31.05.2018

Λεμφοίδημα και καλοκαίρι

επιστροφή

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας ενημέρωσης για το λεμφοίδημα. Ας μοιραστούμε κάποιες πληροφορίες για το τι είναι το λεμφοίδημα και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε το καλοκαίρι.

 

“Λεμφοίδημα ονομάζεται η διόγκωση (οίδημα), κάποιας περιοχής του σώματος λόγω της απουσίας ή της δυσλειτουργίας των λεμφαδένων ή των λεμφαγγείων.

 

Υπάρχει το πρωτοπαθές λεμφοίδημα και το δευτεροπαθές. Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί μετά από θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, όταν αφαιρούνται οι λεμφαδένες από το σώμα μετά μια χειρουργική επέμβαση ή υφίστανται βλάβη λόγω της ακτινοθεραπείας. Αυτό σημαίνει την στάση της ελεύθερης ροή του λεμφικού υγρού μέσω του λεμφικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού σε ορισμένα μέρη του σώματος με την μορφή οιδήματος. Το λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί στο μπράτσο μετά από θεραπευτική αγωγή στους λεμφαδένες της μασχάλης, ή και  στο πόδι εάν αφαιρεθούν οι λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας.”

 

Δεδομένου ότι το καλοκαίρι είναι εδώ και επειδή η ζέστη επηρεάζει πολύ το λεμφοίδημα ας δούμε με ποιούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

 

Αν και ο ήλιος μπορεί να μας αρέσει και να μας γεμίζει ενέργεια, έχει συγχρόνως τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους λεμφαδένες μας, όπως αυξημένη διόγκωση και κίνδυνο μόλυνσης.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνoουμε μέσα σε όλο το καλοκαίρι, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία και τους κινδύνους, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι στο μέγιστο, ενώ να είμαστε ασφαλείς και υγιείς!

 

Να μένουμε δροσεροί

  • Στις μεγάλες ζέστες να προτιμάμε καλά κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους.
  • Μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. που είναι οι πιο ζεστές ώρες να  προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το χρόνο μας έξω στον ήλιο.
  • Να πίνουμε άφθονο νερό! Η καλή ενυδατωση βοηθά το σώμα μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.
  • Να φοράμε ελαφρά, χαλαρά, όχι στενά ρούχα. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη λεμφική ροή, καθώς μας διατηρεί  πιο δροσερούς!
  • Εάν παρόλα αυτά ζεσταθούμε, να τοποθετήσουμε ψηλά το πρησμενο άκρο μας και τοποθετήσουμε μια κρύα, υγρή πετσέτα πάνω του.
  • Να βάλουμε στο εσωτερικό των παπουτσιών μας αντιμυκητιασική σκόνη για να αποτρέψουμε μυκητιασικές λοιμώξεις.

 

Ηλιακό έγκαυμα

 

  • Να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς το ηλιακό έγκαυμα θέτει επιπλέον βάρος στο λεμφικό μας σύστημα και αυξάνει το πρήξιμο.
  • Θυμηθείτε ότι ακόμα κι αν φοράμε ένδυμα συμπίεσης, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να καούμε
  • Να χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό!


Κολύμπι

 

  • Το χλώριο της πισίνας μπορεί να στεγνώσει στο δέρμα μας, προκαλώντας «σκάσιμο»  και αυτό επιτρέπει στα βακτηρίδια να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση. Μπορούμε να το καταπολεμήσουμε αυτό εφαρμόζοντας μια κρέμα φραγμού υγρασίας πριν μπούμε στο νερό, καθώς και αφού βγούμε από αυτό.
  • Αφού βγούμε από το νερό να ξεπληθούμε και να στεγνώσουμε καλά.
  • Να φοράμε ειδικά παπούτσια νερού είτε στην πισίνα για να αποφύγουμε τους μύκητες, είτε στην θάλασσα για να προστατέψουμε τα πόδια μας από κοψίματα σε πέτρες ή κοχύλια.
  • Αν υπάρχει ήδη κάποια ανοιχτή πληγή ή σκίσιμο του δέρματος στα πόδια ή στα χέρια σας καλό είναι να αποφύγετε το νερό.

 

Ένδυμα συμπίεσης

 

  • Αν φοράμε ένδυμα συμπίεσης να φροντίσουμε να μετρήσουμε το ένδυμα μας στην έναρξη του καλοκαιριού και πάλι στο τέλος του. Με αυτό τον τρόπο, τα ενδύματά μας θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις εποχιακές αλλαγές που κάνει το οίδημα μας.
  • Ενώ κολυμπάμε, μπορούμε αν θέλουμε να φορέσουμε ένα παλιό ένδυμα συμπίεσης,  μην ξεχνάμε όμως να κάνουμε κάποια μορφή συμπίεσης μόλις βγούμε, να βγει το επιπλέον νερό.
  • Να κάνουμε μπάνιο ή ντους μετά το κολύμπι και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε στεγνώσει τελείως μετά. Το να κρατάμε το δέρμα στεγνό είναι σημαντικό καθώς η περίσσεια υγρασίας που παγιδεύεται ανάμεσα στο δέρμα μας και το ένδυμα συμπίεσης μπορεί να προάγει τη βακτηριακή ανάπτυξη και τον κίνδυνο μόλυνσης! 
  • Να καθαρίζουμε το ένδυμα συμπίεσης τακτικά από τον ιδρώτα, τα λάδια σώματος και τα αντηλιακά!

 

Τσιμπήματα εντόμων

 

  • Να χρησιμοποιούμε  απωθητικά εντόμων πριν βγούμε έξω. Καλύτερα είναι τα φυσικά απωθητικά και όχι με DEET.
  • Αν μας τσιμπήσει κάποιο έντομο να το αντιμετωπίσουμε  αμέσως, για να αποφύγουμε την αυξημένη διόγκωση ή φαγούρα σε αυτή την περιοχή. Να πλύνουμε και να στεγνώσουμε πλήρως την περιοχή πριν από την εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας ή αλοιφής.
  • Εάν κάνουμε κάμπινγκ, να έχουμε πάντα μαζί ένα εξειδικευμένο κιτ πρώτων βοηθειών που περιλαμβάνει μαντηλάκια με οινόπνευμα, αντιβιοτική κρέμα και επιδέσμους.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..