04.12.2013

Κερδίστε την Μάχη!

επιστροφή

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ

 

Ο καρκίνος του μαστού  αποτελεί την πιο συχνή απειλή θανάτου για τις γυναίκες χωρίς να κάνει εξαιρέσεις σε ηλικία και κοινωνική τάξη. Αφορά όλες τις γυναίκες αλλά και όλους όσους έχουν μια σύντροφο, μητέρα, ξαδέρφη ή φίλη που δίνει μάχη με την ασθένεια. Μας αφορά όλους.

Ποτέ μην παραιτείστε
Η διάγνωση προκαλεί ένα δυνατό σοκ. Ξαφνικά, όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα μετατρέπονται σε αβεβαιότητα. Τα θέματα που μας απασχολούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή γίνονται ασήμαντα. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, η μαστεκτομή, η  χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και λοιπές θεραπείες είναι εμπειρίες που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα, στην ψυχή και στις σχέσεις της γυναίκας,  προκαλώντας  αναστάτωση και  ταλαιπωρία. Το ενδεχόμενο της επιστροφής του καρκίνου, η πιθανότητα μεταστάσεων και ο φόβος του θανάτου δημιουργούν επιπρόσθετο φόβο και κατάθλιψη.
Δυστυχώς, πολλές γυναίκες, αντιμέτωπες με όλα αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα στάδια, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα γεγονότα και τα συναισθήματα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να  απορρίπτουν την διάγνωση, να διακόπτουν την θεραπεία τους ή  να  παραδίνονται στην απελπισία.
Η επιλογή της παραίτησης  είναι μονόδρομος  που οδηγεί σε  επιδείνωση της κατάστασης. Η μόνη επιλογή που περιέχει ελπίδα και ανατροπή  είναι η δυναμική και θετική αντιμετώπιση της ασθένειας.
Παρακολουθώντας την πορεία ασθενών σε όλα τα στάδια, μπορώ να καταθέσω ότι οι γυναίκες που εστιάζουν στην ίασή τους και όχι στην αρρώστια, στην ζωή και όχι στον θάνατο- ζουν περισσότερο, καλύτερα και έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήουν τον καρκίνο.

Ο σημαντικός ρόλος του γιατρού
Η εμπιστοσύνη και η καλή σχέση   με τον γιατρό έχει ιδιαίτερη σημασία για την ψυχολογία της γυναίκας και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η κακή επικοινωνία  και η υπεροπτική συμπεριφορά μερικών γιατρών ακόμη και αν  διαθέτουν  «καλό όνομα» και κλινική πείρα, επηρεάζουν  αρνητικά την θεραπεία. Ανάμεσα σε τόσους πολλούς εξειδικευμένους γιατρούς, να προτιμήσετε εκείνον που θα σας φερθεί  με την ευαισθησία που αρμόζει.
 
Το μήνυμα της ασθένειας
Ακόμα και η πιο οδυνηρή εμπειρία κρύβει πολύτιμα μαθήματα αν θέλουμε να τα δούμε. Μπορούμε να  την δούμε σαν ευκαιρία για αλλαγή και εξέλιξη ή σαν μια άδικη τιμωρία. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας, μόνο η πρώτη επιλογή οδηγεί στην θεραπεία.
Για πολλές γυναίκες η εμπειρία του καρκίνου υπήρξε η καταλυτική στιγμή για  να επανεξετάσουν  ολόκληρη την ύπαρξή  τους.
Αυτές οι γυναίκες μαζί με τον καρκίνο κατάφεραν να θεραπεύσουν  ψυχικές συγκρούσεις και  αρνητικές  καταστάσεις, μεταμορφώνοντας την ζωή τους προς το καλύτερο σε όλους τους τομείς.
Αντιθέτως, μερικές γυναίκες  προτιμούν  ακόμη και να πεθάνουν παρά να αλλάξουν. Εστιάζουν  σε δικαιολογίες, στο  παρελθόν, περιμένοντας μοιρολατρικά το χειρότερο.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, γνώρισα πολλές γυναίκες που ακόμη και μετά την διάγνωση αρνιόνταν να διακόψουν το κάπνισμα, την κακή διατροφή και κυρίως το ψυχοφθόρο άγχος για πολύ πιο ασήμαντα πράγματα από την ίδια  την  υγεία και την ζωή τους.

 «Αν περνάς μέσα από την κόλαση συνέχισε μέχρι να την διασχίσεις»
Καμία χημειοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει ένα σώμα που το πνεύμα του δεν συμμετέχει και δεν συνεργάζεται. Καμία εγχείρηση και καμία αγωγή φαρμάκων δεν μπορεί να προστατεύσει  μελλοντικά την υγεία αν συνεχίζονται οι βλαβερές καταχρήσεις και οι τοξικές σκέψεις.
Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δοκιμασίες και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε περά από αυτό που μας συμβαίνει αυτή την στιγμή πρέπει να διαθέτουμε πίστη και μια ισχυρή προσωπική φιλοσοφία.
Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν πολλές  δύσκολες μέρες που η πίστη και η ψυχική αντοχή λυγίζουν. Εκείνες ακριβώς τις στιγμές οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν την ασθένεια έχουν ανάγκη από ένα χέρι που θα τις σηκώσει ξανά στην επιφάνεια. Έχουν ανάγκη από έναν λόγο που θα τις εμπνεύσει και θα τις εμψυχώσει. Από ένα πρόσωπο στο οποίο μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τί νιώθουν.
Αν δεν έχετε κατανόηση από το περιβάλλον σας ή χρειάζεστε περισσότερη στήριξη, απευθυνθείτε σε ειδικούς, σε συλλόγους, ομάδες στήριξης και σε όποιον  άλλον νομίζετε ότι μπορεί να σας ακούσει και να στηρίξει τις δικές σας αποφάσεις.

 Ώρα για πραγματική δράση
Από την στιγμή της διάγνωσης -όσο και αν ακούγεται αντιφατικό αν θέλετε να κερδίσετε αυτή την μάχη- διαγράψτε την λέξη "στενοχώρια" από το λεξιλόγιο σας.
Μην περιμένετε τις ιδανικές συνθήκες για να χαρείτε την ζωή .μπείτε την ζωή με πιο ενδιαφέρον και εκμεταλλευτείτε τον χρόνο όσο καλύτερα μπορείτε.
Συναναστραφείτε ευχάριστα άτομα και δείξτε επιείκεια  στους συγγενείς και φίλους  που δεν μπορούν να επιδείξουν κατανόηση και ικανότητες γιατρού, ψυχολόγου και νοσοκόμας σε όλες τις στιγμές.
Αν κάποιος με ρωτούσε τί με δίδαξαν οι  ιστορίες των γυναικών που άγγιξαν την ζωή μου, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει μάταιος αγώνας  ούτε  ψεύτικη ελπίδα. Όσο ζούμε  υπάρχει  ελπίδα. Η ελπίδα είναι πάντα αληθινή και αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για τους μεγαλύτερους αγώνες και τις σημαντικότερες νίκες.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Διαχείρισης Χρόνιων & Ψυχοσωματικών νοσημάτων

christinavl@hotmail.com  

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..