31.05.2018

Να γίνεις μητέρα μετά τον καρκίνο; Ναι, μπορείς!

Της Αλεξίας Σβώλου

επιστροφή

Οι Ελληνίδες δεν πρέπει να φοβούνται πως ο καρκίνος  θα υποτροπιάσει μετά από μια εγκυμοσύνη. Με τη συνεργασία των μαιευτήρων και των ογκολόγων,  μια γυναίκα  με εμπειρία καρκίνου στο παρελθόν μπορεί  να αποκτήσει  οικογένεια (Ελένη Γαλάνη, παθολόγος- ογκολόγος)

 

Να γίνεις μητέρα μετά από έναν καρκίνο του μαστού ή ένα λέμφωμα Hodgkin. Πριν από είκοσι χρόνια αυτό φάνταζε αδιανόητο. Σήμερα όμως, με την πρόοδο της Ιατρικής, τόσο στον τομέα της ογκολογίας όσο και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι ογκολογικοί ασθενείς που θεραπεύονται μπορούν να αποκτήσουν οικογένεια. Ακόμα και μια γυναίκα με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού μπορεί εφόσον θεραπευτεί να αποκτήσει παιδί, χωρίς τον κίνδυνο η εγκυμοσύνη να προκαλέσει υποτροπή του νεοπλασματικού νοσήματος.

 

Όπως εξηγεί η παθολόγος- ογκολόγος Ελένη Γαλάνη, αναπληρώτρια διευθύντρια της Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο  Metropolitan, η τεκνοποίηση μετά τον καρκίνο είναι εφικτή και αποτελεί δικαίωμα των ογκολογικών ασθενών, ενώ κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με μια ομάδα ειδικών, του παθολόγου-ογκολόγου και του μαιευτήρα γυναικολόγου.

Στην Ελλάδα  το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό μας, στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στην Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, στη Συμμαχία «Γυναίκες στην Ογκολογία» και στην Πρωτοβουλία ΓΟΝΕΑΣ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας , διασφαλίζει πως οι γυναίκες που νοσούν σε νεαρή ηλικία από καρκίνο μπορούν- αφού θεραπευτούν-να γίνουν μητέρες.

«Διεθνώς καταγράφονται 14 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου ετησίως με ένα εκατομμύριο  περιστατικά να αφορούν νέους ανθρώπους ηλικίας 20-40 ετών. Δυστυχώς, οι γυναίκες έχουν  τα πρωτεία στα ογκολογικά περιστατικά, αλλά  το αισιόδοξο μήνυμα είναι  πως το 45% των ασθενών θα ιαθούν. Συνεπώς μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, εφόσον έχουν καταψύξει ωάρια, ωοθηκικό ιστό ή έμβρυα, καθώς η ογκολογική θεραπεία καταστρέφει το γενετικό υλικό κι επιπλέον περνούν τα χρόνια και χαλά και η ποιότητα των ωαρίων» τονίζει η κ. Γαλάνη.


Από τη μεριά της η Αμάντα Ψυρρή, παθολόγος-ογκολόγος αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει ότι  είναι μύθος πως οι  ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι του μαστού κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν με μια πιθανή εγκυμοσύνη, λόγω της αύξησης των οιστρογόνων. 

«Στην Ελλάδα το μήνυμα, που πρέπει να στείλουμε  είναι να μην φοβόμαστε. Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να προσβλέπουν όχι απλώς σε παράταση ζωής αλλά σε απόκτηση οικογένειας, κάτι πολύ σημαντικό δεδομένης της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα μας» τονίζει η κ. Ψυρρή. Μόνο λόγω της  οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί κατά 15% οι γεννήσεις. Κάθε χρόνο νοσούν 5000  ελληνίδες από καρκίνο μαστού, εκ των οποίων περίπου 1.250 γυναίκες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. 

 

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Βασίλης Αθανασίου Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσθέτει πως   με την τεχνική της υαλοποίησης το ποσοστό των ωαρίων που επιβιώνουν από την κατάψυξη ξεπερνά το 90% και η πιθανότητα κύησης  με εξωσωματική γονιμοποίηση ξεπερνά το 50%.

 

Τέλος, ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βόννης προσθέτει ότι  στην υποβοηθούμενη  αναπαραγωγή, για την διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιούνται αναστολείς της αρωματάσης, ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα των οιστρογόνων και πως η χώρα μας έχει εξαιρετικά φιλική νομοθεσία σε ότι αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, γεγονός που την ευνοεί για την προσέλκυση ασθενών από άλλες χώρες (τουρισμός Υγείας).  

 

Η εκστρατεία ενημέρωσης των ογκολογικών  ασθενών πως μπορούν να αποκτήσουν οικογένεια, όταν ολοκληρώσουν την θεραπεία τους, με την βοήθεια της κατάψυξης γενετικού και των προηγμένων μεθόδων της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτελεί μια κοινωνική πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, που ηγείται στις ανοσοθεραπευτικές θεραπείες για πολλές μορφές καρκίνου. 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..