20.07.2017

Μύθοι και αλήθειες για τη σίτιση Καρκινοπαθούς

Καρανίκκη Ευαγγελία1 , Γκότσης Ευθύμιος 2. 1.401ΓΣΝΑ/Διαιτολογικό Τμήμα/cBSc 2.401ΓΣΝΑ/Διαιτολογικό Τμήμα/Διευθυντής

επιστροφή
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ
 
Διατροφικά  "μαγικά γιατροσόφια"  για την πρόληψη ή και αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, διαχέονται καθημερινά με τον πιο επιτηδευμένο τρόπο. Καταλήγοντας έτσι στην παραπλάνηση των ατόμων  που είναι ήδη καταπονημένοι λόγω της νόσου ή των οικείων τους   εμπιστευόμενοι μη τεκμηριωμένες πληροφορίες.  Κάποια από αυτά τα "γιατροσόφια"    έχουν επιστημονική βάση, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. 
 
Σκοπός του άρθρου είναι να παρακινήσει τον αναγνώστη στον έλεγχο αξιοπιστίας της πηγής  που μας προτείνει "τα μαγικά φίλτρα". Πηγή μας θέλουμε να είναι  επίσημος οργανισμός που ασχολείται αποκλειστικά με την κλινική προσέγγιση των περιστατικών αυτών ,μέσω  μελετών ,αναλαμβάνει υπεύθυνα να εκδώσει συστάσεις ( εφαρμόσιμες προτάσεις, που να τυγχάνουν επαρκής επιστημονικής τεκμηρίωσης). 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ
  • Αστικός μύθος :
 "Θαυματουργές" αντικαρκινικές δίαιτες που θωρακίζουν τον οργανισμό μας, υπόσχονται να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, να προλάβουν την εμφάνιση αυτού ή και τις μετέπειτα μεταστάσεις του.
  • Αλήθεια :
"ΔΕΝ συστήνονται διαιτητικά σχήματα όπως οι "αντικαρκινικές δίαιτες" οι οποίες περιορίζουν την ενεργειακή πρόσληψη σε ασθενείς με ή σε ρίσκο κακής θρέψης /υποσιτισμού. "
* ESPEN Congress 2014, ESPEN guidelines (strength of recommendation: Strong)
Δηλαδή, αυτές οι "ειδικές δημοφιλείς-ανορθόδοξες δίαιτες", η κατανάλωση υπερτροφών (superfoods)  και η βοτανοθεραπεία , φαίνονται να έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα και πιθανόν να επιβαρύνουν την θρέψη του ασθενούς στην περίπτωση που περιορίζουν τη λήψη άλλων ενεργειακά πυκνών τροφών , σε ασθενείς με ή σε κίνδυνο για κακή θρέψη.
Οι πιο επικαιροποιημένες συστάσεις για καρκινοπαθείς προτείνουν  έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Δηλαδή την διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, μια υγιεινή διατροφή, αυξημένη σε φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα, και χαμηλή σε λίπος, κόκκινο κρέας , αλκοόλ.
ESPEN Congress 2014, ESPEN guidelines
 
Συμπληρώματα Αντιοξειδωτικών κατά τη διάρκεια της Χημειοθεραπείας - Ακτινοθεραπείας
  • Αστικός μύθος :
Υπάρχει πιθανή συσχέτιση του στρες με τη  εμφάνιση μορφών καρκίνου. Σε αυτή την ορθώς τεκμηριωμένη θεωρία καρκινογένεσης  βασίστηκαν κάποιοι για να προωθήσουν  την ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών, πιστεύοντας ότι έτσι θα  αναστείλουν τον παθογενετικό μηχανισμό της καρκινογένεσης.
 
  • Αλήθεια :
Δεδομένα από κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι συμπληρωματική χορήγηση υψηλών δόσεων αντιοξειδωτικών κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας μειώνει τον τοπικό έλεγχο του όγκου και μειώνει την επιβίωση των καρκινοπαθών. Λόγω της  πιθανότητας βλαπτικής επίδραση της συμπληρωματικής θεραπείας με αντιοξειδωτικά, πρέπει να αποθαρρύνεται η χορήγηση τους κατά της ακτινοθεραπεία.
Επιπλέον χορήγηση αντιοξειδωτικών σε μεγάλες δόσεις μόνα ή σε συνδυασμό μπορεί να ενισχύουν την δράση κυτταροτοξικών φαρμάκων ή/και να μειώνει την τοξικότητα τους, χωρίς να μειώνουν την ογκολογική τους αποτελεσματικότητα .
 
J Natl Cancer Inst 2008;100:773-783
*ESPEN is the European Society of Parenteral and Enteral Nutrition
 
Καρανίκκη Ευαγγελία1 , Γκότσης Ευθύμιος 2.
1. 401ΓΣΝΑ/Διαιτολογικό Τμήμα/cBSc
2. 401ΓΣΝΑ/Διαιτολογικό Τμήμα/Διευθυντής
 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..