16.11.2016

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: H νόσος που διδάσκει πολλαπλά την σημασία της πρόληψης.

Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος

επιστροφή
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται και θεραπεύεται αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Συνεχίζει να είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως (μετά τον καρκίνο του μαστού).  
Δυο στις εκατό Έλληνιδες θα προσβληθούν από καρκίνο τράχηλου μήτρας στη διάρκεια της ζωής της. 
 
Ο τράχηλος της μήτρας έχει σχήμα κώνου, είναι το κατώτερο τμήμα της γυναικείας μήτρας που συνδέει το σώμα της μήτρας με τον κόλπο και είναι εύκολα προσπελάσιμος. Η γυναίκα δεν έχει τη δυνατότητα αυτοεξέτασης, όπως στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο η γυναικολογική εξέταση, επισκόπηση και ψηλάφηση παρέχει εύκολα διάγνωση με τη  λήψη επιχρίσματος από την περιοχή, το γνωστό σε όλους Pap-test (δοκιμασία Παπανικολάου) το οποίο εξετάζεται στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.
Οι περισσότερες αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε καλοήθεις παθήσεις, όπως φλεγμονές (τραχηλίτιδες), φυματίωση ή κονδυλώματα. Όλες οι γυναίκες, με την έναρξη των ερωτικών τους επαφών, συνιστάται να κάνουν κάθε χρόνο Pap-test, εξέταση απλή και χαμηλού κόστους. 
 
Η διάγνωση δυσπλασίας ή προκαρκινικής αλλοίωσης μας δίνει την ευκαιρία να επέμβουμε πρόωρα και αποτελεσματικά  μια και η εξέλιξή τους σε διηθητικό καρκίνο απαιτεί χρόνια. Η θεραπεία προκαρκινικών σταδίων είναι απλή, ασφαλής, συχνά μη ακρωτηριαστή και συνήθως οδηγεί σε πλήρη ίαση.
Αν και με βάση τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να καταγράφονται θάνατοι από τη συγκεκριμένη ασθένεια, ωστόσο μόνο 20% των Ελληνίδων υποβάλλεται σε ανά έτος προληπτικό έλεγχο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μας έχει διδάξει τη σημασία του προγράμματος  μαζικού ελέγχου του πληθυσμού, screening test.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 15.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο και σημειώνονται 4.000 θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουμε περίπου 400.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο, με 50% θνησιμότητα. Η πρώιμη διάγνωση είναι λοιπόν κεφαλαιώδους σημασίας καθώς στο πρώτο στάδιο η ίαση καταγράφεται σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.
Στο 95 % των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύεται η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV, Human Papiloma Virus, που ως γνωστό μεταδίδεται σεξουαλικά. Τα καλοήθη στελέχη του δημιουργούν τα κονδυλώματα, ενώ τα ογκογόνα μεταλλάσσουν το τραχηλικό κύτταρο σε καρκινικό. Επομένως η λήψη μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του ιού, με τη χρήση προφυλακτικού, προλαμβάνει τη μετάδοση μιας μόλυνσης που μπορεί να μας κοστίσει πολύ. 
 
Έχει βρεθεί επίσης ότι οι καρκινογόνες ουσίες του καπνού συσσωρεύονται τοπικά στην τραχηλική βλέννη και αυξάνουν 2 - 4 φορές τον σχετικό κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου καρκίνου είναι η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών και ο μεγάλος αριθμός κυήσεων και τοκετών.
 
Τα προγράμματα εμβολιασμού που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες, είτε σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) 7 - 15 ετών, είτε σε γυναίκες 16 - 26 ετών είναι ελπιδοφόρα για τη μείωση της συχνότητας μετάδοσης του ιού. Η στοχευμένη όμως πρόληψη που προσφέρει το εμβόλιο δεν κάνουν λιγότερο σημαντικές  την «υγιή» σεξουαλική συμπεριφορά και τον τακτικό προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, μια και τα πρώιμα στάδια της νόσου δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.
 
Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαθέτουμε πολλές θεραπευτικές μεθόδους, χειρουργικές- ακτινοθεραπευτικές- χημειοθεραπευτικές, ανάλογα το στάδιο της νόσου με  όλο και υψηλότερα ποσοστά ίασης. Η πρόληψη όμως είναι η καλύτερη θεραπεία.
 
Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος (www.akoslife.com)
 
 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..