20.07.2017

Καρκίνος του Προστάτη

Δέσποινα Κατσώχη Ακτινοθεραπευτής- ογκολόγος (www.akoslife.com)

επιστροφή
Γιατί οι άνδρες πρέπει να φροντίζουν τον προστάτη τους;
Ο προστάτης είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες στον οργανισμό των ανδρών και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτιση, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει το σπέρμα με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Είναι κατά συνέπεια ξεκάθαρο ότι ο προστάτης είναι ένα όργανο  με ουσιαστική συμμετοχή  στη σεξουαλική λειτουργία, που με τη σειρά της είναι λογικό να επηρεάζεται από τις παθήσεις του, που είναι η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος.
 
Οι προστατίτιδες είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνδρες, ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, επισκέπτονται τον ουρολόγο τους. Εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον αδένα. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι ηχηρά, όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια (χρόνια προστατίτιδα) με τη μορφή πόνου και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία κατά την ούρηση αλλά και  σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της στύσης και της εκσπερμάτισης. Η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία είναι υψίστης σημασίας. 
 
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια από τις πλέον συχνές παθήσεις που προσβάλλουν τους άνδρες μέσης ηλικίας και άνω. Η διόγκωση του προστάτη αδένα αυξάνεται με την ηλικία. Ο διογκωμένος προστάτης φράζει την ουρήθρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μια σειρά δυσκολιών κατά την ούρηση  με συμπτώματα πολύ ενοχλητικά με σημαντικό αντίκτυπο στη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Επιπροσθέτως είναι και πολύ επιρρεπείς σε στυτική δυσλειτουργία και σε διαταραχές  της εκσπερμάτισης. 
 
Η χειρουργική πια αφαίρεση του προστάτη αδένα γίνεται από την ουρήθρα χωρίς τομές. Οι τεχνικές που συστήνονται σήμερα είναι ελάχιστα επεμβατικές, σχεδόν αναίμακτες με ελάχιστο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και με πολύ καλά λειτουργικά αποτελέσματα, όπως ενδοσκοπική εκτομή με laser, ενδοσκοπική εκτομή δια βελόνης ή με μικροκύματα, τα προστατικά stents, η ηλεκτροεξάχνωση. 
Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών και αποτελεί τη δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.
 
Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα του κλινικού καρκίνου έχει αυξηθεί πολύ λόγω των ευαίσθητων μεθόδων διάγνωσης σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο. Το PSA έχει γίνει πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας σε συνδυασμό με τη  δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά τόσο στη σταδιοποίηση της όσο και στη λήψη των ορθών θεραπευτικών αποφάσεων. 
Όλοι οι άλλοι ασθενείς με τοπικά εντοπισμένους όγκους, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ριζική θεραπεία.  Οι τεχνικές  της ριζικής προστατεκτομής έχουν πάρα πολύ βελτιωθεί και στα χέρια έμπειρων χειρουργών έχουν πολύ καλά αποτελέσματα για την εγκράτεια των ούρων και την στυτική λειτουργία. Άλλες ριζικές θεραπείες είναι η εξωτερική Ακτινοθεραπεία, η Βραχυθεραπεία, η Ορμονοθεραπεία. 
 
Η βραχυθεραπεία δίνει αναίμακτη λύση
Η βραχυθεραπεία είναι η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων δια μέσω του περίνεου- υπό την καθοδήγηση του διορθικού υπερήχου- στον προστάτη αδένα. Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξειδικευμένη ομάδα ουρολόγου και ακτινοθεραπευτή ογκολόγου  κυρίως στα πρώιμα στάδια και δίνει αποτελέσματα εφάμιλλα του χειρουργείου. Μάλιστα, με το συνδυασμό ακτινοθεραπείας και βραχυθεραπείας, επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, εφάμιλλα των πρώιμων σταδίων, αναίμακτα και χωρίς παρενέργειες.
Οι θεραπείες του καρκίνου του προστάτη προκαλούν συνήθως στους ασθενείς προβλήματα στυτικής λειτουργίας. Με την μέθοδο της βραχυθεραπείας η υψηλή δόση ακτινοθεραπείας, εφαρμόζεται απευθείας στον προστάτη, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη στυτική λειτουργία.
 
Η εφαρμογή της βραχυθεραπείας πραγματοποιείται άπαξ και επιφέρει πλήρη ίαση στα πρώιμα στάδια σε ποσοστό 98%. Στα τοπικά προχωρημένα στάδια ο συνδυασμός της με την εξωτερική ακτινοθεραπεία οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά ίασης, από κάθε άλλη μέθοδο μεμονωμένα».  Η βραχυθεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάνω από μία δεκαετία με επιτυχία. 
Σημεία κλειδιά για τις θεραπευτικές αποφάσεις είναι η αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με το στάδιο της νόσου, η  προτίμηση του ασθενούς και η επίδραση οποιασδήποτε θεραπείας στην σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. 
Όμως μη ξεχνάμε ότι υπάρχει πρόληψη του καρκίνου του προστάτη η οποία διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενή πρόληψη αφορά τις διατροφικές συνήθειες των ανδρών. Η ελαττωμένη πρόσληψη του κόκκινου κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και βιταμινών E& D, και ιχνοστοιχείων, έχουν προστατευτικό ρόλο.
 
Η δευτερογενής πρόληψη απευθύνεται στο μαζικό πληθυσμό για πρώιμη διάγνωση και συνιστάται στον ετήσιος προληπτικό έλεγχο των ανδρών άνω των 50ετών με  Δακτυλική εξέταση και PSA. Διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η φυλή και η κληρονομικότητα. Οι άνδρες είναι συνήθως απρόθυμοι να επισκεφτούν τον ουρολόγο επειδή εκτιμούν ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με την ηλικία, την αποστροφή για την δακτυλική εξέταση, φόβο διάγνωση καρκίνου ή επιπλοκών από πιθανή την εγχείρηση. 
 
Δέσποινα Κατσώχη
Ακτινοθεραπευτής- ογκολόγος (www.akoslife.com) 
 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..