01.09.2016

Γνώρισε το μαστό σου, αγάπησε τον εαυτό σου

Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος

επιστροφή
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό κόσμο. Μία στις 12 Ελληνίδες θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις γυναίκες  που γεννιούνται σήμερα, 1 στις 9 θα νοσήσει.
Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά τα 50. Μόνο 5% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Το οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή μια συγγενής πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. 
 
H άποψη ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία βρίσκει στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού την καλύτερη εφαρμογή της. Η πρώιμη ανίχνευση του συμβάλει στην επιβίωση της ασθενούς αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της. Ο καρκίνος μαστού είναι περίπτωση καρκίνου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μέσω της αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και της κλινικής εξέτασης. 
 
Ιδιαίτερα αξία έχει η προληπτική τακτική εξέταση των μαστών με αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα, κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό, τακτικός, ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία μετά το 40ο έτος της ηλικίας. Όσο πιο καλά γνωρίζει η ίδια η γυναίκα τους μαστούς της, τόσο πιο εύκολα και έγκαιρα μπορεί να ανακαλύψει τα σημεία κάποιας πάθησης.
Οι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα μαστών ή η μαγνητική μαστογραφία είναι συμπληρωματικές στη βασική εξέταση που είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος σώζει στη δεκαετία τη ζωή μιας γυναίκας από τις 400 που  παρακολουθούνται. 
Μελέτες απέδειξαν σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού κατά 40% - 45% παρόλη την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου κυρίως σε πρώιμα στάδια. Αυτό οφείλεται στην ευρεία ενημέρωση των γυναικών, με αποτέλεσμα να εντατικοποιηθεί ο προληπτικός έλεγχος,
 
H εφαρμογή Mastos, η πρώτη ελληνική εφαρμογή του είδους, έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις Ελληνίδες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Διδάσκει στις γυναίκες την σωστή τεχνική αυτοεξέτασης του στήθους με απλά κατανοητά βήματα και σχετικές εικόνες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα σημάδια της νόσου αλλά και στο τι πρέπει να προσέχουν. Επιπλέον περιέχει σύντομο εκπαιδευτικό video για την πληρέστερη κατανόηση της τεχνικής της αυτοεξέτασης. 
Μέσω της εφαρμογής οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να θέσουν υπενθυμίσεις, για την μηνιαία συνιστώμενη αυτοεξέταση των μαστών τους, και την μαστογραφία τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα η γυναίκα λαμβάνει στο κινητό της σχετική ειδοποίηση, ώστε να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού,  που μπορεί να της σώσει τη ζωή.
Την εφαρμογή μπορούν να κατεβάσουν όλες οι γυναίκες δωρεάν στο:
http://itunes.apple.com/us/app/mastos/id495883952?ls=1&mt=8 
 

Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής- ογκολόγος (www.akoslife.com)

 

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..