11.08.2021

Η Ψυχική Ανθεκτικότητα και Πως να την Ενισχύσουμε

επιστροφή

Οι δύσκολες εμπειρίες είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις;

 

Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες εμπειρίες ζωής σε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια, χάνουν έναν δικό τους άνθρωπο, χάνουν τη δουλειά τους, το σπίτι τους. Στον κόσμο γίνονταν και γίνονται πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, φυσικές καταστροφές. Ειδικά η πανδημία του κορονοϊού μας έδειξε πως από τη μια στιγμή στην άλλη ότι θεωρούσαμε δεδομένο για τη ζωή μας μπορεί να ανατραπεί.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις; Πως μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία ακόμα και το ευ ζην μας μέσα σε μια κρίση; Οι επιστήμονες για πολλές δεκαετίες έχουν εστιάσει τις έρευνές τους στο φαινόμενο της ψυχικής ανθεκτικότητας και στο πως κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα καταστάσεις σαν αυτές.

 

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα;

 

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητά μας να ανακάμπτουμε μετά από ένα δύσκολο και σοβαρό γεγονός στη ζωή μας. Είναι επίσης η ικανότητά μας να διατηρούμε την ψυχική μας υγεία και την καθημερινή λειτουργικότητά μας όταν αντιμετωπίζουμε μια χρόνια κατάσταση ή το στρες της καθημερινότητας. Είναι όμως και η ικανότητά μας να μαθαίνουμε από τις δύσκολες εμπειρίες και να αναπτυσσόμαστε –να γινόμαστε σοφότεροι και δυνατότεροι – μέσα από αυτές.

 

Θα μπορούσαμε να δούμε την ψυχική ανθεκτικότητα σαν το ψυχολογικό ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όπως το βιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από τις ασθένειες, έτσι και το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από την ψυχολογική κατάρρευση και τη δυσλειτουργία.

 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ψυχική ανθεκτικότητα σαν ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που κάποιοι τυχεροί το διαθέτουν ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Οι περισσότεροι ερευνητές όμως έχουν καταλήξει ότι είναι καλύτερο να βλέπουμε την ψυχική ανθεκτικότητα σαν μια διαδικασία ή σαν ένα αποτέλεσμα που εξαρτάται από πολλούς μηχανισμούς και παράγοντες. Συνήθως αποκαλούμε τους μηχανισμούς αυτούς ως προστατευτικούς παράγοντες ή εφόδια ψυχικής ανθεκτικότητας.

 

Α. Λακιώτη (2021) Η Ψυχική Ανθεκτικότητα και Πως να την Ενισχύσουμε, όπως ανακτήθηκε απο www.agathilakioti.gr

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος,
11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..