09.10.2017

Η συνεργασία σαν βασική προϋπόθεση μείωσης των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς με καρκίνο

επιστροφή

Η θρόμβωση και η εμβολή είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Ένας στους πέντε ασθενείς θα παρουσιάσει θρόμβωση κατά την διάρκεια της ασθένειάς τους. Στους μισούς από αυτούς, η θρόμβωση συμβαίνει στους 3 πρώτους μήνες. Θεωρείται ότι η θρόμβωση και οι εμβολές αποτελούν την συχνότερη αιτία θανάτου (μετά την ίδια την νόσο) κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας, ενώ είναι συχνός λόγος θανάτου κατά την διάρκεια της αρρώστιας ανεξάρτητα από το είδος θεραπείας.

Η ποιότητα της ζωής των ασθενών με καρκίνο επηρεάζεται ακόμη περισσότερο σε εκείνους που εμφανίζουν θρόμβωση ή και εμβολή. Η θεραπεία είναι η χορήγηση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης που χορηγείται υποδορίως κάθε μέρα για αρκετούς μήνες.

Γιατροί και ασθενείς: σε εγρήγορση για αποφυγή θρόμβωσης

Είναι αυτονόητο, ότι η συνεργασία του γιατρού και των ασθενών με καρκίνο ή των συγγενών τους θα βοηθήσει στην πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση της θρομβοεμβολής με αποτέλεσμα τον περιορισμό των θανάτων από το αίτιο αυτό.

Από διάφορες στατιστικές έχει βρεθεί ότι οι κλινικοί ογκολόγοι δίνουν μεγαλύτερο βάρος στον κύριο στόχο τους (που είναι η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου) και ασχολούνται λιγότερο με δευτερεύοντα θέματα - ένα εκ των οποίων είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Από την σκοπιά των ασθενών καθώς και των συγγενών τους, συμπτώματα όπως ήπιος πόνο στις γαστροκνημίες ή οίδημα στους αστραγάλους ή απρόσμενος βήχας, υποβαθμίζονται. Αυτό είναι λογικό διότι άλλα συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο είναι συνήθως πιο έντονα, ενώ η θρομβοεμβολική νόσος μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική. Επομένως, η ηπιότητα ή απουσία συμπτωμάτων δεν συμβάλλουν στην εγρήγορση του ασθενούς και του οικογενειακού του περιβάλλοντος ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα και ο θεράπων ογκολόγος.

Ένας άλλος παράγοντας θρομβοεμβολικής νόσου είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών με την χρονική διάρκεια που πρέπει να λαμβάνουν την ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη προληπτικά ή επειδή είχαν στο παρελθόν θρόμβωση, να την διακόπτουν νωρίτερα από τις ιατρικές οδηγίες και ως εκ τούτου η θρομβοεμβολή να επανέρχεται με όλα τα επακόλουθα.

Απαραίτητο συστατικό: συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Συμπερασματικά, η συνεργασία ιατρών, ασθενών και των συγγενών τους είναι απαραίτητη για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρομβοεμβολικής νόσου. Επίσης, η συμμόρφωση των ασθενών στην χρονική διάρκεια της χορήγησης ηπαρίνης. Η συνεργασία αυτή μπορεί να περιορίσει σημαντικά στην θρομβοεμβολική νόσο που εκδηλώνεται στους ασθενείς με καρκίνο και επομένως να μειώσουν τους θανάτους.

 

Πάρις Α. Κοσμίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος

Δ/ντης Β? Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Υγεία»

Πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογων Όγκολογων (ESMO)

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..