10.11.2016

Η ρομποτική χειρουργική σήμερα

Σ.Κ.Χειρίδης MD,MSc,PhD,FACS Γενικός Χειρουργός Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

επιστροφή
Αμέτρητες σήμερα οι εξελίξεις στον χώρο της Ιατρικής και της Χειρουργικής. Η τελευταία εξέλιξη στη χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση ρομποτικού συστήματος και ονομάζεται Ρομποτική Χειρουργική. Η ρομποτική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής κατά την οποία οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μικρών τομών 5-15 χιλιοστών στο κοιλιακό τοίχωμα, με αποτέλεσμα τον μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, τη γρηγορότερη ανάρρωση και την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινή ζωή. 
Μέχρι την έλευση της λαπαροσκόπησης στα τέλη της δεκαετίας του '80, όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνταν μέσω μεγάλων τομών με τα πολλαπλά προβλήματα που επιφέρουν αυτές (μεγάλο τραύμα, μόλυνση τραύματος, κήλες κλπ).
Σχεδιασμένη αρχικά για την πραγματοποίηση επεμβάσεων από απόσταση (τηλεχειρουργική), η ρομποτική φάνηκε να πλεονεκτεί σε σχέση με τις καθιερωμένες ανοικτές και λαπαροσκοπικές τεχνικές διότι προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου και εργαλεία με κινήσεις που μιμούνται το ανθρώπινο χέρι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να δίνει την αίσθηση στον χειρουργό ότι χειρουργεί με ανοικτή την κοιλιά, ενώ στην πραγματικότητα η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. 
Επιπρόσθετα, η ρομποτική φέρνει για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μεταξύ χειρουργού και ασθενούς. Έτσι μεταφέρονται στο χειρουργείο όλες οι νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πραγμάτωση ασφαλέστερων επεμβάσεων όπως λχ η μικρορύθμιση των κινησεων των εργαλείων ή η διεγχειρητική πλοήγηση με συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας. Μέσω της κονσόλας χειρισμού ο χειρουργός αποκτά έλεγχο σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους της επέμβασης, ελέγχει όλα τα εργαλεία και την κάμερα, την πίεση του αέρα (διοξειδίου) εντός της κοιλιάς, την ένταση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για καυτηριασμό κλπ. 
Σήμερα, σε κέντρα αναφοράς όπως το δικό μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ρομποτικά πραγματοποιούνται επεμβάσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, διαφραγματοκήλης και αχαλασίας οισοφάγου, επεμβάσεις στομάχου, ήπατος, σπληνός, παγκρέατος και εντέρου. Επίσης όλες οι επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης και οι επεμβάσεις για τη διόρθωση της νοσογόνου παχυσαρκίας όπως το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό bypass. Ρομποτικά πραγματοποιούνται όλες οι γνωστες γυναικολογικές επεμβάσεις (ινομυοματεκτομές, υστερεκτομές, κύστεις ωοθηκών κλπ) και ουρολογικές επεμβάσεις με ιδιαίτερη έμφαση στη ριζική προστατεκτομή που φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα στη διατήρηση των νεύρων της εγκράτειας και της στυτικής ικανότητας. 
Επομένως, το μέλλον της χειρουργικής είναι αδιαμφισβήτητα... ρομποτικό.
 
ΣΚ Χειρίδης MD,MSc,PhD,FACS
ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
www.savashiridis.com
 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..