενιές των παιδιών μας να μην προσβάλλονται πλέον από τον επικίνδυνο αυτόν ιό. Να εξαφανίσουμε τους καρκίνους που προκαλεί σε αγόρια και σε κορίτσια».

 

Έπειτα η κα Ζαχαρένια Σαριδάκη, Παθολόγος – Ογκoλόγος, MDPhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Ασκληπιός, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ε.Ο.Π.Ε, κατά την διάρκεια της ομιλίας της ανέφερε «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να τροποποιήσουμε τις πρακτικές απέναντι στον εμβολιασμό κατά του HPV στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες στη χώρα μας, σε 3 άξονες: 1. Διεύρυνση του πληθυσμού στόχου· 2. Διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος· 3. Ενίσχυση της γνώσης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Όλοι εμείς οι ογκολόγοι στην ΕΟΠΕ δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τα παραπάνω μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας σε συνεργασία με όλους τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς».

 

Τέλος, ο κ. Λεωνίδας Γαλερίδης, Advocacy Assistant, European Parliamentary Forum for Sexual & Reproducive Rights (EPF),μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελλάδα επιτυγχάνει βαθμολογία 70,7% στον Άτλαντα του EPF σχετικά με την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Yπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει το εθνικό της πρόγραμμα εμβολιασμού και στα αγόρια και έτσι να ακολουθήσει τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, η διοργάνωση του προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλο τον πληθυσμό θα αποτρέψει ακόμη περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα σώσει ζωές. Τέλος, ο Άτλαντας αναφέρει πως υπάρχει ανεπαρκή παροχή πληροφοριών από το κράτος. Ως εκ τούτου, καλούμε τις ελληνικές αρχές να παρέχουν ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες στους πολίτες και να καταπολεμήσουν πιθανούς μύθους που εμποδίζουν τους πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει η σημερινή επιστήμη».

 

Η Συνέντευξη Τύπου υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών MSD και Roche.

 

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..