14.10.2020

Οι σχέσεις εφόδιο στους δύσκολους καιρούς

επιστροφή

Η πανδημία έχει επιδράσει με πολλούς τρόπους στις ζωές μας. Έχει συνέπειες στις κοινωνικές μας επαφές, μειώνοντας το χρόνο κοντά στους αγαπημένους μας, οικονομικές, καθώς μειώνονται οι ώρες εργασίας και οι απολαβές.  Η κατάσταση έχει όμως και ψυχολογικές συνέπειες, όπως είναι η αίσθηση μοναξιάς, φόβου και αδιεξόδου.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες απομόνωσης, οικονομικών δυσκολιών και αβεβαιότητας είναι πιθανόν οι εσωτερικές φωνές να γίνονται πιο δυνατές. Άλλες φορές μπορεί να μας επαινούν και άλλες να μας κατηγορούν. Όταν η αυτο-κατηγόρια βρίσκει χώρο ο εσωτερικός κριτής, επιρρίπτει κατηγορίες, χωρίς ελαφρυντικά. Η αυτο-κατηγόρια συνδέεται συχνά με αισθήματα βαθιάς θλίψης και απελπισίας που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη συναισθηματική απομόνωση και απραξία. Πού βρίσκεται όμως η διέξοδος; Πώς μπορούμε να φέρουμε ξανά φως στις σκοτεινές μας στιγμές;

 

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Όταν βυθιζόμαστε στα σκοτεινά νερά της απελπισίας, χρειάζεται να κοπιάσουμε για να βγούμε ξανά στην επιφάνεια. Ωστόσο, υπάρχουν εφόδια που μπορούν να δώσουν δύναμη για να παλεύουμε με τα κύματα.

 

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί» ακίνητος και απομονωμένος. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι ακόμα κι αν δεν γνωριζόμαστε προσωπικά. Σε αυτή τη θάλασσα κολυμπάμε μαζί και αντιμετωπίζουμε τα κύματα παρέα. Η επικοινωνία, το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μπορεί να αποφορτίσει κατά πολύ το βάρος και να φέρει ανακούφιση.

 

Η φύση μας προίκισε με την ανάγκη και την ικανότητα να δημιουργούμε σχέσεις, ώστε να επιβιώνουμε μαζί εκεί που μόνοι δε θα τα καταφέρναμε. Αν υπάρχει ένας κοντινός σου που μπορεί να σε ακούσει με ζεστασιά και σεβασμό, μη διστάζεις να του μιλήσεις. Αν δεν υπάρχει, μπορείς να απευθυνθείς σε τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δεν είσαι μόνος.

 

Δημήτρης Μούγιος

Ψυχολόγος BSc, MSc

Υπεύθυνος ψυχολογικής υπηρεσίας του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος,
11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..