30.06.2014

ASCO 2014 - Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα & των ωοθηκών

Πάρις Κοσμίδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Β' Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ»

επιστροφή
ASCO 2014 - Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα και των ωοθηκών
 
Η Αμερικάνικη Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) διοργάνωσε το ετήσιο Συνέδριό της στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών τον μήνα που πέρασε. Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς ήταν το 50ο Συνέδριο, ενώ προσέλκυσε πάνω από 30 χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. 
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάσθηκαν νέες γνώσεις και πληροφορίες. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν αυτές για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και των ωοθηκών, που παρατίθενται παρακάτω: 
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ: 
 
  • Σε ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα στον πνεύμονα, συνοδευόμενο από μοριακή έκφραση του γονιδίου γνωστού ως ALK, το στοχευμένο φάρμακο Crizotinib βρέθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε σύγκριση με χημειοθεραπεία. Συγκεκριμένα, οι μελέτες έδειξαν ότι βελτίωσε σημαντικά τον χρόνο ζωής χωρίς εξέλιξη του καρκίνου. Παρομοίως, το φάρμακο αυτό αποδείχθηκε αποτελεσματικό στις σπάνιες περιπτώσεις  ασθενών με αδενοκαρκίνωμα που έχουν σημαντική μοριακή έκφραση του γονιδίου ΜΕΤ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι έρευνες αναφέρουν πως η τοξικότητα του φαρμάκου ήταν ήπια και καλώς ανεκτή από τους ασθενείς.
  • Το στοχευμένο φάρμακο Ramucirumab ενίσχυσε την δράση της χημειοθεραπευτικής ουσίας Docetaxel σαν δεύτερης γραμμής θεραπεία στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος.
  • Πολύ σημαντική ήταν η ανακοίνωση για τους ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα που έχουν την μετάλλαξη EGFR, στους οποίους το στοχευμένο φάρμακο Afatinib σε δύο μελέτες έδειξε υπεροχή αποτελεσμάτων έναντι της χημειοθεραπείας. Μάλιστα βελτίωσε και την συνολική επιβίωση των ασθενών εκείνων που είχαν την μετάλλαξη σε ειδικό τμήμα του υποδοχέα EGFR που επιστημονικά αποκαλείται «εξώνιο 19».
  •       Το Ceritinib είναι ένα νέο στοχευμένο φάρμακο που δρα σε ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονος, που μοριακά εκφράζουν το γονίδιο ALK. Μάλιστα είναι αποτελεσματικό και σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν λάβει Crizotinib και έχουν υποτροπιάσει λόγω ανάπτυξης «αντοχής» απέναντι στην συγκεκριμένη θεραπεία.
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ: 
 
  • Στην ομάδα των γυναικών με ορώδες καρκίνο ωοθηκών εστίασε η επιστημονική κοινότητα. Συγκεκριμένα, σε ασθενείς που έχουν λάβει στο παρελθόν Πλατίνα και έχουν υποτροπιάσει, αλλά εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες στην Πλατίνα, η συγχορήγηση των καινοτόμων φαρμάκων Olaparib και Cediranib έδειξαν αυξημένη αποτελεσματικότητα, έναντι του Olaparib μόνο του. Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για την δυνατότητα αντικατάστασης της χημειοθεραπείας ή συγχορήγησης. Η εν λόγω μελέτη φάσης 2 έγινε σε 9 κλινικές, με συμμετοχή περίπου 100 γυναικών, μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Ιουνίου 2013.
 

Το κείμενο έχει προσαρμοσθεί από την πλατφόρμα ενημέρωσης και στήριξης Care Across (www.careacross.com)

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα του συλλόγου μας.

.

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Βολανάκη 19,
11526, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Created by Gravity.gr

Κ.Ε.Φ.Ι. - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

ΚΕΦΙ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών

Λουίζης Ριανκούρ 29, 5ος όροφος, 11523, Αθήνα
τηλ: 210 6468222, 210 3244390
fax: 210 6468221
e-mail: info@anticancerath.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies..