02.02.2021

Τα στάδια του παγκρεατικού καρκίνου

επιστροφή

ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

 

Το στάδιο ενός καρκίνου δηλώνει το πόσο έχει αναπτυχθεί τοπικά και πόσο έχει εξαπλωθεί πέραν του οργάνου που προσβάλλει. Οι απεικονιστικές μέθοδοι που προαναφέρθηκαν παρέχουν τις πληροφορίες για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του παγκρέατος, αν και η εικόνα μερικές φορές γίνεται σαφέστερη κατά τη χειρουργική επέμβαση.

Η εκτίμηση του σταδίου γίνεται, για να επιλεχθεί η σωστή θεραπεία.

Ο προτιμώμενος τρόπος σταδιοποίησης της νόσου είναι το σύστημα TNM με το οποίο καθορίζεται α) το μέγεθος του όγκου και η πιθανή διήθηση γειτονικών ιστών (T: Τumor) β) η πιθανή διήθηση λεμφαδένων (N:Νodes) γ) η πιθανή ύπαρξη μεταστάσεων (M:Μetastasis). Τα στάδια της νόσου σύμφωνα με τη σταδιοποίηση TNM είναι τα εξής:

 

Στάδιο 0: Τα καρκινικά κύτταρα εντοπίζονται στην ανώτερη στιβάδα κυττάρων του παγκρέατος και δεν έχουν εισβάλει σε βαθύτερους ιστούς. Ο καρκίνος δεν έχει επεκταθεί έξω από το πάγκρεας (καρκίνος in situ ή παγκρεατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία).

 

Στάδιο IA: Ο όγκος δεν έχει εξαπλωθεί έξω από το πάγκρεας, ούτε στους λεμφαδένες και είναι μικρότερος από 2 εκατοστά σε διάμετρο.

 

Στάδιο IB: Ο όγκος εξακολουθεί να είναι περιορισμένος στο πάγκρεας, αλλά είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά σε διάμετρο και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα σημεία του σώματος.

 

Στάδιο IIA: Ο όγκος έχει επεκταθεί έξω από το πάγκρεας, στο δωδεκαδάκτυλο, στον χοληδόχο πόρο ή σε άλλους ιστούς που περιβάλλουν το πάγκρεας, εκτός από τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και τα μεγάλα νεύρα αλλά δεν έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα σημεία του σώματος.

 

Στάδιο IIB: Ο όγκος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, αλλά όχι σε άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί ή όχι να έχει επεκταθεί έξω από το πάγκρεας, στο δωδεκαδάκτυλο, στο χοληδόχο πόρο και σε άλλους ιστούς που περιβάλλουν το πάγκρεας χωρίς διήθηση μεγάλων αιμοφόρων αγγείων και μεγάλων νεύρων.

 

Στάδιο ΙΙΙ: Ο όγκος έχει επεκταθεί έξω από το πάγκρεας σε κοντινά μεγάλα αιμοφόρα αγγεία ή μεγάλα νεύρα. Μπορεί ή όχι να έχει εξαπλωθεί σε περιοχικούς λεμφαδένες. Δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

 

Στάδιο IVΟ καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα του σώματος(μετάσταση).

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος,
11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..