07.07.2016

Καινοτόμες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού

επιστροφή
Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε μια έκρηξη θεραπευτικών παρεμβάσεων εναντίον του καρκίνου του μαστού, που σώζουν ζωές και έχουν φέρει ελπίδα και ενθουσιασμό.
Σήμερα δεν συζητάμε πια για μια ή δυο θεραπευτικές  επιλογές , αλλά για μεγάλη γκάμα επιλογών για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η πρώτη γραμμή επίθεσης κατά του καρκίνο του μαστού .
Για κάθε ξεχωριστή  περίπτωση συζητάμε στο διεπιστημονικό ογκολογικό συμβούλιο, έχοντας υπόψη όλες της πληροφορίες από την ιστολογική εξέταση και από πλήρης απεικονιστικό έλεγχο  και η απόφαση γίνεται με συνεργασία όλον τον ειδικών και με την συμμέτοχη της ασθενούς.
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Οι επιλογές είναι μια επέμβαση με διατήρηση του μαστού, ή μαστεκτομή με ή χωρίς αποκατάσταση.
Οι  σύγχρονες επεμβάσεις διατήρησης του μαστού εφαρμόζουν ένα ευρύ φάσμα όγκοπλαστικών επεμβάσεων που δίνουν την δυνατότητα να γίνει αφαίρεση του όγκου με ασφαλή ογκολογικά όρια και ταυτοχρόνως με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην χειρουργική προτείνουν μεθόδους που περιορίζουν την μαστεκτομή , και καταλαμβάνουν χώρο οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις. 
Στις ΗΠΑ ο ποσοστιαίως δείκτης των μαστεκτομών επί του συνόλου επεμβάσεων μαστού για κακοήθεια συρρικνώνεται μέρα με την μέρα με τάση να πέφτει κάτω από το 10%. 
Επίσης ταυτοχρόνως ελέγχουμε και τους μασχαλιαίους λεμφαδένες είτε με την βιοψία του λεμφαδένα φρουρού, είτε με λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης αυτός κρίνεται αναγκαίος.  
Οι περισσότερες επεμβάσεις μαστού σήμερα δεν χρήζουν διανυκτέρευσης, αλλά μόνο παραμονή λίγων ωρών στο νοσοκομείο.
Από ογκολογικής  άποψη τα αποτελέσματα των επεμβάσεων διατήρησης του μαστού στάδιο Ι και ΙΙ  μαζί με την ακτινοβολία είναι ίδια με τα αποτελέσματα της μαστεκτομής .
Με την πρόοδο των ακτινοδιαγνωστικών τεχνικών και με την εφαρμογή πρωτοκόλλων μαζικής προληπτικής ανίχνευσης παθήσεων μαστού  έχουμε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε έγκαιρα  της προκαρκινικές βλάβες ή τις πρώιμες μορφές κακοήθειας .
Ακόμα και η μαστεκτομή έχει διαφοροποιηθεί, υπό την  έννοια ότι είναι λιγότερο παρεμβατική, με περισσότερο σεβασμό στους ιστούς επίσης εκτελούνται  και διάφορες άλλες υποκατηγορίες όπως υποδόρια μαστεκτομή με ή χωρίς διατήρηση  της θηλής με άμεση και ταυτόχρονη αποκατάσταση . Επίσης, σε περιπτώσεις που χρήζει η ριζική μαστεκτομή  μεταχρονολογημένα μπορεί να επιτευχτεί  αποκατάσταση η ανοικοδόμηση του μαστού.
Είναι εξίσου σημαντικό να λάβουμε  υπόψη μας  ότι ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης δεν είναι απαραίτητος  σε ποσοστό  65 - 70% των ασθενών.
Η  εφαρμογή του πρωτοκόλλου του λεμφαδένα  φρουρού προσφέρει αποφυγή της επέμβασης αυτής και των επιπλοκών της.
Η διατήρηση του μαστού στην ασθενή είναι ιδιαίτερης σημασιας  διότι αποφεύγεται  μια μεγάλη επέμβαση με πιθανές επιπλοκές, παρατεταμένη νοσηλεία, σημαντικό μετεγχειρητικό άλγος και ας μην ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο της επέμβασης αυτής στην  θηλυκότητας  μιας γυναίκας .
Με τις νέες επεμβάσεις διατήρησης του μαστού η ασθενής είναι σε καλύτερη ψυχολογικη κατάσταση που είναι εξαιρετικά σημαντικό στην θετική έκβαση της ασθενείας αλλά και στην ποιότητα της ζωής της .
Οι νέες ελπιδοφόρες  ελάχιστα επεμβατικές  χειρουργικές επεμβάσεις μαζί με όλες τις συμπληρωματικές  θεραπευτικές παρεμβάσεις και ειδικά με τις στοχευόμενες βιολογικές θεραπείες δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί .

Ξενοφών Ξενάκης MD PhD
Χειρουργός Μαστού -Ειδικός Μαστολόγος 
www.mastologikocentro.gr


Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..