08.02.2019

Φλεβική Θρομβοεμβολή και Καρκίνος

επιστροφή

Τι είναι οι θρόμβοι και η φλεβική Θρομβοεμβολή;

Οι θρόμβοι είναι πήγματα αίματος που μπορούν να σχηματιστούν στο εσωτερικό ενός αγγείου (αρτηρίας ή φλέβας) και να διαταράξουν τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτού του αγγείου.

 

Εάν σχηματιστεί θρόμβος σε μία φλέβα, τότε αποτελεί εμπόδιο για την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Ο σχηματισμός θρόμβου σε μία φλέβα, συνήθως των κάτω άκρων, ονομάζεται Φλεβική Θρόμβωση.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς οι φυσικοί μηχανισμοί του σώματος διασπούν τον θρόμβο είναι δυνατόν κομμάτια του,  γνωστά ως «έμβολα» να παρασυρθούν από την κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδεύσουν μέσω αυτού προς τους πνεύμονες, προκαλώντας Πνευμονική Εμβολή. Εάν αυτό συμβεί και ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος, τότε μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνος.

 

Οι δύο αυτές καταστάσεις είναι γνωστές ως Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ).

 

Σχέση ΦΘΕ και καρκίνου

Η φλεβική Θρομβοεμβολή σε όσους πάσχουν από καρκίνο είναι μία συχνή & ιδιαίτερα επικίνδυνη επιπλοκή.

 

Από μελέτες προκύπτει, ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης σε πάσχοντες από καρκίνο είναι 4 με 6,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με τους μη πάσχοντες. Επιπλέον, η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή αποτελούν μια συχνή αιτία θανάτου των ασθενών με καρκίνο.

 

Φαίνεται πως η συσχέτιση μεταξύ καρκίνου και θρόμβωσης είναι πολυπαραγοντική. Κατ’ αρχάς, έχει φανεί ότι το είδος και η εντόπιση, δηλαδή το όργανο στο οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος, σχετίζονται με την εμφάνιση θρόμβωσης.

 

Στους ασθενείς με καρκίνο πολλές φορές υπάρχει μια υπερπηκτικότητα του αίματος (αυξημένη τάση του αίματος να πήζει και να δημιουργεί θρόμβους), που σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία ή κάποια χειρουργική επέμβαση, που προκαλεί βλάβη στο τοίχωμα των φλεβών μπορεί να προκαλέσουν θρόμβωση. Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός, ότι πολλοί ασθενείς λόγω της νόσου τους παραμένουν κλινήρεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε η συσσώρευση του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων μπορεί να είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας.

 

Η φλεβική Θρομβοεμβολή θεωρείται πλέον ότι είναι μια χρόνια ασθένεια σε ασθενείς με καρκίνο, επειδή ο κίνδυνος υποτροπής της διαρκεί για πολλά χρόνια μετά την αρχική εκδήλωση. Αθροιστικά, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων φλεβικής Θρομβοεμβολής είναι 3-φορές υψηλότερο σε ασθενείς με καρκίνο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καρκίνο.

 

Προειδοποιητικά σημάδια της Φλεβικής Θρόμβωσης και της Πνευμονικής Εμβολής

Η έγκυρη διάγνωση-ανακάλυψη της Φλεβικής Θρόμβωσης μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε δράση γρήγορα και να σάς επιτρέψει να εστιάσετε σε ό,τι έχει σημασία. Εστιάζοντας κάποιος στην πρωτογενή ασθένεια -τον καρκίνο, μπορεί εύκολα να αγνοήσει τα συμπτώματα της Φλεβικής Θρόμβωσης ή της Πνευμονικής Εμβολής, νομίζοντας ότι πρόκειται για παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης ή της θεραπείας του καρκίνου.

 

Είναι εύκολο να συγχέετε τα συμπτώματα της Φλεβικής Θρόμβωσης ή της Πνευμονικής Εμβολής με πιθανές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου ή με συμπτώματα που προκλήθηκαν από την χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο γνωρίζοντας τα συμπτώματα της Φλεβικής Θρομβοεμβολής μπορείτε εύκολα να τα αναγνωρίσετε και επισκεπτόμενοι το γιατρό σας να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί εύκολα.

 

Συνηθισμένα συμπτώματα στην Φλεβική Θρομβοεμβολή λόγω του σχηματισμού θρόμβου μέσα στις φλέβες μπορεί να είναι:

 

  • Πόνος
  • Ερυθρότητα
  • Ευαισθησία
  • Οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο θρόμβος, που τις περισσότερες φορές είναι τα κάτω άκρα (Φλεβική Θρόμβωση).

 

Η Φλεβική Θρόμβωση μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρή, ακόμη και απειλητική για τη ζωή, εάν μέρος του θρόμβου αποσπαστεί και φτάσει στους πνεύμονες. Αυτό ονομάζεται Πνευμονική Εμβολή.

 

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τοπική μονάδα επειγόντων περιστατικών εάν βιώσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 

  • Δυνατό πόνο στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Βήχας
  • Ζαλάδα ή/και
  • Ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
  • Αιμόπτυση

 

Σημεία εμφάνισης της Φλεβικής Θρόμβωσης

Οι πάσχουσες περιοχές περιλαμβάνουν συνήθως την κνήμη, τον μηρό και την πύελο (κοιλιακή χώρα) / τη βουβωνική χώρα, παρόλο που είναι δυνατό να αναπτυχθεί Φλεβική Θρόμβωση και σε άλλα μέρη του σώματος. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματα.

 

Η προληπτική δράση για την Φλεβική Θρόμβωση

Εάν ήδη λαμβάνετε θεραπεία για τον καρκίνο, είναι απαραίτητο να παραμείνετε επικεντρωμένοι σε αυτήν τη θεραπεία, ενώ παραμένετε ενήμεροι για το γεγονός ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης της Φλεβικής Θρόμβωσης. Παρόλο που η Φλεβική Θρόμβωση είναι μια σοβαρή κατάσταση, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο παρατηρώντας τα προειδοποιητικά σημάδια:

 

  • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την Φλεβική Θρόμβωση
  • Προσδιορίστε αν έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου
  • Να έχετε υπόψη σας τα προειδοποιητικά σημάδια
  • Θυμηθείτε ότι η δυσφορία ή ο πόνος μπορεί να μην σχετίζονται με τον καρκίνο
  • Θυμηθείτε ότι τα συμπτώματα της Φλεβικής Θρόμβωσης δεν είναι πάντα προφανή ή ακραία
  • Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.
  • Σημάδια ότι ένας θρόμβος αίματος έχει μετατραπεί σε Πνευμονική Εμβολή

 

 

Πηγή: https://gateofthrombs.gr

Ευχαριστούμε την φαρμακευτική εταιρεία LEO Hellas για την άδεια αναδημοσίευ

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..